Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!
Emellett a kedvezményes körbe kerülnek az önkéntes pénztári munkáltatói befizetések is. Az egészségpénztári befizetések a minimálbér harminc, a nyugdíjpénztári befizetések pedig a minimálbér feléig lenne 25 százalékos adóztatású.
Érdekes fordulat viszont, hogy a munkáltató által fizetett internethasználat teljes adómentességet kap jövőre, sőt a természetbeni juttatások általános 400 ezer forint összegű korlátját is eltörlik. Vagyis az üdülési csekkeket még az eddiginél is szélesebb körben lehet felhasználni majd.
Viszont az idén kibocsátott utalványokra még az idei szabályokat kell alkalmazni akkor is, ha azokat csak jövőre használják fel!

Az üdülési csekket a jövőben még szélesebb mértékben fel lehet használni!

Az emelés nem árt a rendszernek

Fata László, az ország első számú cafetéria szakértője, a "Cafetéria barkácskészlet" - című szakkönyv szerzője úgy vélekedik, hogy az eddig adómentes természetbeni juttatások megadóztatása nem fogja azok drasztikus visszaesését eredményezni.
 
Amikor először szóba került a béren kívüli juttatások megadóztatása, azt vizionálták a médiumok, hogy lavina indul, minek következtében csődbe mennek a belföldi turisztikai vállalkozások, mert a cégek nem fognak üdülési csekket adni a dolgozóiknak. Ezzel pedig közel 40 milliárd forintot vonnak el a vendéglátó-ipari egységektől - hangzottak a pánikkeltő híresztelések.
Ám a most beiktatását váró tervezet életbelépésekor Fata László szerint csak azok a vállalkozások fogják kivonni a juttatási csomagjukból az étkezési, üdülési utalványokat, akik ezt eddig zsebbe-fizetésként adták. Nekik a nulláról komoly ugrás a 25%-os adóteher, de akik ezt a legális munkabérhez viszonyítva nézik, nekik csökkenést jelent a 25%-os teher, hiszen a bér adóterhe magasabb. Egyre több vállalkozás számol így, ezért a cafeteria látszólagos megsarcolása várhatóan nem okoz akkora visszaesést.
 
Az pedig, hogy az utóbbi hónapokban kiemelt hírértékkel foglalkoztak a cafetériával, csak jót tett a rendszernek, mert sokan így szereztek tudomást róla és éppen ezért építik be a juttatási csomagjukba.       
 
 
Adózás 2010-ben, a szakértő szerint:
 
 
Juttatás fajtája
Adóterhelés
Hideg étkezés támogatása
összesen 95,5 % adóterhelés
Meleg étkezés támogatása
18.000 Ft/hó értékig 25% adóteher
Üdülési csekk
a minimálbér értékéig 25 % adóteher
Kultúra utalvány
összesen 95,5 % adóterhelés
Önkéntes nyugdíjpénztár
Egészségpénztár  
havonta a minimálbér feléig 25% adóteher 
Helyi bérlet támogatása
25 % adóteher
Internet támogatás/számítógép
adómentes
Iskolakezdési támogatás 
Évente a minimálbér 30%-áig 25% adóteher
Csekély értékű ajándék
95,5 % adóteher
 


nettó 100.000 Ft teljes költsége
munkabérrel
nettó 100.000 Ft teljes költsége
25 %-al adózott béren kívüli juttatásokkal
~209.000 Ft
~125.000 Ft
 
MEGTAKARÍTÁS: 84.000 Ft

 

Szerző: Hajós Dániel

Fotó: profimedia.hu