A célzott álláskeresés során nagyjából minden ötödik elküldött önéletrajzból lesz állásinterjú, a sikeres elhelyezkedéshez átlagosan mintegy 40 jelentkezésre van szükség - olvashatjuk a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) felmérésében.

A 2011-ben végzett hallgatók majdnem fele (43 százaléka) már az abszolutórium megszerzésekor rendelkezett főállású munkaviszonnyal. A végzéskor még főállással nem rendelkező hallgatóknak a záróvizsga letételét követően átlagosan 3,5 hónapra volt szükségük a sikeres elhelyezkedéshez: a megkérdezettek 36 százaléka 1 hónapon belül, 58 százaléka 4 hónap alatt talált magának munkát.

A diákok tizede a gyakorlati helyén maradt

A frissdiplomások a legtöbb esetben (44 százalék) a megszokott úton, azaz álláshirdetésre való jelentkezés útján helyezkedtek el. Személyes ismeretség révén a megkérdezettek ötöde tudott munkát találni. Jól járhatnak azok, akik korábbi szakmai gyakorlati helyükön jól teljesítenek: ezt bizonyítja, hogy a megkérdezettek 11 százalékát alkalmazták ezeknél a cégeknél.

A megkérdezettek 83 százaléka jelenleg alkalmazottként dolgozik. Az alkalmazottak kétharmada beosztott diplomás, tizedük közép-, 8 százalékuk pedig alsóvezető. Felsővezetőként a válaszadók 2 százaléka dolgozik, 14 százalék pedig nem diplomás beosztott pozícióban van.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A többség elégedett

A kutatásba bevont öregdiákok vélekedése szerint a munkaerő-piaci érvényesüléshez az elhelyezkedés során elsősorban jó nyelvtudás, jó kommunikációs készség és az önálló munkavégzés készsége szükséges. A diploma minősítését, a külföldi tapasztalatot vagy az elméleti felkészültséget ezzel szemben a munkáltatók a megkérdezettek szerint kevésbé veszik figyelembe.

A felmérésbe bevont öregdiákok többsége elégedett a jelenlegi munkájával. Munkahelyük szakmai, tartalmi és tárgyi körülményeivel voltak a leginkább megelégedve, de a munka személyi körülményeivel kapcsolatban is alapvetően pozitív válaszok születtek.

A fizetésre és juttatásokra vonatkozó kérdésekből kiderült, hogy a válaszadók jelenlegi nettó átlagkeresete 224 ezer forint körül alakult.

Szemlézte: Durbák Ildikó