Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A tavaly elfogadott szakképzési törvényből kiderül: a gyakorlati képzés iskolai tanműhelyben vagy erre jogosult gazdálkodó szervezetnél folyhat. A célja az, hogy a szakképesítéshez kapcsolódó munkatevékenységet a diákok megismerjék a gyakorlatban. Ezt szolgálja a munkahelyi gyakorlat is, ahol a munkavégzéshez hasonló feltételek között, életszerű szituációban dolgozhatnak a tanulók. A szakképzésben résztvevők itt elsajátíthatják a munkaerőpiac által is igényelt gyakorlati tudáselemeket, kompetenciákat is.

A diákokkal tanulószerződést köt a cég, ebben az is szerepel, hogy a tanulót a gyakorlati képzés során az érdekvédelem és a munkavédelem tekintetében mindazon jogok megilletik őt is, amelyeket a Munka törvénykönyve biztosít a munkavállalók részére. A tanuló a gyakorlat során kizárólag a szakképzési kerettantervében meghatározott feladat ellátására kötelezhető, és csak egészséges, biztonságos körülmények között foglalkoztatható - áll a törvény szövegében.

A szakiktól tanulhatnak

A gyakorlati képzést folytató szervezetnél az oktató olyan személy lehet, aki megfelelő szakképesítéssel (egyes esetekben mestervizsgával is) és legalább 5 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, büntetlen előéletű és nem tiltották el a tanítástól. A szakoktatói végzettség nem követelmény, de ha van ilyen ember a cégnél, akkor ő lesz az oktató.

A tanulót a komplex szakmai vizsga gyakorlati részére - a szakképzési kerettanterv alapján - a gyakorlati képzést nyújtó szervezet munkatársa készíti fel. Ehhez a tárgyi és személyi eszközöket is nekik kell biztosítani.

A gyakorlat élesben folyik

,,Nagy hangsúlyt helyezünk a fiatalok gyakorlatorientált képzésére a legmodernebb eszközök és technológiák alkalmazásával. Ez fontos része személyügyi stratégiánknak. Az elmélet és gyakorlat ötvözése vonzóvá teszik a szakképzést a fiatalok számára és ezáltal magasan képzett szakmunkások kerülnek a munkaerőpiacra. Ők vállalatunk sikerének kulcsai is" - mondta Rozman Richárd, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatóját.

75 új szakmunkástanuló kezdte meg szeptemberben gyakorlatát az Audi Hungaria Motor Kft.-nél, és összesen 240 tanuló sajátítja el szakmáját a vállalatnál. Az Audi Hungaria moduláris szakképzésében 13 elektronikai-és fémipari szakmát oktatnak. A fiatalok kitanulhatják a mechatronikai műszerész, az elektrotechnikai technikus, a fényező, a karosszérialakatos, a szerszámkészítő, az autógyártó, a gépi forgácsoló, az autószerelő, az autóelektronikai műszerész, az automatikai műszerész, illetve az erősáramú elektrotechnikus szakma fortélyait.

  Mesterek és tanítványok - életre kel a szakképzés?   
Szakmunkástanulók az Audinál (forrás: audi.hu)

A szakképzés párhuzamosan folyik az iskolai oktatással, és kiegészül egy 4 hetes nyári termelési gyakorlattal. Az oktatóközpont innovatív technológiákat alkalmaz, így például a pneumatika, járműdiagnosztika, automatizálási és csavarozástechnika témákhoz kapcsolódóan. (Az Audi aktuális állásajánlatait itt találja.)

Együttműködés a szakképző iskolával

Az Audi több mint 10 éve működik együtt a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola és Kollégiummal, a Pattantyús Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központtal és a Kossuth Lajos Ipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégiummal. 2001 óta a szakképzés keretében már több mint 1100 tanuló tett sikeres vizsgát, nagy részük a vállalatnál kezdte meg szakmai életútját. A jövőben a végzős tanulók az Audi Hungaria különböző területein, vagy az új járműgyárban kezdhetik meg a karrierjüket - közölte a vállalat.

A miskolci Bosch is szoros együttműködést alakított ki a helyi Andrássy Gyula Szakközépiskolával, hogy a duális szakképzésre alapozva a vállalat szakmai igényeinek megfelelő technikusokat és szakmunkásokat képezzenek az intézményben. A idei tanévtől két új osztály indult a szakközépiskolában: a gyártósori gépbeállító 3 éves szakképzés, valamint az érettségivel egybekötött, gépészeti szakmacsoportos alapozó képzésre épülő, 4+1 éves mechatronikai technikus képzés.

Az együttműködés keretében a Bosch nemzetközi szintű gyakorlati oktatást és a legmodernebb technológiával felszerelt tanműhelyeket biztosítja azon diákok számára, akik felvételt nyernek a képzésre. A Bosch a mérnökutánpótlás támogatása mellett fontosnak tartja a magas minőségű, célzott tudással rendelkező technikus és szakmunkás szakemberek képzését is - áll a Bosch sajtóközleményében

A programban a diákok az oktatási idő egy részét az iskolapadban töltik majd, ahol az elméleti szakmai és közismereti tananyagot sajátíthatják el magasan kvalifikált tanárok segítségével; a képzés másik felét adó szakmai gyakorlaton pedig a Bosch által összeállított képzési terv szerint, és a vállalat szakembereinek vezetésével vesznek részt. (A Bosch aktuális állásajánlataért kattintson!)

Összekovácsolódtak a csapatok

Nyáron a Bosch és az iskola dolgozói közös csapatépítő tréninget szerveztek, hogy a tanárok és a cég HR-munkatársai jobban megismerjék egymást. A feladatok között szerepelt teremfestés, iskolai padok összeszerelése, emellett volt Bosch-Andrássy kvíz és úgynevezett kreatív feladat is, a cég munkakultúrájának meghonosítása céljából - számolt be a csapatépítésről a Minap miskolci hetilap.

A befektetés meg fog térülni, hiszen az oktatásban rejlik a jövő kulcsa - vallja a győri székhelyű Audi Akademie Hungaria, amely fennállásának öt éve alatt Magyarország egyik legnagyobb továbbképző intézete lett. Az Audi Hungaria Motor Kft. stratégiai továbbképző intézete 93 alkalmazottal és több mint 200 külső partnerrel működik. A szakmunkások gyakorlati képzése mellett szakmai és nem szakmai tréningek, IT- és menedzserképzések, fordítás-tolmácsolás és idegennyelv-oktatás kapott helyet profiljukban. Az intézmény szervezi és valósítja meg az Audi Hungaria győri telephelyének a képzéseit.

,,Továbbképzési partnerünkkel hozzájárulunk a győri gyár versenyképességének megőrzéséhez, ugyanis munkatársaink szaktudásának és kompetenciáinak erősítése és továbbfejlesztése közös célunk" - idézite az MTI-nek eljuttatott közleményük Rozman Richárdot.