Egy felmérés szerint egyre jobban bíznak a magyarok az állásukban, biztosabbnak érzik a munkahelyüket, mint egy évvel korábban – derült ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián közös kutatásából.

A felmérés arra kereste a választ, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra, milyen lépéseket tennének annak érdekében, hogy megtartsák munkahelyüket, ha az veszélybe kerülne, illetve megítélésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget. A BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe egypontos emelkedéssel 61 pontot ért el 2015 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

A nők bizakodóbbak

A nők körében javulást mértek, a férfiaknál nem változott az érték egy év alatt. A 18-29 és a 30-39 év közöttiek is kissé bizakodóbbak lettek, a legjelentősebb változás a középkorúaknál (40-49 évesek) volt, esetükben 60-ról 64 pontra emelkedett a Munkaerőpiaci Stabilitási Index.

Közép- és Nyugat-Magyarországon a legbizakodóbbak a munkavállalók, az ország keleti felében azonban visszaesés tapasztalható.

A mezőgazdaságot leszámítva mindegyik szektorban növekedett a munkahely iránti bizalom: jelenleg a kereskedelem áll az élen, amelyet az ipar és építőipar, illetve a közigazgatás követ. A mezőgazdaságban drasztikus zuhanást látunk: egy évvel ezelőtt ebben a szektorban voltak a legoptimistább munkavállalók, jelenleg azonban 49 ponton áll a stabilitási index, ami 14 pontos esést jelent.

Mennyire féltjük az állásunkat?

A magasabb végzettség biztosabb munkahelyet jelent?

A kutatás alapján a diplomások a legbizakodóbbak, de komoly emelkedést látunk az érettségizettek és a szakmunkások körében is. A legfeljebb 8 általánost végzetteknél ugyanakkor komoly csökkenést mértek, ők azok, akik nem érzik biztosnak a munkahelyüket.

"Több szakmunkásképzőt és OKJ-s képzést is elkezdtem, és most már bánom, hogy egyiket sem fejeztem be. Takarítást vállalok, most épp egy irodaházban dolgozom minimálbérért, mellette lakásokat is vállalok. Nem tudom, meddig bírom még csinálni, az ízületeim sajnos elég rosszak, egyre nehezebben tudom elvégezni a munkám. Nemrég megint eszembe jutott, hogy tanulni kellene valamit, viszont negyvenévesen már öregnek érzem magam hozzá” – mondta lapunknak Magdolna.

Egyre többen jelentkeznek OKJ-s képzésre azzal a céllal, hogy továbbképezzék magukat, vagy új szakmát tanuljanak, mielőtt elhagyják korábbi munkahelyüket – hívta fel a figyelmet Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője. A felnőttképző szerint azért éri meg szakmát tanulni, mert a munkaerőpiacon keresett szakmákat lehet tanulni, rövidebb ideig tart, mint egy felsőoktatási képzés, tehát gyorsan és hatékonyan, gyakorlatközpontúan lehet elsajátítani egy-egy szakmát.

A PROFESSION.HU-N KÖZEL 2000 SZAKMUNKÁT KÍNÁLNAK!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bizonytalan munkahely esetén érdemes váltani

Stresszes munkakörnyezetben időnként mindenki úgy érzi, hogy teli van a hócipője, és legszívesebben azonnal beadná felmondását. Érdemes azonban átgondolni, hogy melyek azok a tényezők, amelyek gátolnak valakit a munkavégzésben, lehet-e orvosolni a problémákat, megéri-e azok miatt feladni egy egyébként biztosnak tűnő munkahelyet.

"Gyomorideggel mentem be minden nap dolgozni, megpróbáltam felkészülni lélekben arra, hogy sírás nélkül elviseljem a főnököm, a marketingvezető személyeskedéseit, dühkitöréseit. A cégnél nagyon fontos a kreativitás, a főnököm tényleg nagyon jó kampányokat talált ki, de emberileg képtelen volt a normális kommunikációra. Megfagyott a levegő, amikor bejött az irodába. Ha valami apró hibát talált, ordított velem, és habzó szájjal fenyegetett: becsüljem meg a munkám, húzzam meg magam, mert száz másik jelentkező van az állásomra. Nem éreztem biztonságban magam, ezért új munkahelyet kerestem” – mesélte lapunknak Edina, a marketing asszisztens.

Ha minden kötél szakad, és nem már tarthatatlan állapotok uralkodnak a munkahelyen, és nem lehet megoldást találni, akkor érdemes lépni, új állást keresni.

Állítsunk fel egy fontossági sorrendet, mielőtt elkezdenénk állást keresni, hogy egész biztosan olyan munkahelyet válasszunk, ami illeszkedik az elvárásainkhoz. Ez lehet a magasabb fizetés, a szakmai előrelépés, a rugalmas időbeosztás, vagy épp a kevesebb stressz, jobb munkahelyi légkör. Mindenkinek mások az egyéni preferenciái.

A Profession.hu-n 10 ezernél is több állás közül válogathatunk, a Munkatársaim.hu-n pedig leellenőrizhetjük, milyen egy munkaadó, mi a dolgozók véleménye a cégről.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, álláskeresés, munkahely, bizalom, biztonság, képzés, OKJ