Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az UNESCO égisze alatt a XX. század második felében fogalmazódott meg hivatalosan a tudástársadalom és az egész életen át tartó tanulás (lifelong learning) szerves egybetartozása. Magyarországon kidolgoztak egy nemzeti stratégiát, amelyben az utóbbi időben hangsúlyozottan szerepelt az idősebb korosztály bevonása a programba.

Húsz-harminc évvel ezelőtt, ha valaki elvégzett egy iskolát, elhelyezkedett, akkor általában nem kellett többet tanulnia, a nyugdíjig ugyanott dolgozhatott. A fiatalok például sokkal "jobb viszonyban" vannak a számítógépekkel, mint az idősebbek, akik közül sokan annyira idegenkednek az informatikától, hogy legszívesebben be sem kapcsolnák a gépet - derült ki a GKIeNet egy korábbi kutatásából. A nyelvtudás hiánya is gyakori probléma.

Szabadegyetemi kurzusok is indulnak

Nyugdíjas egyetem nyílott Győrött: az összejöveteleken szó esik például az univerzum keletkezéséről, a klímaváltozásról, de a digitális forradalomról is. Az 50 év felettiek karrierlehetőségeinek áttekintése során pedig az idegennyelv-tanulás idősebbek számára kidolgozott módszereivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A programok iránti érdeklődés a szervezők minden várakozását felülmúlta. Kiderült: az idősebb korosztály is igényli az új ismereteket a tudomány és az élet különféle területeiről. A Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, illetve a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld című napilap hirdette meg ősszel a kurzust, amely közel 500 érdeklődőt vonzott. A kurzus végén a résztvevők oklevelet kapnak.

A Miskolci Egyetem is az idősebb korosztály felé nyitott: a Szépkorúak Akadémiája második félévének előadássorozata februárban kezdődött, negyven előadás várja a 102 hallgatót. Az akadémián számos közérdeklődésre számot tartó, tudományos ismeretet kínálnak a jelentkezőknek. A programsorozat megszervezésében a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a MINŐIES Alapítvány segítette a felsőoktatási intézményt.

Tanulás


A szeniorok az észak-magyarországi egyetem összes karának képzési palettájáról csipegethettek: megismerkedhettek az informatikával, a gazdasági folyamatokkal, vagy épp az Európai Unióval kapcsolatos ismereteket szerezhettek. A most következő előadások során a takarékos energiafelhasználástól a pénzügyi befektetésekig, az emberi agy csodájától a magyar családnevek történetéig, a fizikoterápia szerepétől a konfliktuskezelésig, a gázellátástól Haydn életéig, a viselkedéstől a marketingig számos érdekességet tartogat a tanúsítvány megszerzésével járó képzés - ismertette az előadások tartalmát Spitzmüller Zita, a miskolci intézmény sajtóreferense.

Vannak azért vállalkozó kedvűek

A felsőoktatásba jelentkezők legtöbbje fiatal, a tavaly felvételizők átlagéletkora nem haladta meg a 25 évet. Ám ez nem jelenti azt, hogy a képzésekre nem jelentkeznek idősebbek. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ adatai alapján kiderült: voltak 50-60 év feletti felvételizők is, 2009-ben a három legidősebb felvételiző épp 70 éves volt. Ketten 1957-ben, egy pedig 1976-ban tette le az érettségit. Előbbiek közül az egyik a műszaki mesterképzésbe jelentkezett, a másik a kommunikáció és médiatudomány alapszak mellett döntött, a harmadik szenior pedig a villamosmérnök alapszakra. Mindhárman a levelező képzést választották.