Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amerikai és ausztrál kutatások bizonyítják, hogy a biciklizés hatására a depresszióban szenvedő kollégák életminősége javítható, ami pozitívan befolyásolhatja a munkabírásukat. A munkahelyi hiányzások tizedét a depresszió teszi ki.

A Bringázz a munkába! kampányt szervező Magyar Kerékpárosklub szerint ez a „leggyorsabb, legolcsóbb és leginkább környezetbarát közlekedés”, és a résztvevők összesen 338 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg a légkört, és több mint 38 millió forintnyi benzinpénzt spóroltak meg. A versenyben 556 cég és közintézmény indított saját csapatot, 132 ezer tekerés és 1,8 millió megtett kilométer volt az akció mérlege. 2007 óta minden évben kétszer rendezik meg a klub a mindennapi biciklizés népszerűsítésére. A résztvevők száma évről évre növekszik, a regisztrált résztvevők száma éves összesítésben meghaladja a húszezret.

A klub statisztikájából kiderült: a dolgozók az öthetes kampányidőszakban több mint 1600 alkalommal öltönyben, és csaknem háromezerszer szoknyában tekertek munkahelyükre, míg gyerekkel több mint 3200 esetben bicikliztek. A főiskolák és egyetemek versenyét a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola hallgatói nyerték, míg a múzeumok versenyében a Néprajzi Múzeum dolgozói pattantak nyeregbe a legtöbbet.

Megéri kerékpárral járni munkába?

Biciklibarát munkahely

Ahhoz, hogy egy cég „Kerékpárosbarát munkahely” címet megkaphassa, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál és a Vidékfejlesztési Minisztériumnál kell pályáznia. Nem elég azonban az, hogy a dolgozók nagy része úgy dönt, két keréken érkezik dolgozni, a munkaadónak is tennie kell azért, hogy az emberek élhessenek ezzel a lehetőséggel. A cég kötelessége az őrzött, biztonságos kerékpártárolók kialakítása, de átöltözésre, zuhanyzásra is lehetőséget kell biztosítania.

Egy kerékpártároló kialakítása általában olcsóbb, mintha autóparkolókat építtetne a vállalat. A már említett egészségvédő hatás mellett egy másik előnye is lehet a bringázó alkalmazottaknak: kevesebb lesz a késés, ugyanis a biciklisták nem kerülnek dugóba reggelente.

Van, ahol pénz jár érte

Belgiumban, Hollandiában és Nagy-Britanniában adókedvezményt kaphatnak azok, akik biciklivel járnak dolgozni, akik messzebbről jönnek, több pénz kapnak, ugyanis a megtett kilométer alapján számítják ki a „járandóságukat”. Belgiumban 20, Hollandiában 15 eurocentet lehet leírni az adóból kilométerenként. Nagy-Britanniában mérföldenként adnak 20 pennyt. A belga adóhatóság 2010-ben összesen 43 millió eurót (11,36 milliárd forintot) fizetett a programban részt vevőknek.

Dieter Snauwaert, a Kerékpárral a munkába program koordinátora elmondta: a Colruyt-üzletlánc azzal támogatja a kerékpározást, hogy a munkahelytől legfeljebb 7 kilométerre lakó alkalmazottainak kerékpárokat ad, és a karbantartási költségeket is átvállalja. Jelenleg 2100 dolgozójuk vesz részt a programban.

Az Egyesült Államokban azok a munkavállalók, akik kerékpáron mennek a dolgozni, a hónap végén plusz 20 dollárral több fizetést kapnak, amelyet adómentesen kapnak. Nemcsak az alkalmazottak, hanem a munkáltató is jól jár: neki sem kell ezután adóznia. A törvény szerint azok is kapják majd ezt az összeget, akik bizonyítani tudják, hogy rendszeresen bicikliznek vagy az összeget új kerékpár, illetve kerékpározással kapcsolatos más tárgyak vásárlására fordítják.