"Megmondom őszintén, nem értek ezzel egyet - felel interjúalanyunk, Anita két perc után. - Ha valaki nem sunnyog a munkatársaival, na, meg a főnökével, egyáltalán nem biztos, hogy hátrányosabb helyzetbe kerül a karrierje szempontjából." Ez a vélemény arra a pár kérdésre született, amelyben a kiállok a saját és mások igazáért kontra sikeres karrier kérdését kezdtük el feszegetni.

"Én azt tudom elmondani - folytatja Anita, aki egy uszodákat tervező és üzemeltető cég projektmenedzsere -, amit gondolok és tapasztalok magam körül. A mi munkánk úgy indul, hogy alaposan átbeszéljük az ügyféllel az igényeket, az elvárásokat, a költségkeretet, na, meg a határidőket. Vannak persze rugalmas tényezők, vagy éppen olyan, amit ő maga sem lát előre. Az én feladatom az, hogy ezek alapján összeállítsam az ajánlatunkat, és ahhoz minden kockázati tényezőt, vállalhatatlan dolgokat is körbe kell járnom. Emberek élete, épsége és garantált szórakozása a tét - a mi hírnevünkről nem is beszélve! Ha bevállalunk mindent kizárólag a több megbízásért vagy éppen a zsírosabb haszonért, az felelőtlen dolog, és úgyis a mi nyakunkba hullik vissza. Ezzel a főnököm is egyetért, vagy ha nem, akkor meg tudom róla győzni. Persze ez mindenhol konfliktusokkal jár, sokan nem értik, ha valamit nem lehet, de azon vagyok, hogy akkor valami más megoldást találjunk ki helyette."

Megéri az igazság bajnokának lenni a munkahelyen?

Anita részéről ez a nézet egyértelműen a szakmai felelősségtudatát és hozzáértését erősíti. Ám az emberi kapcsolatok alakulása terén nem mindig ilyen egyértelmű a mérleg nyelve. Nézzük, mit mond erre Dr. Csernus Imre, a véleményét szintén véka alá nem rejtő pszichiáter: "Azt állítom, hogy fontos az érzelmek őszinte kimondása. Vajon erre nem lehet ráfázni? Dehogynem lehet, ha valaki nem az adott helyzetben és adott pillanatban mondja ki. Ebben a világban, sajnos, nagyon sokszor nem lehet őszintén kommunikálni, nem lehet őszintén elmondani, hogy egy adott helyzetben mit érzek, mit gondolok. Ha valaki ennek ellenére mégis megteszi, vagyis a nem megfelelő helyzetben és pillanatban őszinte, akkor nagyon sokszor hülyének fogják nézni és kihasználják. A külvilágban tehát nagyon sokszor nem lehet a pozitív emberi értékek szerinti funkcionálni. Nem lehet."

Menjünk tovább, és nézzünk bele egy magas fordulatszámon dolgozó telemarketinges cég csapatmunkájába. Tamás, az ügyvezető igazgató így foglalja össze szerkesztőségünknek az igazság bajnokaival kapcsolatos tapasztalatait: "Igaza van Csernus dokinak, valóban mi sem engedhetjük meg magunknak, hogy az ügyfeleink, partnereink felé mindig mindenben úgy kommunikáljunk, ahogy az igazságérzetünk diktálná. Sőt, a saját tapasztalatom az, hogy nagyon, de nagyon kevesen vannak ma az üzleti szférában, akik kifejezetten elvárják az igazság mindenáron való képviselését. Egyszerűen nem akarják hallani, vagy ha mégis, akkor nem tetszik nekik, vagy nem tudják a helyén kezelni."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Lehet, hogy az igazság bajnokai éppen annyi pozitívumot hozhatnak a saját és a kollégáik munkájába, mint amennyi rombolást is? Minden bizonnyal - ám ez utóbbit csak akkor, ha nem a számunkra megfelelő munkakörben és környezetben dolgoznak. És ez elég gyakran előfordulhat. Nézzünk magunkba, vizsgáljuk meg a konfliktusainkat, esetleges frusztrációinkat: lehet, hogy csupán ez a helyzet velünk is? Nincs velünk amúgy semmi "baj", de olyan helyen dolgozunk, ahol nem értékelik az igazságérzetünket és az őszinteségünket?

Ne feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, kommunikáció, viselkedés