Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Vegyünk egy átlagos munkanapot, tele teendővel, határidővel, és egy-két megbeszéléssel. Majd adjunk hozzá egy váratlanul, a főnökünktől érkező kérést, amit mindenképp nekünk, és mindenképp aznap kell elvégeznünk. A végeredmény az extra feladattól függően egy-két órányi túlóra, némi düh és egy jó adag feszültség. Akinek ismerős, netán visszatérő a leírt szituáció a munkájában, annak ideje megtanulnia meghúznia a határait, még akkor is, ha ez elsőre lehetetlennek tűnik. Mutatjuk a megoldást.

Még egy pluszfeladat? Ne hagyjuk magunkat!

Felhívás keringőre

Ahány féle vezető (vagy kolléga), a meggyőzés annyi féle módjával találkozhatunk, egy azonban mindegyikben közös: a cél, vagyis hogy rábírjanak minket az újabb feladat, az egy kis apróság, vagy a nagy szakértelmet kívánó kérés teljesítésére. A „hová lennénk nélküled”, és a „csak te tudsz rajtunk segíteni” felütésű, segélykérés jellegű mechanizmus valószínűleg sokak számára ismerős – és aki hajlamos magára rántani a megmentő szerepét, annál bizony be is talál. Aki dicséretre, elismerésre szomjazik, annál a „te vagy ebben a legjobb”, „az ügyfél a te munkáddal lesz a legelégedettebb” kezdetű hadba hívások működnek igazán. Persze az elszántak akár ennél is tovább merészkednek, és kedves gesztusokkal, például egy ajándék desszerttel, gőzölgő kávéval, esetleg születésnapi meglepetéssel vezetik fel a későbbi kérésüket, de ha ismétlődő helyzetről van szó, például rendszeres túlóráról, hétvégi munkáról, a fizetésemelés, vagy egy hangzatos pozíció is szóba jöhet. A kérdés csupán az: képesek vagyunk ellenállni?

Eddzük magunkat

Ahhoz, hogy leperegjenek rólunk a kéretlen, a to do listánkra már nem férő teendők, szembe kell néznünk a helyzettel. Először is tisztázzuk, mikor is vagyunk hajlamosak elgyengülni: amikor a kétségbeesést látjuk a felettesünk arcán, vagy amikor piedesztálra emel bennünket, esetleg a kedves gesztusoknak nem tudunk nemet mondani? Miután elcsíptük a személyes nyomógombunkat, érdemes még egy szűrőt bekapcsolnunk, hiszen minden kérés más, ezért akadhatnak olyanok is, amelyek a javunkat szolgálják: amennyiben egy pluszfeladat lehetőséget ad arra, hogy tanúbizonyságot tegyünk egy eddig rejtett képességünkről, ami jól jönne egy tervezett karrier-lépésünkhöz,  ne habozzunk igent mondani rá, ellenkező esetben viszont ajánlott a sarkunkra állnunk. Kijelölnünk a határainkat azonban egyáltalán nem könnyű, különösen akkor nem, ha munkatársaink nem is ezt szokták meg tőlünk, vagyis többnyire a következményektől való (vélt vagy valós) félelemeinken is felül kell emelkednünk.

Még egy pluszfeladat? Ne hagyjuk magunkat! - munka, nemet mondás, következetesség

Csak következetesen

Ha elhatározzuk, hogy magunk mögött hagyjuk a palimadár-kalitkát, lényeges elköteleződnünk a döntésünk mellett, vállalva egy-egy kényelmetlenebb beszélgetést is. Maradjunk nyugodtak, indulatmentesek, amikor befut hozzánk a „csak ma, csak nekünk” kérés, majd indulhat a nemet mondó hadművelet: köszönjük meg, hogy felettesünk ránk gondolt, majd folytassuk azzal, hogy sajnos most nem tudjuk elvállalni, mivel már így is több a feladatunk, mint ami a munkaidőnkbe belefér. Számítsunk rá, hogy ezzel a vezetőnk nem fogja beérni, és tesz majd még egy próbát: tudja, hogy elfoglaltak vagyunk, de tényleg ez az utolsó, hogy vészhelyzetben hozzánk fordult. Ez az a pont, amikor a lélekjelenlétünkre a legnagyobb szükségünk lesz, és a legjobb, ha elismételjük a korábbi válaszunkat, hozzátéve, hogy szeretnénk jól végezni a munkánkat, a plusz feladat viszont kapkodással, hibázással járhat, amit szeretnénk elkerülni. Ha főnökünk tovább erősködik, biztosítsuk őt a megértésünkről, és kérjük az övét is, valamint javaslatot tehetünk neki, ki tudna rajtunk kívül segíteni kollégáink közül. Minél többször hangsúlyozzuk ki, hogy nem vállaljuk a feladatot, annál inkább rögzül az üzenet, és bár valószínűleg egy-két alkalommal még le kell futtatnunk a fenti párbeszédet, de a kitartásunk garantáltan meghozza majd a gyümölcsét!

Amennyiben további érdekérvényesítő módszerekre lenne szükségünk, ide kattintsunk egy korábbi témába vágó cikkért, ha pedig úgy érezzük, a jelenlegi munkahelyünkön tarthatatlanná vált a helyzet, itt nézhetünk szét a legfrissebb állások között. Válogassunk személyes preferenciáink szerint, váljunk láthatóvá a munkáltatók számára, valamint kérjünk hírlevelet illetve Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, túlterheltség, nemet mondás, következetesség