Előnyben vannak a nők az iskolázottság szempontjából: iskolaévekben mérve az iskolázottságuk meghaladja a férfiakét, sőt a fiatalabb korosztályokban jelentős a különbség a nők javára - derül ki egy KSH-tanulmányból.

Az adatok szerint a kereső nők nagyobb arányban rendelkeznek befejezett középiskolai és felsőfokú végzettséggel. Nagyok a generációs különbségek is a nemek szerint: a fiatal dolgozó nők iskolázottsága lényegesen meghaladja a férfiakét.

Már több nőnek van diplomája, mint férfinak
(A grafikon adatainak forrása: KSH népszámlálási adatok)

Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2001 óta a hallgatók több mint fele nő minden évben: 2004-ben voltak a legtöbben, akkor a tanulók 58,2 százaléka került ki a szebbik nem soraiból.

Rosszabbak a nők kilátásai

Bár manapság több nő szerez diplomát, mint férfi, egy kutatás szerint a frissdiplomások közül mégis a férfiaknak és a jó családi háttérrel rendelkezőknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy sikeres karriert fussanak be. A két nem közötti különbség nemcsak a fizetésben mutatkozik, hanem a munkakeresés időtartamában, valamint a vezető beosztásban való arányukat nézve is - mindhárom szempontból a férfiaknak kedvez a statisztika - derült ki az Educatio Nonprofit Kft. által készített tanulmányból.

A frissdiplomás férfiak hamarabb találnak munkát, mint a nők. A férfiaknak átlagosan 3,6 hónap alatt sikerült elhelyezkedniük a kutatás adatai szerint, míg az azonos végzettséggel bíró nőknek ez valamivel több mint 4 hónap alatt. A pályakezdő diplomások között a vezető beosztásban lévő férfiak aránya csaknem 29 százalék, míg a nőké csaknem 10 százalékkal kevesebb, mindössze 17 százalék.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A nem szakterületen végzett munka nagyobb mértékben érinti a női diplomásokat, a végzés utáni években, csaknem egynegyedüknek nem sikerült végzettségükkel egybevágó munkát találniuk, a férfiak esetében ez az arány 19 százalék.

Az is erősíti a különbségeket, hogy diplomájuk ellenére a nők nagyobb arányban végeznek olyan munkát, amely nem igényel felsőfokú végzettséget, ez az ötödökre jellemző, a férfiaknál ez az arány 15 százalék.

A nőket érinti a családgondozás miatti rövidebb-hosszabb munkamegszakítás, ami okán a korábban megszerzett ismereteik elavulnak - hívja fel a figyelmet a KSH tanulmánya.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: női munka, felsőoktatás, képzés, diploma