A világ legjobbjai között végeztek a magyar fiatalok a Sao Paulóban megrendezett szakmák olimpiáján, a WorldSkills versenyen. Az augusztus 11-16. között megrendezett versenyen 63 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban. Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte.

Kiemelkedő magyar informatikus sikerrel zárult az augusztus 12. és 15. között Brazíliában rendezett szakmai világbajnokság. A hálózati informatikai rendszergazda kategóriában Csongrádi Dávid rendkívüli teljesítményt nyújtva szerzett ezüstérmet. A WorldSkills 2015 Sao Paulo versenyen 50 szakmában több mint 1200 fiatal szakember mérte össze tudását.

Magyar informatikus a világ legjobbjai között
Csongrádi Dávid (bal szélen) ünnepli az eredményt - fotó: HTTP Alapítvány

Csongrádi Dávid, aki szakmai tudásának alapjait a Cisco Hálózati Akadémia képzésének keretében a Békéscsabai Központi Szakképző Iskolában szerezte, tavaly márciusban lett első a HTTP Alapítvány szervezésében zajló magyarországi válogatóversenyen. Az ezt követő közel másfél éves intenzív felkészüléshez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett nagyon komoly segítséget nyújtottak az IT iparág meghatározó hazai szereplői, így például az IT Services Hungary, a Cisco Magyarország, a Lufthansa System, a Microsoft Magyarország, a Profession.hu, az SRV Monitoring Services és a T-Systems Magyarország is nagymértékben hozzájárult a megfelelő anyagi és szakmai háttér biztosításához.

Nehéz verseny volt

A verseny négy napon keresztül zajlott, minden nap más-más szakmai részterületen kellett bizonyítaniuk tudásukat a versenyzőknek. A napjaink informatikájában kulcsfontosságú területnek számító hálózati eszközök és kiszolgálók beállításából álló feladatok kemény kihívást jelentettek minden résztvevő számára, és a várakozásnak megfelelően a távol keletről érkezett versenyzők most is kimagasló teljesítményt nyújtottak.

Már a verseny első felében is látszott, hogy ezúttal a magyar versenyző is tartja velük a tempót. Különösen a második nap sikerült kiválóra, amikor Csongrádi Dávidnak sikerült teljesen hibátlanul megoldania az aznapi feladatot, ami szinte példanélküli. Dávid nem fáradt el a verseny második felére sem, a harmadik és negyedik napon is rendkívül jól teljesített.

A négynapos versenyen naponta különböző feladatokat kellett megoldania. Elsőként egy szabadszoftveres szerverre, Linux alapon kellett vállalati számítástechnikai infrastruktúrát kiépítenie, másnap a Microsoft Windows szerverét és klienseit alapul véve kellett ezt megtennie, végül egy több telephelyes nagyvállalathoz kellett Cisco hálózati eszközökkel kiépíteni az infrastruktúrát. A záró napon hibakeresési, hibaelhárítási feladatot kapott.

Az összesítés végül nagyon szoros eredményt hozott, a dél koreai aranyérem mellett a magyar versenyző teljesítménye a dobogó második helyét jelentette.

Magyar informatikus a világ legjobbjai közöttIT üzemeltetői és telekommunikációs állásokat itt találunk!

"Az informatikai szakmát hosszú évek óta az ázsiai országok versenyzői uralták, Európai versenyzőnek nagyon régóta nem sikerült dobogós helyezést elérni. Ez a sorozat szakadt meg most egy fiatal magyar szakember jóvoltából. Már egy ideje lehetett érzékelni, hogy a magyarországi informatikusképzés felzárkózott a nemzetközi szinthez, amit bizonyított az is, hogy a két legutóbbi Európa-bajnokságon már magyarok hozták el az aranyérmet. Az eddigi világbajnokságon azonban még nem sikerült bizonyítani, hogy ott vagyunk a világ legjobbjai között. Most ez is megtörtént, Dávid teljesítményével Európa, és azon belül Magyarország is nagyon komolyan bejelentkezett!" - mondta Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány elnöke, aki a versenyen szakértőként a zsűri munkájában is részt vett.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Csongrádi Dávid évek óta tudatosan készült arra, hogy egyszer részt vehessen a szakmák olimpiájának nevezett WorldSkills versenyen. A Békés megyei fiatal Szeghalmon született, jelenleg Vésztőn él a szüleivel. A 21 éves fiatalember elmondta, hogy már a helyi általános iskolában megszerette a hálózati informatikát, amikor 2004-2005-ben az intézmény a számítógépes rendszer fejlesztésébe kezdett, közelebbről is megismerkedett későbbi szakterületével. Rádióamatőrként is tevékenykedő édesapja informatikusnak szánta, Békéscsabára, a Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégiumba került. Ezt követően OKJ-s képzésen a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégiumban (BÉKSZI) tanult a békési megyeszékhelyen.

Magyar informatikus a világ legjobbjai közöttIlyen IT programozói állásokat kínálnak a Profession.hu-n!

Az ezüstérmet nyert diák elsősorban Sisák Zoltánnak mondott köszönetet, de mint hozzátette, sokat segítették őt a felkészülésben tanárai, Varga Péter és Reményi Zoltán, valamint a Füzesabonyban élő Garamhegyi Gábor, akivel hetente egyszer, Skype-on keresztül készült a versenyre.

Csongrádi Dávid ősztől Budapesten keres munkát, jövőre pedig valamelyik fővárosi felsőoktatási intézményben szeretne továbbtanulni, továbbra is az informatikai hálózati rendszergazda szakirányon képezné magát.

Magyar sikerek

A WorldSkills fiatal szakemberek brazíliai világversenyén László Attila bútorasztalos aranyérmet szerzett, kiválósági érmet vett át a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos az 500 pont feletti teljesítményért.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, szakma, szakképzés, verseny, WorldSkills