Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan hosszú éveket várnak az előléptetésre, míg mások könnyedén lépdelnek a ranglétrán felfelé. A különbség valószínűleg nem a szaktudásban, és nem is a tapasztalat mértékében keresendő. Richard Templar karrier-tanácsadó szerint a vezetői pozíció sokkal inkább kíván meg egy bizonyos attitűdöt, szemléletmódot, logikát és kommunikációs stílust, mint mindenre kiterjedő ismereteket. A jó hír, hogy ezeket bárki elsajátíthatja – mutatjuk, mit kell tennünk.

Kövessük a szervezeti kultúrát

Akár újak vagyunk egy cégnél, akár régi motorosok, biztosan van még mit tanulnunk a szervezetről. Minden vállalatnak, legyen az egy globális multi vagy egy néhány főt számláló iroda, sajátos kultúrája, íratlan szabályrendszere, nyelvezete van. Természetesen nem kell teljesen azonosulnunk az évek alatt kialakult kultúrával, de be kell illeszkednünk! Vagyis ha kollégáink, sőt esetleg a vezetők is péntekenként munka után legurítanak néhány sört, tartsunk velük. Vagy ha a vállalat a jótékonyságot tűzte zászlajára, mi is vegyünk részt a kezdeményezésekben, még ha nincs is gyakorlatunk ezen a területen. Az ilyen események remek alkalmat teremtenek a formális beszélgetésekre, a viszonyrendszerek feltérképezésére, és a cég jövőjéről is értékes információkat gyűjthetünk.

Léjünk szintet! - munka, előléptetés, karrier

Ismerjük az előléptetési rendszert

Valamennyi ágazatra jellemző egyfajta előléptetési rendszer. Ezt ismernünk kell ahhoz, hogy karrierünk ne a szerencsén múljon. Készítsük el saját előléptetési ábránkat: jelöljük be vágyott pozíciónkat, illetve az ehhez képest legalacsonyabb beosztást. Vázoljuk a köztes lépéseket, és azt, hogy hol tartunk jelenleg. Érdemes azt is feltüntetnünk az ábránkon, hogy milyen tudás, tapasztalat, kapcsolati tőke vagy épp önismeret szükséges az egyes szintek sikeres eléréséhez. Ez alapján pontosan látni fogjuk, milyen út vezet bennünket a célunkhoz és miben kell fejlődnünk – ezzel pedig rövid és hosszú távú terveink is megszülettek!

Váltsunk szemléletet

A munkahelyeken általában a „mi és ők” attitűd dominál, vagyis sokan szeretnek a „dolgozók” oldalán állni és panaszkodni a vezetők döntéseire, vagy épp kritizálni azokat. Ha valóban vezetővé szeretnénk válni, már jóval azelőtt szemléletváltásra van szükségünk, mielőtt elnyernénk az állást. Helyezkedjünk bele a menedzsment helyzetébe, lássunk az intézkedéseik mögé, elemezzük azok hatásait a munkafolyamatokra. Amikor kollégáinkat ismét keseregni halljuk, bólogassunk – így nem fogunk látványosan kilógni közülük, és nem leplezzük le szándékainkat, viszont semmi esetre se osztozzunk a véleményükben.

Teljesítsünk többet, mint amit vállaltunk

Ez a taktika egy remek ütőkártya a kezünkben, amit egy-egy fontos feladatnál, projektzáró jelentésnél érdemes bevetnünk. Ha tudjuk, hogy szerdára elkészülünk a feladattal, határidőként mondjunk pénteket, vagy egy hét helyet kalkuláljunk másféllel. A lényeg, hogy mindenképp előbb, költséghatékonyabban és eredményesebben kell teljesítenünk vállalásunkat, mint azt eredetileg ígértük. Vigyázzunk arra, hogy hatáskörünket egyetlen teendőnél se lépjük túl, de igyekezzük megmutatni, hogy az adott területre nagyobb rálátással rendelkezünk, és innovatív ötletek is vannak a tarsolyunkban. Időzítsünk jól, és arassuk le a babérokat!

Térképezzük fel a vetélytársakat

Tartsuk szem előtt, hogy az előléptetésért mások is versenyben vannak: belső és külső jelöltek éppúgy pályázhatnak álmaink pozíciójára. Ha a versenytársaink a közvetlen kollégáink közül kerülnek ki, arról a legkönnyebb tudomást szereznünk, és még azelőtt bizonyíthatjuk, hogy alkalmasabbak vagyunk az adott munkakörre, mielőtt a szó szerint vett megmérettetés elkezdődne. Nehezebb dolgunk van a kívülről ékező pályázók esetében. Ha stabil a kapcsolatrendszerünk a cégen belül, az nagy segítségünkre lehet: így még időben információt kaphatunk az álláshirdetésről, és arról, hogy melyek a legfontosabb elvárások a pozícióval kapcsolatban. Ilyenkor érdemes egy olyan ütőkártyával élnünk, amivel vetélytársunk nem rendelkezik, vagyis hogy ismerjük a rendszert, a gyenge pontjait, és tudjuk a megoldásokat is. Azonban veszíteni is tudnunk kell, ha a helyzet úgy hozza – tanuljunk belőle, és éljünk a legközelebbi lehetőségünkkel!

Tegyünk egy próbát, és kövessük a fenti lépéseket. Olykor tényleg csak néhány apróságon múlik, hogy elérjük álmaink állását. Ha azonban még keressük azt a munkahelyet, ahol karrierünk kiteljesedhet, nézzünk szét a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy használjuk személyre szabott beállításainkat.  Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók megtalálhassak minket. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, előléptetés, siker