Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Néhány évvel ezelőtt alig néhány olyan állást találhattunk, amely nem nyolc órára szólt, miközben több Nyugat-Európai országban épp az ellenkezője volt igaz. A pozitív trend azonban hazánkba is begyűrűzött, sőt, egyre több részmunkaidős lehetőség közül válogathatunk.

A nőknek kedvez

A munkaidő rugalmasabb kezelése elsősorban a nők elhelyezkedését támogatja. Ahogy arról korábban is írtunk, a negyven feletti nők számára a négy vagy hat órás foglalkoztatás új alternatívákat jelenthet.

A rövidebb munkaidő hasonlóan megkönnyíti a szülésről visszatérő családanyák munkába állását is. Ezt erősíti meg Katalin (37), aki két kisgyermek mellett választott hat órás könyvelő munkakört: "számomra már a második terhesség alatt egyértelművé vált, hogy nem fogok visszamenni a korábbi teljes munkaidős állásomba. Egy gyerek mellett is nehezen lenne kivitelezhető, hogy ennyi időt egy irodában töltsek, kettő mellett pedig egyenesen lehetetlen. A hat óra viszont jól szervezhető, a munkáltatóm is rugalmasan áll a kérdéshez."

Munkaidő alternatívák

Mindenki nyer

A nyereség mindkét oldalon egyértelmű: a munkavállaló időt nyer, az alkalmazó cég pedig egy kiegyensúlyozott, ezáltal sokkal motiváltabb munkaerőt. A motiváció pedig kézzel fogható eredményeket hoz, a dolgozók pihentebbek, jobban koncentrálnak a feladatukra, nem igénylik a szüneteket, és egymással is türelmesebbek. A részmunkaidő hatása egy béren kívüli juttatással is felér.

Anita (26) számára más szempont is dominált, amikor munkahelyet váltott. A fiatal lány az egyetem után marketing asszisztensként helyezkedett el, ami mellett elvégzett egy esküvőszervező tanfolyamot. Bár a munkája érdekes volt, sok tapasztalatot kínált, azonban a rendszeres túlórák miatt a hobbijára már nem jutott ideje.

Folyamatos időprésben éreztem magam. Hétvégente próbáltam elmerülni a szervezés szépségeiben, hét közben pedig gyakran 9-10 órát is az irodában töltöttem. Nagyjából egy év után döntöttem úgy, hogy hat órában szeretném folytatni a munkát, és sikerült is a marketing területén elhelyezkednem.”

Széles a kínálat

Bár a részmunkaidős foglalkoztatás esetenként több munkavállalót, azaz többletköltséget jelent, mégis egyre több cég ismeri fel a négy- vagy hatórás pozíciók pozitív hatását, amely valódi hosszú távú befektetés. A munka és magánélet egyensúlya az elmúlt években különösen felértékelődött, így amelyik vállalat ezt támogatja, önmagát is újrapozicionálja a piacon.  

Míg korábban szinte csak a call centerek kínáltak részmunkaidős állást, ma már sokkal bővebb a választék, Budapesten és vidéken egyaránt. Szakmunkások éppúgy találhatnak lehetőséget, mint az értékesítésben tapasztaltak. De olyan speciális tudást igénylő területeken is élhetünk a négy-hat órás munka előnyeivel, mint az IT programozás, a logisztika vagy a jog. Érdemes körülnézni!

Távolról sem lehetetlen

A részmunkaidőn túl a távmunka is megkezdte térhódítását, amely számos társadalmi problémára megoldást jelenthet: csökkentheti az országon belüli elvándorlás mértékét, segítheti a kismamák munkaerőpiacra való visszatérését, és növelheti a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottságát is.

Hazánkban elsősorban a technológia területén tevékenykedő cégek aknázzák ki az otthoni munkavégzés előnyeit. Egy korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy az Invitel Csoportnál az 1200 munkavállalóból 600 esetében adtak lehetőséget a távmunkára, amely egyértelműen kifizetődött. Hasonló a tapasztalat az IBM-nél is, ahol mindenki számára természetes a home office fogalma.

Ez a munkaforma több bizalmat kíván a munkáltatótól, cserébe magasabb hatékonyságot és fokozódó lojalitást kaphat. A Profession.hu a távmunka elkötelezett támogatója, ezért indította el a Távmunka Mozgalmat, amely teret ad a kölcsönös tapasztalatcserének és hasznos tippekkel is szolgál a témában.

Ha nem érezzük jól magunkat a jelenlegi munkahelyünkön, vagy álláskeresők vagyunk, érdemes mérlegelnünk a részmunkaidő lehetőségét is. Ha nem szeretnénk lemaradni a legfrissebb állásokról, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet, és Facebook értesítést. Álmaink állása elérhetőbb, mint gondolnánk!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

Címkék: álláskeresés, munka, részmunkaidő, távmunka