Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Herczku Mónika karrier-tanácsadó ?Elbocsátottak? Állj fel és kezdj új életet A közvetlen, baráti hangnemben íródott könyv nem passzív olvasást kíván meg tőlünk, hanem kérdésekkel próbál rávezetni a saját utunkra. Az életből vett példák használatával emberközelivé teszi a megoldásokat.

Herczku Mónika karrier-tanácsadó "Elbocsátottak? Állj fel és kezdj új életet" című könyvének első fejezetei a lelki okokat és következményeket elemzik. Megtudhatjuk, hogy miért fontos számunkra egy munkahely, miért félünk az elvesztésétől, és lépésről lépésre vezet azon az úton, amikor úgy érezzük, hogy mindenki elhagyott minket.

Búcsú a cégtől

A szerző azt tanácsolja, hogy érdemes szépen távozni a munkahelyünkről. Soha nem szabad első felindulásunkban a munkaügyi bíróságra szaladni. Ha mégis arra gyanakszunk, hogy valamilyen jogtiprás történt a kirúgásunk körül, akkor konzultáljunk munkajogásszal - de csak akkor, ha már lecsillapodtunk.

Két lehetséges forgatókönyvet vázol fel, hogyan történik az elbocsátás. Az első esetben a munkavállalónak egy órája van a távozásra - ez ezért lehet pozitív, mert nincs ideje elgondolkodni, megijedni, magyarázkodni a kollégáknak, olyan gyorsan történik minden. A másik esetben le kell dolgoznia a felmondási idő felét (általában két hetet) - ekkor lehetősége van mindent elrendezni, felvenni a kapcsolatot azokkal, akiktől segítséget, akár új állást remélhet, a cég infrastruktúráját (internetet, telefont) használhatja az álláskereséshez.

Herczku Mónika elemzi azt is, hogy milyen folyamatok mennek végbe valakiben a távozás után, "gyásznak" nevezi azt az érzést, amely visszahúz minket a céghez. Ennek a feldolgozására is több eszközt, módot javasol, természetesen élvezetes példákkal alátámasztva.

Miért félünk a munkanélküliségtől?

A munkahely a társadalmi szerepünket, identitásunkat határozza meg, ennek egy részét veszítjük el az állásunkkal. A másik fontos tényező a jövedelem, amely lecsökken (az álláskeresési támogatások összege mindig alacsonyabb, mint a bérünk), majd ha hosszabb ideig nem tudunk elhelyezkedni, megszűnik. A szerző arra is ad néhány praktikus tanácsot, hogyan húzhatjuk össze a nadrágszíjat.

Félelmet okoz a változás is - főként az, amit nem mi magunk kezdeményeztünk. Az új helyzetbe "bele kell tanulni". A félelmeinkkel szembe kell nézni. Érdemes rendbe tenni a gondolatainkat, végigzongorázni, hogy milyen erősségeink, képességeink, tudásunk van, ettől az önbecsülésünk erősödik.

Herczku Mónika egy kérdőívet hív segítségül a könyvében, amelyben lépésről lépésre haladva rájöhetünk, mit kell tennünk, hogy jóé osszuk be az időnket. A tanácsadü felhívja a figyelmet: az álláskeresés is "munka", nem szabad elhagynunk magunkat, belesüllyedni az önsajnálatba, ellustulni az otthon töltött idő alatt.

És hogy hogyan kezdjünk hozzá az álláskereséshez? Cikksorozatunk következő részéből kiderül.Herczku Mónika karrier-tanácsadó ?Elbocsátottak? Állj fel és kezdj új életet Herczku Mónika az "Elbocsátottak? Állj fel és kezdj új életet" című könyv szerzője. HR szakközgazdász diplomáját a budapesti Corvinus Egyetemen, coach szakképzettségét az Egyesült Királyságban szerezte. 1993 óta dolgozik humán erőforrás területen, először fejvadászként egy nemzetközi fejvadász cégnél, majd az egyik legnagyobb hazai vállalat karrier központját alakította ki és vezette. Ezután az egyik legismertebb amerikai multinacionális cég HR-igazgatója, majd egy nem kevésbé ismert hazai cég humánpolitikai vezetője lett. Dolgozott nemzetközi projektekben, tanított MBA kurzusokon és vezetett tréningeket itthon és külföldön, szakmai konferenciák rendszeres előadója. 1999-ben alapította a Karrier Mentor Tanácsadó Irodát Budapesten.

 

 A könyv megrendelhető a Polc.hu könyáruházban ide kattintva!