Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A tavalyi évhez képest a regisztrációk száma is 36 százalékkal emelkedett, több mint harmadával több cég hirdet, és majdnem 30 százalékkal nőtt a meghirdetett állások száma - derül ki a Profession.hu negyedéves jelentéséből.

Jelentősen növekedett az állásportál felületein hirdető cégek száma 2016 első negyedévében.  A feltöltött hirdetési kategóriák között hasít a szakmunka, majdnem minden ötödik, azaz több mint 6500 hirdetést élesítettek ebben a kategóriában. Ez 83 százalékos növekedést jelent a tavalyi első negyedévhez képest.

A második legnépszerűbb hirdetési kategória az értékesítés, kereskedelem volt (9,8 százalék), amit a gyártás, termelés kategóriája követett (9,4 százalék).

A negyedik legtöbb hirdetést a fizikai munka kategóriája kapta (7,9 százalék), az ide érkezett jelentkezések száma megduplázódott tavalyhoz képest, így a nyolcadik helyről zárkózott fel a három legnépszerűbb hirdetési kategória mögé.

Kétszer annyi szakmunkás keresett állást

Változatlanul az irodai munka a legnépszerűbb

A jelentkezések száma 6 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, és 13 százalékkal több életrajz érhető el a Profession adatbázisában.

A legtöbb álláskereső adminisztratív, irodai munkára vágyna (17,4 százalék), de továbbra is népszerű az értékesítés, kereskedelem (14,8 százalék) is – igaz, az utóbbi kategóriába feltöltött hirdetések száma 12 százalékkal csökkent az elmúlt évben.

A szakmunka a jelentkezők között is népszerű, 46 százalékkal többen jelentkeznek ebbe a kategóriába, mint tavaly ilyenkor – idén minden tizedik jelentkezést élesítették ebben a kategóriában.

11 EZERNÉL IS TÖBB ÁLLÁSAJÁNLAT KÖZÜL VÁLOGATHATUNK A PROFESSION.HU-N!

A legtöbb jelentkezés a fővárosból érkezik

Szembetűnő, hogy a fővárosban (39,3 százalék), Pest megyében (10,2 százalék) és Győr-Moson-Sopron megyében (4,8 százalék) töltik fel a legtöbb hirdetést, és a jelentkezések száma is ezekben a megyékben a legmagasabb.

Végzettségeket vizsgálva nagyjából fedi egymást kereslet és kínálat: a hirdetések 31 százaléka keres főiskolai, 27 százaléka egyetemi, 26 százaléka pedig középiskolai végzettségű pályázót. Szakmunkásoknak és szakképzettség nélkülieknek is kínálnak állásokat. A jelentkezők közül legtöbben középiskolai végzettséggel rendelkeznek (38 százalék), őket a alapszakos diplomával rendelkezők (28 százalék) és ez egyetemi diplomások (azaz a mesterképzést végzettek) követik (20 százalék).

Az 1-3 év szakmai tapasztalattal rendelkező pályázók a legnépszerűbbek, a hirdetések 37 százaléka őket célozza, de minden ötödik hirdetés 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók számára szól (22 százalék).

Jó hír a pályakezdőknek: a tavalyinál öt százalékkal több (23 százalék) hirdetés semmilyen előzetes munkatapasztalatot nem ír elő.  A jelentkezők tapasztalata nagyjából fedi ezeket az arányokat.

Továbbra is az angol nyelv a legnépszerűbb

Töretlen az angol nyelv népszerűsége, a feltöltött hirdetések 44 százaléka ír elő valamilyen szintű angol nyelvtudást. Ezt egyetlen másik idegen nyelv sem tudja megközelíteni, még a mezőnyből szintén magasan kiemelkedő német (11 százalék) is jóval kevesebb hirdetésben szerepel. Az állásajánlatokat, amelyeknél nem követelmény a nyelvismeret, itt találjuk.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munka, álláskeresés, állásajánlat, állásportál, Professionhu