A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb (novemberi) adatai szerint 446,3 ezer regisztrált álláskereső szerepelt a nyilvántartásukban. Az előző hónaphoz képest 8,7 százalékkal (42 300 fővel) az előző év azonos hónapjához képest 16,7 százalékkal (89 800 fővel) kevesebben kerestek állást a munkaügyi központok segítségével.

Kétszázezer szakképzetlen ember próbál állást találni

197 300 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek több mint egynegyed részük álláskeresési ellátásban, a többség pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban.

Hátrányos helyzetűek

59 500 pályakezdő szerepelt a munkaügyi központok nyilvántartásában, az összes álláskereső 13,3 százaléka még soha nem dolgozott. A létszámuk az előző hónaphoz és az előző év azonos hónapjához képest is csökkent. A legtöbb pályakezdő fiatal álláskereső Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben volt. A fővárosban tudtak a leginkább elhelyezkedni, itt a legalacsonyabb az arányuk.

A pályakezdő állástalanok 35,5 százalékának legfeljebb általános iskolai végzettsége van, ötödük szakiskolát vagy szakmunkásképzőt végzett, 15,3 százalékuk gimnáziumi, 23,8 százalékuk szakközépiskolai vagy technikumi érettségit tett. Mindössze 6,3 százalékuk diplomás.

73 200 álláskereső fiatalabb 25 évesnél, 109 700 pedig már betöltötte az 50. életévét.

A tartósan álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz és az előző év novemberéhez képest is. A munkát keresők kevesebb mint egyharmada legalább egy éve nem tud elhelyezkedni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A regisztrált álláskeresők fele szakképzetlen. (Ebbe a csoportba nemcsak azok tartoznak, akik csak az általános iskolát végezték el, hanem azok is, akiknek gimnáziumi érettségijük van - azaz nincs a kezükben semmiféle szakma.)

Novemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 10 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6,7 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (3,5 százalék; 2,4 százalék) rendelkezik, emellett megemlíthető még Budapest, Vas és Pest megye is.

Itt volt munka

159 100 üres álláshelyet jelentettek be a munkaadók novemberben, ám ezek 90 százaléka közfoglalkoztatás volt.

    Kétszázezer szakképzetlen ember próbál állást találni    

A támogatott álláshelyek száma 146 500 volt, amely az elmúlt hónaphoz képest több mint hatszorosára, az előző év azonos hónapjához képest pedig több mint tízszeresére emelkedett. A legtöbb új munka a fővárosban és Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt.

A nem támogatott új álláshelyek száma 12 600 volt novemberben, amely egy év alatt 46,7 százalékos növekedést jelent. Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legtöbb ilyen munka: mechanikaigép-összeszerelőket, egyéb szolgáltatási és szállítási, illetve egyszerű ipari munkásokat és bolti eladókat kerestek leginkább.

Az előző hónapról maradt betöltetlen állásokkal együtt összesen 212 400 állást hirdettek a munkaügyi központok novemberben. (Ebből 93 ezer állás maradt üres, betöltetlen.)

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, közmunka, munkaügyi központ