Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Életünket rendszeresen megszakítják karrierkrízisek, manapság sokkal könnyebben és gyakrabban kerülhetünk ilyen helyzetbe, mint korábban, ám elkerülni az ettől való szorongást nehezebb, mint valaha. Alain de Botton svájci filozófus és író remekül összefoglalta egy előadásában, hogy mely tényezők a gátjai annak, hogy sikeresnek érezhessük magunkat a karrierünkben és az életben, ezen kívül útmutatást ad azzal kapcsolatban is, hogy miképp viszonyuljunk önmagunkhoz, ha azt szeretnénk megvizsgálni, hogy mennyire vagyunk sikeresek az életben.

„Munkasznobizmus” – ezért aggódunk a karrierünk miatt

A mai valóság sajnos az, hogy hajlamosak vagyunk egy-egy tulajdonsága alapján megítélni embertársainkat, és ebből az egyetlen jellemzőből messzemenő következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy a másik fél milyen ember.

Karrierkrízis - munka, karrier, elégedettség

Jellemző, hogy sokan az alapján alakítják ki és ápolják kapcsolataikat, hogy mi a másik fél munkája. Eszerint állítunk fel egy hierarchiát magunkban, és a foglalkozása ismeretében döntjük el valakiről, hogy óhajtunk-e további viszonyt fenntartani az illetővel, vagy sem. Persze a saját karrierünk is ugyanezért annyira fontos számunkra: nem szeretnénk, ha ebbéli hiányosságaink miatt elvesztenénk embertársaink érdeklődését, tiszteletét és megbecsülését – így aztán szorongunk is miatta rengeteget.

Bármit elérhetünk, ha igazán akarjuk

Az önfejlesztő könyvek tucatjai ilyen és hasonló pozitív mondatoktól hemzsegnek, egy másik része ezeknek a kiadványoknak pedig arról szól, hogy miképpen birkózhatunk meg alacsony önértékelésünkkel. Nem is csoda, hiszen ha valóban elhisszük azt, hogy bármit elérhetünk, de mégsem sikerül, valahogy ki kell lábalnunk a csalódottságból és feldolgozni a történteket. Nem is olyan régen, ha valaki a társadalmi ranglétra alján helyezkedett el, mindössze szerencsétlennek nevezték, manapság viszont, a „bármire képes vagy” világában, gyakran hívjuk „lúzernek”, azaz vesztesnek azokat, akik nem rendelkeznek irigyelt karrierrel, vagy anyagi javakkal.

Érdekes megfigyelni, hogy már maga a megfogalmazás is mennyire más. Míg az első esetben a szerencsétlen kifejezés, csak mint a körülmények elszenvedőjeként, mintegy ártatlan áldozataként láttatja a kevésbé befolyásos embereket, a mai nyelvben viszont már maga a vesztes szó is azt tükrözi, hogy az illető nem volt elég jó az elismerésért vívott harcban. Napjaink felfogása szerint nem csak a sikereink, a kudarcaink egyaránt a sajátjaink, amelyeket magunknak köszönhetünk.

Pályamódosítás

A siker kulcsa az elfogadás, fokmérője az elvárás

Alain de Botton úgy fogalmaz, hogy nem lehetünk egyaránt sikeresek mindenben. Nagyon fontos, hogy ezt a tényt belássuk és elfogadjuk. Előadásában példaként említi a munka és magánélet egyensúlyát, amely egyszerűen nem lehetséges, csak egy vágyálom. Bele kell törődnünk, hogy valahol, valamit elveszítünk. A kérdés az, hogy mit választunk, miből veszítünk el többet?

Az is csak rajtunk múlik, hogy milyen elvárásoknak akarunk megfelelni. De Botton tapasztalatai szerint sokunk azért érzi sikertelennek magát, mert irreális elvárásokat támasztunk önmagunkkal szemben. Mindenekelőtt azt javasolja, tartsunk önvizsgálatot és gondolkozzunk el azon, hogy a kitűzött céljaink valóban a saját belső indíttatásunkból erednek-e, vagy csupán mások (szüleink, kollégáink, kortársaink) elvárásainak akarunk görcsösen megfelelni. Annál is inkább, mert ha későn jövünk rá, hogy az ambícióink igazából nem is a sajátjaink voltak, csak a környezetünk elismerését akartuk megszerezni, akkor ugyanúgy kudarcként fogjuk megélni az odavezető utat, még akkor is, ha a kitűzött célt elértük.

A legfontosabb kérdés

Mindenekelőtt tehát ereszkedjünk mélyre saját magunkban és válaszoljunk őszintén arra a kérdésre, hogy mitől éreznénk sikeresnek magunkat? Nem baj, ha nincs az elérendő céljaink közt semmi olyasmi, amit mások különösebben elismerésre méltónak tartanak, hiszen a saját életünkben elsősorban a magunk boldogságáért vagyunk felelősek. Ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha a saját céljainkért dolgozunk, hiszen ezek elérése ad igazi örömet.

Állítsuk tehát össze úgy a karriertervünket, hogy függetlenítsük magunkat a társadalom többi tagjának elvárásaitól és az legyen az elsődleges szempontunk, hogy nekünk mi a célunk! Semmi gond nincs azzal, hogy nem mindenki akar vezérigazgató lenni! Az viszont elég nagy probléma, ha olyan státuszban vagyunk, amit ki nem állhatunk.

Merjünk váltani és dolgozni a saját mércénk szerinti sikerért! Több ezer nyitott állásajánlat közül válogathatunk nap, mint nap. Biztosan akad köztük olyan, amely megfelel az igényeinknek és összeegyeztethető a sikeres karrierről alkotott elképzeléseinkkel is.  Iratkozzunk fel hírlevélre és Facebook értesítésre, a sikerhez vezető úton pedig nyugodtan jelöljük ki az elképzeléseinknek megfelelő mérföldköveket!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, cél, siker, elégedettség