A munkaadók 14 százaléka tervez létszámbővítést 2016 első három hónapjában, 5 százalékuk elbocsátással számol, míg 73 százalék nem tervez változást - derült ki a ManpowerGroup legfrissebb Munkaerőpiaci Felméréséből. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a mutató értéke +11 százalék. (A mutató nettó értékét úgy számítják ki, hogy az elbocsátást tervező munkaadók számából kivonják a munkaerő-felvételre készülők számát.)

A felvételi szándék nem változott az előző negyedévhez képest, viszont 4 százalékponttal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mutató értéke már a második egymást követő negyedévben van a legoptimistább szinten 2009 harmadik negyedéve, vagyis a felmérés kezdete óta.

Itt lesznek állások 2016-ban!

"Egyre égetőbb problémát jelent Magyarországon a szakemberhiány. Bár világjelenségről van szó, Magyarországon a problémát súlyosbítja az is, hogy az alacsony bérek miatt egyre többen vállalnak külföldön munkát. A magyar munkabérek mostanra nem csak a nyugat-európai fizetésekhez képest számítanak alacsonynak, hanem régiós összehasonlításban is. Míg egy pontig az olcsó munkaerő vonzóvá tehet egy országot a befektetők számára, bizonyos szinten túl olyan munkaerőhiányt okoz, amely már a versenyképességet veszélyezteti" - kommentálta az adatokat Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetője. (A felmérést készítő cég ilyen állásokat kínál.)

Hasít a vendéglátás

Mind a kilenc vizsgált ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet ismét a vendéglátóiparból jelentették, ahol a mutató értéke +21 százalék. Változatlanul jók a kilátások a gyártás területén, ahol a mutató +18 százalékon áll, míg a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció, valamint a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területéről +14, illetve +13 százalékos mutatót jeleztek a munkaadók.

Szerényebb, 7 százalékos emelkedéssel számolnak a köz- és szociális szférában, valamint a kereskedelemben. A leggyengébb, +4 százalékos mutatót a közüzemi szolgáltatások munkaadói jelentették.

Az előző negyedévhez viszonyítva 9 szektorból négy munkaadói növekvő felvételi kedvet jelentettek. A legjelentősebb növekedést a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció, valamint a közüzemi szolgáltatások területén várják. Négy szektorban csökkent a felvételi kedv, legnagyobb mértékben, 8 százalékponttal a kereskedelemben, és 5 százalékponttal a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat területén.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva a kilátások 9 szektorból hétben javultak. A legnagyobb erősödést a vendéglátóipar produkálta, 17 százalékponttal. 10-10 százalékpontos erősödést jelentettek a köz- és szociális szférából, valamint a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területéről. Eközben két szektorban gyengült a mutató értéke.

Észak-Magyarországon lesz a legerősebb a felvételi kedv

A következő negyedévben mind a nyolc régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést az észak-magyarországi munkaadók várják: itt a mutató +21 százalékon áll, Nyugat Dunántúlon +18, míg a Közép Dunántúlon +12 százalék. A budapesti és a dél-dunántúli munkaadók +9 százalékos, míg a közép-magyarországi és dél-alföldi munkaadók +8 százalékos mutatót jelentettek.

Itt lesznek állások 2016-ban!

Az előző negyedévhez képest a nyolc régióból ötben csökkent a felvételi kedv, a többi között a Közép-Magyarországi régióban, ahol a visszaesés 3 százalékpontos, a budapesti és az észak-alföldi munkaadók 2 százalékpontos gyengülést jelentettek. Eközben 3 régióban erősödött a felvételi kedv. A Nyugat-Dunántúlon 5 százalékpontot erősödött a mutató értéke, míg 2 százalékpontos az erősödés a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva nyolcból hét régió mutatója erősödött. Figyelemre méltó, 11 százalékpontos erősödést jelentettek a dél-dunántúli munkaadók. 7, illetve 6 százalékpontot emelkedett a mutató a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön, valamint Közép-Dunántúlon pedig 5 százalékpontos növekedést jeleztek. Eközben 3 százalékponttal esett vissza a mutató értéke a közép-magyarországi régióban.

Itt lesznek állások 2016-ban!

A nagyvállalatok a legbizakodóbbak

A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál (250 dolgozó fölött) számítanak bővülésre a munkaadók, ahol +19 százalék a mutató értéke, míg +13 százalék, illetve +10 százalék a közepes- és kisvállalkozásoknál (előbbieknél 50 és 249 között van az alkalmazotti létszám, utóbbiaknál 10-49 ember dolgozik). A mikrovállalkozások munkaadói óvatosan optimista, +8 százalékos előrejelzést adtak.

Az előző negyedévhez képest a középvállalkozások 4 százalékpontos visszaesést, míg a mikrovállalkozások 2 százalékpontos erősödést jelentettek. A további két kategóriában változatlanok a kilátások. Az előző év azonos időszakához viszonyítva valamennyi cégméret erősebb mutatót jelentett. A kis cégeknél a legjelentősebb, 8 százalék pontos az erősödés.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A globális eredmények

A vizsgált 42 ország és terület közül 39 munkaadói különböző mértékben ugyan, de a dolgozók létszámának bővítését tervezik a következő három hónapban. Ugyanakkor még mindig kevés jel utal arra, hogy tartós trendről lenne szó. A munkát keresők kilátásai az előző negyedévihez hasonlítanak, vagyis a munkaadók többsége megtartaná jelenlegi munkavállalóit, vagy szerény mértékben bővítene, de alapvetően arra várnak, hogy a piac végre egyértelmű jeleket mutasson.

A munkaadók több helyen akadályokba ütköznek. A kínai lassulás például egyértelműen hatással van a szomszédos országok munkaerőpiacára is. A nyersanyagok iránti csökkenő kereslet lefelé nyomja a bányászati szektor mutatóját világszerte, beleértve Kolumbiát, Perut és Dél-Afrikát, ahonnan az ágazatra vonatkozóan soha nem jött még ennyire pesszimista adat. Az IT és mérnöki területeken, valamint több képzettséget igénylő szakmában viszont képtelenek megfelelő munkaerőt találni.

2016 első negyedévére vonatkozóan a legerősebb felvételi szándékról az indiai, taiwani, japán, török, és az Egyesült Államok-béli munkaadók számoltak be. A leggyengébb előrejelzést Brazíliából, Finnországból és Franciaországból küldték a munkaadók.

Az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régió 24 országából 22-ben a munkaerő bővítését tervezik. Az előző negyedévhez képest 14 országban javultak a kilátások és csupán hétben romlottak. Éves összehasonlításban 12 ország jelezett bővítési szándékot, 8 pedig csökkentést.

A régióban ismét a török munkavállalók kilátásai a legjobbak. Szlovákiából a felmérés kezdete, vagyis 2011 negyedik negyedéve óta most jelezték a legmagasabb felvételi kedvet a munkaadók, míg Olaszországból először érkezett pozitív mutató 2011 első negyedéve óta. A finn és francia munkaadók jelezték a régióban a legalacsonyabb mutatót 2016 első negyedévére vonatkozóan.

A kutatásról

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 750 magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig 42 ország több mint 59 ezer munkaadóját.

A kutatásban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest?" Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, vagy nem tudom.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, munkaadó, HR, toborzás, munkaerő-felvétel