Rekordot döntött a Manpower Munkaerő-piaci Mutató: a felmérés helyi kezdete óta a magyar munkaadók most a legoptimistábbak. A mutató 9 százalékpontot javult az előző negyedévhez képest, és 3 százalékpontot az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Itt lesznek állások 2014-ben

A megkérdezett munkaadók 11 százaléka tervez létszámbővítést, 8 százalékuk elbocsátást, így a mutató +3, a szezonálisan kiigazított érték pedig +6 lett. (Ezt úgy számítják ki, hogy a munkaerő-felvételt tervező cégek százalékos arányából kivonják azoknak a számát, akik leépítést akarnak végrehajtani. Így egy pozitív vagy negatív számot kapunk, ez lesz a Manpower Munkaerő-piaci Mutató.)

Ez az egy évvel ezelőtti -3-as mutatóhoz képest is nagy javulást jelent, a két évvel ezelőttihez viszonyítva pedig még jobb az eredmény. Akkor ugyanis -11 volt, azaz ennyivel több cég tervezett elbocsátásokat, mint munkaerő-felvételt.

A munkaadók 74 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem tervez változtatást a munkavállalói létszámában, a bizonytalanok aránya eléggé magas volt, 7 százalék.

 Itt lesznek állások 2014-ben 

Minden régióban javult a helyzet

Egy kivételével minden régióban pozitív lett a mutató, Észak-Magyarországon például 10 százalékpontos javulás volt az előző negyedévhez képest. Csak Észak-Dunántúlon lett negatív (-1) a mutató, ám ott is javult az értéke mind negyedéves, mind éves összehasonlításban.

Az előző év azonos időszakához képest is javult a helyzet, a legszembetűnőbb Nyugat-Dunántúlon volt, ahol 2013 első negyedévében 5, most viszont 12 a mutató.

Pénzügy, gyártás, vendéglátás, közmunka

9 szektorból csak 1-ben, az építőipar területén terveznek a munkaadók elbocsátást. A pénzügyi, biztosítási, üzleti szolgáltatások szektorban nagyon nagy a létszámbővítési kedv. Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója szerint sok szolgáltató központ kínál állásokat, ezért nőtt a felvételi kedv ezen a területen.

Úgy tűnik, hogy a vendéglátás is feléledt. Az előző negyedévhez képest itt volt a legnagyobb a változás (2013 negyedik negyedévében -7 volt a mutató értéke, most pedig +8).

    Itt lesznek állások 2014-ben    

A köz-, szociális és lakossági szolgáltatások ágazatban -6-ról +6-ra nőtt három hónap alatt a mutató. Ennek egyik oka Kiss Judit szerint a nemrég meghirdetett téli közfoglalkoztatás lehet.

A gyártó cégek is több munkaerő-felvételt terveznek, mint elbocsátást. Emellett a kereskedelem területén működő vállalkozások közül is többen vannak azok, amelyek bővítik a létszámot.

Éves összehasonlításban az elektromos áram, gáz- és vízellátás területén emelkedett jelentősen a mutató, és a mezőgazdaságban is kevesebb munkaadó tervez elbocsátást. Az egyetlen negatív mutatót produkáló ágazat az építőipar, de itt is javult a helyzet éves és negyedéves összehasonlításban is.

Európa a sor végén kullog

42 országból 34-ben pozitív lett a mutató. A legoptimistábbak között Tajvan, Új-Zéland, Kolumbia és Szingapúr munkaadóit találjuk. Európában Törökország mutatója a legjobb. Japánban igen pozitívak a várakozások, sok cég akarja bővíteni az alkalmazottak számát, ám nagy gondot okoz számukra a megfelelő szakemberek megtalálása.

       Itt lesznek állások 2014-ben       

A negatív mutatóval rendelkező országok mindegyike európai. A legrosszabb helyzetről az olasz, ír, finn, spanyol, szlovák és belga munkáltatók számoltak be. A korábbi sereghajtó Görögország munkaerőpiaca magához tért, sok év óta először most pozitív a mutató (+7).

50 éves a felmérés

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kutatásban résztvevő 42 országban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, vagy nem tudom.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 750 magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munka, álláskeresés, munkaadó, létszámbővítés, toborzás, elbocsátás