Melyek a legjobb munkahelyek? A hazai vállalatok számára mi jelenti a legnagyobb kihívást? - ezekre a kérdésekre kereste a választ az Aon Hewitt kutatása. A cég immár tizenöt éve vizsgálja, hogy melyek a legjobb munkahelyek hazánkban, és vajon mitől legjobbak a legjobbak.

"A 2015-ös évet a munkaerőért folytatott küzdelem jellemzi, ezt igazolják az adatok is. Egyre több vállalatnak okoz gondot nem csupán a tehetségek megtartása, hanem a céghez vonzása is" - összegezte a kutatás eredményeit Veres Rita, az Aon Hewitt cégvezetője. Pillanatnyilag ugyanis a magyar munkavállalók csupán 43 százaléka gondolja, hogy a vállalat képes ott tartani legjobb embereit és kevesebb, mint minden második dolgozó érzi, hogy rendelkezésükre áll a munkavégzéshez szükséges - mennyiségű és minőségű - erőforrás. A tehetségek megtartása és megtalálása minden vállalat számára kulcsfontosságú a sikerhez, ugyanis a legjobb dolgozók jellemzően csak a legjobb munkahelyeken szeretnek dolgozni.

Ők a legjobbak!

16 vállalat kapta meg az idén a "Legjobb Munkahely" elismerést. A program 2001-es indítása óta közel kétezer vállalat vett részt a felmérésben, és több mint 400 ezer munkavállaló visszajelzése adott képet a magyar munkaerőpiacról. Az idei kutatásban 76 cég vett részt, a 32 ezer alkalmazottat és 450 felső vezetőt kérdeztek meg.

50-250 fős vállalatok:

- Alpiq Csepeli Vállalatcsoport
- Cisco Systems Magyarország Kft.
- Faulhaber Motors Hungaria Kft.
- Hilti Hungária Kft.
- Atlas Copco-Industrial Technique Hungary Kft.
- Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt.
- Macher Gépészeti és Elektronikai Kft.
- MAPEI Kft.
- Veeva Systems Hungary Kft.

250-1000 fős vállalatok:

- B. Braun Avitum Hungary Egészségügyi Szolgáltató Zrt.
- DECATHLON Magyarország
- Eurofamily

1000-nél több embert alkalmazó cégek:

- Allianz Hungária Zrt.
- Diageo Üzletviteli Szolgáltatások Kft.
- dm Kft.
- McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft.

Itt a legjobb dolgozni!

Az elkötelezett munkatárs jobban teljesít

Az idén kitüntetett vállalatok meg is tesznek mindent a sikerért: dolgozóik 79 százaléka érzi úgy, hogy a szervezetükről, mint munkahelyről kialakult külső kép, az "employer brand" összhangban áll személyes tapasztalataikkal - derül ki a lapunknak eljuttatott adatokból. A legjobb munkaadóknál a megkérdezettek 81 százaléka ért egyet azzal, hogy ha a vállalat sikeresen eléri a kitűzött céljait, a pénzügyi eredményekből a dolgozók is részesülnek, szemben az 55 százalékos magyar átlaggal.

A felső vezetés emberközpontúsága és őszinte kommunikációja, a fejlődési és előrelépési lehetőségek, az elismerés, valamint a hatékony munkavégzés feltételeinek megteremtése különbözteti meg leginkább a legjobbakat a többi munkaadótól.

Ez megtérülő befektetés, amit a pénzügyi mutatók is igazolnak. "Az Aon Hewitt kutatásai egyértelmű összefüggést mutatnak az elkötelezettség szintje és a vállalat pénzügyi teljesítménye között. A Legjobb Munkahelyek 57 százalékkal magasabb részvényesi megtérülést tudnak garantálni" - fogalmazott Köcse Bálint, a "Legjobb Munkahely Felmérés" projektvezetője.

Azoknak a munkahelyeknek, amelyek a munkavállalói igények szem előtt tartásával a legjobbakká válnak, lényegesen kevesebb, a fluktuációhoz hasonló problémával kell megküzdeniük. Ha egy alkalmazott elkötelezett a munkaadója iránt, jóval nagyobb az esélye, hogy nem keres új állást, ráadásul jobban is teljesít. Jól bizonyítja a munkaadók befektetésének eredményességét, hogy a magasabb elkötelezettségű kollégákkal dolgozó gyáregységek esetében kevesebb a minőségi hiba és a munkabiztonsággal kapcsolatos kártérítési igény is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Küzdelem a munkavállalókért

Pillanatnyilag egy átlagos magyar vállalatnál a dolgozók 62 százaléka elkötelezett cége felé, ők azok a dolgozók, akik ajánlják a szervezetet, mint potenciális munkahelyet, nem terveznek állást változtatni és elvárásokon felül teljesítenek a vállalat céljainak érdekében. Ez meghaladja az 52 százalékos európai átlagot, és megfelel a globális értéknek. Itthon a dolgozók leginkább közvetlen felettesükkel és munkatársaikkal elégedettek, míg legkritikusabban fizetésükről és előrelépési lehetőségeikről nyilatkoznak.

Ám nem ennyire virágos a helyzet: a tehetségek megszerzéséért és megtartásáért folytatott versenyből is fakadó munkaerőhiány egyre nagyobb frusztrációt okoz a munkahelyeken, ez növeli a stresszt és rontja a munka-magánélet egyensúlyát. Ma Magyarországon minden ötödik munkavállalónak kimondottan nehézséget okoz a munkájával járó stressz kezelése, és nem tudja megteremteni a munkája és a magánélete közötti egyensúlyt: "Az igazi kihívást az okozza, hogy a vállalatoknak ebben a feszült környezetben kell ösztönözniük, motiválniuk és megtartaniuk a jelenlegi kollégákat, akikre egyre nagyobb nyomás nehezedik" - tette hozzá Veres Rita.

Ezt hangsúlyozta Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár is a díjátadó rendezvényen: "A versenyszférában még több munkahelyre van szükség, amihez biztosítani kell a megfelelő képzettségű és mennyiségű munkaerőt, de a hazai bérek felzárkóztatását sem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen a fiatalok itthon tartásához a versenyképes fizetések elengedhetetlenek."

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, munkaadó, vonzó, legjobb, elégedettség, lojalitás