Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kolléga, aki már a harmadik előléptetést kapja két éven belül.
A kolléga, aki már megint új autóval érkezett a tárgyalásra.
A kolléga, akit már megint kiemeltek az értékelőn.
A kolléga, aki egyedül akkora prémiumot visz haza, mint a többi csapattag összesen. 

Ismerős? Természetes emberi érzés, amivel mindannyian találkoztunk már: az irigység. De hogyan előzhetjük meg, hogy tönkre tegye a mindennapjainkat? Kerüljük el a mérgező helyzeteket, száműzzük az irigységből származó konfliktusokat!

A Harvard Business Review többszáz vezető és szervezet bevonásával készült kutatásából is kiderül: az aktuális gazdasági viszonyoktól, pozíciótól, életkortól és földrajzi helytől függetlenül mindenütt felüti fejét a munkahelyi irigykedés.

Az irigység árt a csapatnak és a munkahelyi viszonyoknak, aláaknázza a hatékony munkavégzést. Bántja azt, aki a célpontja, és bántja azt is, aki irigykedik. Amikor megszállottként figyeljük valaki más sikereit, és azzal vagyunk elfoglalva, hogyan tehetnénk neki keresztbe, azzal a saját lehetőségeinket és karrierünket veszélyeztethetjük.

Ismerjük fel, mire irigykedünk!

Az irigykedésünk egyfajta tudattalan reflex, amire információként is tekinthetünk: ismerjük fel, hogy milyen körülmények, embertípusok vagy helyzetek azok, amik előhozzák belőlünk ezt az érzést.

"Néhány gyakori példa: esetleg azokra irigykedünk, akik többet keresnek? Vagy azokra, akik gyorsan megértenek új dolgokat és elsajátítanak új képességeket? Netán azokra moccan meg az irigységszenzorunk, akiket sokszor megdicsérnek? Fontos lépése lehet az önismeretünknek, ha azonosítjuk ezeket a momentumokat" – írja a Harvard Business Review szerzője.

Nézőpontváltáshoz azon is érdemes lehet elgondolkodnunk, hogy bennünk mi lehet mások számára irigylésre méltó. 

Almát az almához!

A másokkal való összehasonlítás egy egészséges szintje természetes, és akár motiváló is lehet számunkra. Előfordulhat olyan is, amikor viszont ártalmas: ha túl sok energiánk megy el arra, hogy másokkal mérjük össze magunkat, jobb, ha múltbéli önmagunkkal versenyzünk. Kiderülhet, hogy egy, két vagy öt évvel korábbi magunkhoz képest óriási fejlődést értünk el, és büszkék is lehetünk magunkra. 

A Monster.com munkahelyi irigykedéssel foglalkozó összeállításában is ajánlanak néhány konkrét tippet a kellemetlen helyzetek elkerülésére.

Ha mi vagyunk irigyek másokra

Ismerjük be!

„Amikor képesek vagyunk elismerni, hogy irigyek vagyunk valakire, akkor tudunk elkezdeni foglalkozni a problémával.” – mondja Johanna Rothman vezetésfejlesztési tanácsadó, a Behind Closed Doors – Secrets of Great Management című könyv szerzője. Tehát ismerjük fel, és ismerjük el például, hogy az a fő bajunk a munkatársunkkal, hogy ő kapott egy előléptetést vagy más elismerést, amit magunknak szerettünk volna. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, könnyebb megelőznünk, hogy áskálódjunk ellene.

Gratuláljunk!

„Egy jó csapattag képes arra, hogy megünnepelje mások sikereit!”- mondja Maggie Mistal vezetői coach. Vegyünk erőt magunkon, és gratuláljunk mások sikereihez, még akkor is, ha közben mardos bennünket az irigység. Nemcsak jobb viszonyt alakíthatunk ki így a munkatársainkkal, de legközelebb számíthatunk a támogatásukra a saját sikereink esetén is.

Versengés helyett tanuljunk másoktól!

A versengésre fecsérelt energia helyett tanuljunk azoktól, akikre irigykedünk. Ha jó a viszonyunk, kérhetünk tőlük segítséget, de az is elég lehet, ha csak figyelünk és beépítjük eszköztárunkba a legjobb trükköket.

Ha ránk irigykednek

Beszéljünk négyszemközt

Az irigykedés számtalan problémát szülhet: a munkahelyi pletyka vagy kiközösítés okozója lehet egy irigy munkatárs. Ha sikerült azonosítanunk a „támadót”, akkor az egyenes beszéd megoldhatja a helyzetet. Keressünk alkalmat a négyszemközti beszélgetésre, és kérdezzünk rá: „Úgy tűnik, hogy valamiért haragszol rám, szeretném, ha megbeszélnénk, mi az oka?” Így is közelíthetünk: „Szeretném, ha jól tudnánk együtt dolgozni, de úgy érzem, hogy valamivel megbánthattalak.” Ha nagyvonalúan és jó indulatúan állunk a helyzethez, elképzelhető, hogy kollégánk is megenyhül, és belátja, hogy a mi sikerünk nem árt az ő lehetőségeinek.  

Ha nincs más út, lépjünk a távozás mezejére

Az irigykedés bármelyik oldalán álljunk: az érzés kimerítő. Ha egy munkatárs megkeseríti az életünket az irigykedő megjegyzéseivel, ha úgy érezzük, hogy már mindenkit előléptettek -van akit kétszer is- rajtunk kívül, akkor lehet, hogy ideje új munkahely után néznünk. Néha előfordul, hogy nem velünk van a baj, hanem a körülményekkel.

Nézzünk körül, milyen állások várnak ránk, személyes prioritásaink mentén válogassunk a több ezer álláslehetőség közül! Frissítsük önéletrajzunkat, jelentkezzünk a legjobb hirdetésekre! Ha hírlevelet is kérünk a hozzánk illő állásokról, akkor mindent megtettünk azért, hogy megtaláljuk a nekünk való új munkahelyet.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala