Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

„Tovább nőhet az agglomeráció népszerűsége az otthoni és az irodai munka ötvözetéből álló hibrid munkavégzés terjedésével, viszont ha a dolgozóknak ismét naponta kell ingázniuk, akkor felértékelődik a munkahely közelsége” – közölte az OTP Ingatlanpont az MTI-vel. A közlemény az Eurostat felmérése kapcsán jelent meg: azt találták, hogy Pest megye lakosságának 40 százaléka ingázott az otthona és munkahelye között 2020-ban, ez a 40 százalékos arány pedig a kontinensen a második legnagyobb.

A járványhelyzet okán azonban több munkahely távmunkára állt át: először ideiglenesen, később hosszabb távra tervezve az otthonról történő munkavégzést. A nagyobb vállalatok és multik esetében a vegyes működés, azaz a hibrid lesz a jóslatok szerint a jövő zenéje, heti 2 otthoni, 3 irodai munkanappal. Sokan már a nyarat is ebben a szellemben töltik, míg mások szeptembertől állnak át erre a működésre. A hibrid munkavégzés általánossá válásával csökken a munkahely és az otthon között utazással töltött idő és ezzel együtt az utazás költsége is. Az agglomeráció és kertvárosok népszerűsége ezért tovább növekedhet, ezzel emelve az ingatlanárakat és így csökkenhet a külterületi és belvárosi ingatlanok árszínvonalának különbsége, az otthonválasztásnál érdemes felmérni meddig éri meg ingázni vagy éppen ellenkezőleg, érdemes-e inkább a munkahelyhez közeli otthont választani.

Gyalog, vonattal, lóháton?

Az, hogy kinek milyen távolság tűnik élhetőnek a munkahelytől, számtalan tényező függvénye: másként választunk fiatal egyedülállóként, mint családos emberként, mást preferál az, aki belvárosban nőtt fel és mást az, aki az agglomerációban. Van, akinek már egy több kerületen átívelő budapesti tömegközlekedés is túl van az ingerküszöbén, míg mások gond nélkül járnak éveken át Tatabányáról Győrbe vagy Győrből Bécsbe dolgozni minden nap.

„Teljesen más úgy elzötykölődni másfél órát a vonaton, hogy nem vár senki.” – mondja Kata, aki korábban nem bánta a tömegközlekedéssel töltött hosszú órákat. „Mióta egy óvodás vár rám délután, egyszerűen nem fér bele ennyi üresjárat, muszáj volt az otthonunkhoz közelebbi munkahelyet keresnem. Azt szoktam mondani, hogy mi most odáig megyünk csak el, ahova gyalog is elérünk.” Számára az lett a megoldás, hogy egy a lakásukhoz közelebb eső irodában vállalt munkát, egyre több home office lehetőséggel. „Kevesebbet dolgozom közelebbről kevesebbért. Nekem ez most így tökéletes, de ehhez az is kell, hogy kétkeresős család legyünk, egyedül ennyi pénzből nem tudnám fenntartani magunkat.”

Van, aki nem munkahelyet vált, hanem inkább költözik: Gábor és felesége 5 évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy közelebb költöznek a munkahelyükhöz. „Nagyon úgy tűnt, hogy be fog válni a munkahelyem, ezért megléptük a költözést. Még albérletben vagyunk, ezért nem kockáztattunk nagyot, de utólag azt mondom, jó ötlet volt sétatávra költözni, hiányoznának a közlekedéssel töltött órák az életemből. Kertünk, garázsunk még nem lesz egy ideig, de nem ülök órákat a dugóban, a balkonon pedig nő a paradicsom – egyelőre ez van nekünk veteményes helyett.”

Az ingázóknál is kérdés, hogy milyen eszközt választanak, választhatnak a bejutáshoz: „Vác és Budapest között vonatoztam minden nap”- vág bele Lilla. „Eleinte lelkes voltam, hogy olvasással, hangoskönyvekkel, nyelvtanulással töltöm majd az időt, de aztán rájöttem, hogy mások még bőven alszanak, amikor én már úton vagyok. A világmegváltó tervekből az lett, hogy podcastokat hallgattam, és csak néztem ki a fejemből egy termosz kávéval. Aztán meguntam a szinte mindennapos felsővezetékszakadásokat, és egy időben autóval jártam inkább. Az megint elég botrányos volt, a dugóban még feszültebb mindenki, és sokan annyira haza akarnak már jutni délután, hogy néha úgy éreztem, inkább összetörik magukat, csak nehogy ne férjenek át egy zöldön. Amikor összeköltöztünk a párommal, itt Budapesten találtuk meg az otthonunkat, akkor megfogadtam, hogy soha többé ingázás. Meglep engem is, de éppen kertes házakat nézegetek, pár év belvárosi élet után újra az agglomeráció felé kacsintgatunk.”

Menni vagy maradni?

Ha nem érezzük jól magunkat a jelenlegi felállásban, gondolkodjunk a lehetőségekről tágabb keretek között is! Ha munkakörünk engedi, esetleg már a hibrid működés előnyeit is kiélvezhetjük. Fontos kérdés, hogy heti 1-2 munkanap bejárás esetén is ódzkodnánk-e a hosszú autózástól, tömegközlekedéstől?

Ha a munkahelyünkkel alapvetően elégedettek vagyunk, vizsgáljuk meg, hogy tudunk-e, érdemes-e változtatni a lakhatási körülményeinken? Közelebb költözhetünk-e például a munkahelyünkhöz? A magyarok körében még mindig alacsony a mobilitási kedv, legyünk mi az ellenpélda! Elképzelhető, hogy a munkánkhoz közelebb bérelünk vagy vásárolunk lakást? A lokáció mellett a döntés pénzügyi oldalát és néhány szubjektív tényezőt is érdemes mérlegelni: számít a környezet, az infrastruktúra, a közlekedési és bevásárlási lehetőségek egyaránt.

Ha a közelebb költözés gondolatát elvetettük, nézzük meg, hogy dolgozhatunk-e többet otthonról. Ha heti 1-2 napot spórolunk a bejáráson, az kétórás utazás esetén évente 8 teljes nap megspórolt időt is jelenthet! Ha a home office lehetőségeinket is csúcsra járattuk, gondolkozzunk el azon, hogy tudunk- a közlekedés módján változtatni. Próbáljuk ki, ha van lehetőség, hogy telekocsival, autó helyett vonattal vagy busszal, esetleg kerékpárral járunk be pár hétig. Lehet, hogy már egy apró változtatással ki tudjuk billenteni magunkat a holtpontról.

Ha végleges a döntésünk, és meguntuk az ingázást, akkor nincs más hátra: keressünk új munkahelyet az újonnan megálmodott kondíciók szerint! Válogassunk munkahely, végzettség, fizetési adatok alapján – találjuk meg az igazit!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala