A Munkáltatói Márka Kutatást immár ötödik alkalommal készítette el az Aon Hewitt és az AIESEC. A felmérésben résztvevő közel 8000 pályakezdő és komoly szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállaló válaszai alapján a magyarok egyértelműen a multinacionális cégeket tartják a legvonzóbb munkaadóknak, az első tízbe gyakorlatilag egy hazai és kilenc nemzetközi tulajdonú, több országban aktívan tevékenykedő vállalat került be.

A Legvonzóbb Munkáltatók:

1. Audi Hungaria Motor
2. Mercedes-Benz Manufacturing Hungary
3. Bosch csoport
4. Microsoft Magyarország
5. MOL-csoport
6. Coca Cola HBC Magyarország
7. Nestlé Hungária
8. IKEA
9. IBM Magyarország
10. L'Oréal Magyarország

Íme Magyarország legvonzóbb munkaadói

A legvonzóbb iparágak

A Legvonzóbb Munkáltatók listája ugyan nagyjából jól reprezentálja a munkavállalók számára legvonzóbb iparágakat. A legtöbb válaszadó az IT és telekommunikáció üzletágban dolgozna szívesen (11 százalék), ezt követi az idegenforgalom és az államigazgatás (8-8 százalék), majd a banki és biztosítói szféra, valamint az autóipar (7-7 százalék).

A lista végére az építőipar (3 százalék), az olaj és üzemanyag kereskedelem (2 százalék), a villamos energia és gázszolgáltatás (1 százalék), valamint a villamos energiatermelés (1 százalék) kerültek.

Ekkora fizetést szeretnének

Az anyagiak kapcsán nagy a különbség a diplomás pályakezdők és a legalább 3 éves tapasztalattal rendelkezők között: előbbiek átlagosan havi nettó 176 ezer forintra vágynak, utóbbiak 306 ezer forinttal lennének elégedettek.

Komoly különbségek vannak az egyes szektorok fizetései között, és a válaszadók érdekes módon nem feltétlenül a legvonzóbb iparágakról gondolják azt, hogy ott a legjobbak az anyagi lehetőségek.

   Íme Magyarország legvonzóbb munkaadói   

Többen mennének külföldre

Ugyan az előző évekhez képest szinte nem változott azon munkavállalók aránya, akik a határon túl akarnak szerencsét próbálni.

A hosszú távú külföldi letelepedésen gondolkodók aránya azonban szembetűnően nőtt: a válaszadók 28 százaléka hagyná el akár 3 évnél hosszabb időre is az országot (2012-ben ez a szám 25 százalék volt). A megkérdezettek 15 százaléka gondolkozik 1-3 éves periódusban. 2012-ben a válaszadók 13 százaléka tervezett ilyen időintervallumban az országon kívül munkát vállalni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A külföldi munkavállalás irányába kacsingatók legszívesebben az EU-ba és Észak-Amerikába mennének elsősorban jobb fizetésért vagy karrierépítési céllal. Jellemzően a diplomások (54 százalék) és a 29 évesnél fiatalabbak nyitottabbak a mobilitásra, a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők jóval kevésbé vállalkozó szelleműek (37 százalék).

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkaadó, fizetés, jövedelem, külföldi munka, álláskeresés, munkáltatói márka