Íme a legkeresettebb szakemberek

39 szakmában adták át a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny nyerteseinek a díjakat a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon.

Az elismeréseket Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési alelnöke, valamint Szilágyi János, az MKIK oktatási és képzési igazgatója adta át - adta hírül a távirati iroda. Fontos megérteni, hogy a szakképzés az alkotó munka örömét jelenti, egzisztenciát teremt, a szakmai tudás jó elsajátítása pedig továbblépési lehetőség a felsőoktatási intézményekbe is - hangsúlyozta Parragh László.

Íme a legkeresettebb szakemberek
A VIII. Szakma Sztár Fesztivál győztesei (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Az MKIK elnöke hozzátette: a kamara aktív szerepet játszik a felsőoktatás átalakításában is, "ki fogjuk nyitni azokat a kapukat, amelyek egy jó szakmunkás számára továbblépést jelentnek a felsőoktatásba a saját szakmai területén". A Magyarországon is jelenlévő nagy autógyárak vezetőit hozta fel példaként, akik közül többen is szakmunkásként kezdték munkájukat, és jutottak el magas vezetői pozícióig.

Íme a legkeresettebb szakemberekÍme az állások!

- A legtöbb állást a targoncavezetőknek kínálják, de sok munkalehetőséget találhatnak a gépkezelők, a raktárosok és a bolti eladók is.

- A CNC-forgácsoló, a lakatos és a hegesztő is hiányszakma. Emellett gépszerelő és műszerész munkákat is találhatunk!

- Sofőrökre is nagy szükség van, csaknem 90 ilyen dolgozót várnak a cégek. Részletek >>>

- A legtöbb álláslehetőség Budapesten van, de Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében is nagyon sok a betölthető pozíció.

- Külföldi szakmunkát is rengeteget találhatunk! Részletek >>>

- Sok munkához elegendő a szakmunkás bizonyítvány, ám olyanokat is találhatunk szép számmal, amelyekhez érettségit is kérnek.

- Az állások közel kétharmadához nem kérnek idegennyelv-ismeretet. Részletek >>>

- Megváltozott munkaképességű jelentkezőket is várnak. Részletek >>>

- Az atipikus foglalkoztatás nem igazán terjedt el, bár akad néhány részmunkaidős pozíció, illetve időszakos munka is.

Íme a legkeresettebb szakemberekA Profession.hu-n 1300-nál is több szakmunkát kínálnak a munkaadók.

Rekordok a Szakma Sztár Fesztiválon

Az idén a Szakma Sztár Fesztiválon 39 szakmában mérték össze tudásukat a szakmunkástanulók, és 192 diák jutott a döntőbe. A versenyen elért eredményük alapján a tanulók 82 százaléka teljesítette a szakmunkásvizsga feltételeit, és ezzel mentesül a záróvizsga alól. A versenyre a honlapján keresztül mintegy 5500 tanuló jelentkezett, az írásbeli elődöntőkön mintegy 4600 versenyző indult.

Rekordot döntött a rendezvény azzal is, hogy az idén 15 ezren keresték fel, a látogatók több mint 60 százaléka pályaválasztás előtt álló iskolai tanuló volt.

Bejlentették, hogy a 2018-as az EuroSkillst, azaz az európai szakmunkásversenyt Magyarországon rendezik meg.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3000-rel többen jelentkeztek szakképzésre

Háromezerrel többen jelentkeztek szakképzésre az idén tavalyhoz képest, a még nem végleges adatok szerint. A 2014-es 39 ezerről 42 ezer fölé nőtt a létszám - mondta az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a napokban az MTI-nek. Pozitívumként értékelte azt is, hogy sok esetben a hiányszakmákra jelentkezők miatt növekedett a létszám.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: szakképzés, szakmunka, álláskeresés, hiányszakma, verseny, állásajánlat