Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mindig egy ember és egy ötlet indít el egy szuper kezdeményezést” – vallja Bócsi Rita, az Auchan Magyarország Foglalkoztatás-támogató HR vezetője. Pontosan tudja, miről beszél, az áruházlánc ugyanis 2018-ban ötödik alkalommal nyerte el a Fogyatékosság-barát munkahely díjat. Először 2010-ben vehették át ezt az elismerést, akkor, amikor a díj is megszületett, ugyanis ebben az évben vált szívügyükké a téma. A befogadás és integráció látható illetve láthatatlan pilléreiről beszélgettünk.

Együtt a kezdetektől

A példaértékű történet a lánc Dunakeszi áruházában kezdődött: itt alkalmaztak először siket munkavállalót pénztárosként. „A francia igazgatónk Franciaországban találkozott első ízben hallássérült pénztárossal, és azonnal megragadta ez a kezdeményezés. A szociálisan rendkívül érzékeny akkori HR vezető is támogatta az ötletet, ráadásul az egyik ott dolgozó édesanya gyermeke hallássérült volt, így ez a hölgy nagyban segítette a folyamat első lépéseit. Ő közvetített a vezetők és az első siket kolléga között, illetve abban is irányt mutatott az illetékeseknek, hogy mire érdemes odafigyelni egy megváltozott munkaképességű munkavállaló esetén, mit kell másképp csinálni, mint ahogy azt az épeknél megszokhattuk” – avat be a kezdetekbe Bócsi Rita.

Ilyen egy fogyatékosság-barát munkahely - álláskeresés, megváltozott munkaképesség, egyenjogúság

Átalakították a kiválasztás folyamatát, a fogyatékossággal élők igényeihez igazítva azt, majd pedig a kölcsönös tanulás kezdődött, mégpedig a közös munka során. „Nagy merészségnek tűnt, hogy éppen egy olyan munkakörben alkalmazunk megváltozott munkaképességű munkavállalót, amivel a vásárlók is biztosan találkoznak, mégis meggyőződésem, hogy a változáshoz igenis bátornak kell lenni. Persze adódtak nehézségek az első időkben, de mindig megtaláltuk a megoldást, majd pedig gyorsan természetessé vált minden kollégánk számára az együttműködés új formája. Ehhez természetesen elengedhetetlen az a nyitottság, ami valódi értékként van jelen a vállalati kultúránkban, és ugyanennyire fontos a felsővezetők támogatása is, ami által a kezdeményezés elmélyülhetett, a mindennapi működésbe beépítve ezt a szemléletformáló hozzáállást. Az akadálymentesítést először a fejekben kell megtenni, érzékenyítő programokat is rendszeresen szervezünk, hogy a befogadás szellemisége ténylegesen benne legyen a légkörben” – osztja meg interjúalanyunk. 

Nyitottság, szó szerint

Ma több mint 400 megváltozott munkaképességű munkatárs dolgozik a cégnél: siketek és nagyot hallók képviseltetik magukat a legnagyobb számban, de szinte valamennyi fogyatékossági csoportból van már kolléga a vállalatnál. „Kerekesszékes munkavállalókat jelenleg a központunkban tudunk alkalmazni, de számos telephelyünkön dolgoznak pszichoszocális megbetegedéssel, mozgásszervi problémákkal élők, belsőszervi megbetegedéssel küzdők, cukorbetegek, illetve autista, enyhén értelmi sérült és down szindrómás kollégákat is a csapatunkban tudhatunk. Minden munkakör nyitva áll a megváltozott munkaképességű munkavállalók előtt – egyetlen elvárásunk az önálló munkavégzés abban a feladatkörben, ahová felvettük a kollégát” – tudjuk meg a vezetőtől.

Azért, hogy a különlegesebb dolgozói igények is teljesülhessenek, létrehoztak néhány munkakört, tudatosan a fogyatékkal élő dolgozók számára. „Ilyen az áruvédelemért illetve a termékek lejáratának ellenőrzéséért felelős munkakör, de a kertészeti osztályon a növénygondozói munka is maximálisan fogyatékosság-barát. Aki rendelkezik biztonsági őr végzettséggel, azt a recepción is szívesen várjuk. Úgy gondolom, cégünknél az ép és megváltozott munkaképességű kollégák között valódi kooperáció valósul meg, és integráció helyett inkább az inklúzió kifejezéssel élnék, mivel rendkívül fontosnak tartjuk, hogy minden munkatársunk eredményesen beilleszkedjen, jól, illetve egyenlőnek érezze magát nálunk, és értéket teremtsen a munkájával” – fejti ki a szakember.

Mindig van tovább

A megváltozott munkaképességű munkavállalók számának növelése folyamatos célunk. Némi stagnálás után 2018-ban el is indult a pozitív tendencia, így év végére a munkatársak 5,9 százaléka már ebből a hátrányos csoportból került ki. Idén minden telephelyünkön szeretnénk elérni a 6 százalékos arányt, sőt, ha minden a terveink szerint alakul, a 40-50 fős kitűzött létszámnövekedéssel ezt még túl is léphetjük” – mesél a jövőről Rita.

Nem véletlen, hogy nem is kérdés a létszám növelése: nemcsak hogy elégedettek a fogyatékossággal élő kollégák teljesítményével, de arra is akad példa, hogy bizony túl is szárnyalják ép munkatársaikat. „Természetesen vannak olyanok, akikre jobban oda kell figyelni, esetleg nem olyan hatékonyak, míg akadnak egészen kiemelkedő dolgozóink is. A hónap dolgozóját és az év munkatársát is díjazzuk, és nem egy-nem két alkalommal megváltozott munkaképességű kollégánknak adhattuk át az elismerést. Ezek a munkavállalók tudják, hogy tényleg szükség van a munkájukra, ez motiválja is őket, ezáltal pedig fontos példát mutatnak sorstársaiknak is. És ha mindez nem lenne elég, van még valami, amiben abszolút jobbak az épeknél: sokkal lojálisabbak, 2017-ben és 2018-ban több mint 10 százalékkal alacsonyabb volt az elvándorlás körükben, mint a többi dolgozó esetén” – teszi hozzá a fentiekhez interjúalanyunk.

Jelenleg több, mint 100 olyan álláshirdetést találhatunk a Profession adatbázisában, amelyekre megváltozott munkaképességűek jelentkezését is várják – éljünk a lehetőségekkel! Ezek mellett válogathatunk a részmunkaidős állások, a távmunka-lehetőségek és az időszakos munkák között is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le a számunkra legmegfelelőbb munkakörről!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, megváltozott munkaképesség, egyenjogúság, nyitottság