Gondolkodjunk távlatokban!

A munkahelyi életünket jól tervezhető időszakokra osztják a naptári évek, pénzügyi évek vagy a teljesítmény-értékelési időszakok. Egyéni különbségek vannak abban, ki mennyire igényli, hogy tervezett legyen az élete, a karrierje, a munkájában következő időszak. Szathmári Edit pszichológus, HR-szakember szerint ha fontos számunkra a tervezettség, a struktúra, akkor a szabadság után felhalmozódott feladatok ellenére is érdemes és reális az első idei munkanapjainkból néhány órát arra szánni, hogy előretekintsünk.

Gondoljuk át, hogyan fog kinézni a következő évünk, mik lesznek a nagyobb feladatok, könnyebb-nehezebb időszakok, milyen erőfeszítéseket, változtatásokat igényel mindez tőlünk, és a legfontosabb: hová szeretnénk eljutni az év végére - javasolja a szakértő. Könnyebb lehet elkezdeni a mindennapok feladatait, ráadásul eredményesebbek is lehetünk bennük, ha tudjuk, miért is kezdjük el, mi felé haladunk.

Készítsünk stratégiai tervet!

Hasonló véleményen van Cservenyák Tamás vezetői tréner, coach is, aki szerint a vezetők hatékonyságát óriási mértékben befolyásolja, hogy az év elején készítenek-e tervet, abból lehet ugyanis tudni, mire akarnak fókuszálni. Nem csak pénzügyi értelemben, hanem a tevékenységük egyéb területein is. A körülmények változására reagálva később lehet módosítani a terveket később, ha szükséges.

Vonjuk be a kollégákat!

A szakértő szerint a kollégák lelkesedését pozitívan befolyásolja, ha bevonják őket a stratégiaalkotásba. Természetesen tisztázni kell, hogy mi a szerepük. Döntéshozók is, vagy inputot adnak, ami alapján a vezetők fognak dönteni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Használjunk ösztönzőket!

Cservenyák Tamás vezetői coach, tréner szerint az év elején alapvetően ugyanazokkal az ösztönzőkkel érdemes kreativitásra, produktivitásra serkenti a kollégákat, mint ünnepek előtt. Egyrészt egyénre szabottan, hiszen a munkatársakat jól ismerő vezetőnek tudnia kell, mi hajtja az embereit, és ez várhatóan más-más lesz mindenkinél. Általánosságban pedig bevonással, elvárások tisztázásával, közös célkitűzéssel, véleményük kikérésével, visszajelzéssel, bátorítással, egyre több szabadságot adva a munkatársaknak, ahogy fejlődnek - hangsúlyozza a szakértő.

Adjunk időt magunknak a visszaállásra!

Az év végi ünnepek után visszatérve érdemes tudatosan felkészülni arra, hogy némi időt és energiát igényel a visszaszokás a munkanapokba - véli Szathmári Edit. Ezt segíti, ha az első munkahetekben valamikor tudunk magunknak időt teremteni arra, hogy áttekintsük a feladatokat, felhalmozódott leveleket, és tudunk kötetlenül pár szót váltani a kollégákkal, kölcsönösen megosztani a szabadság alatt megélt élményeket.

Mindannyian a visszaállás nehézségeivel küzdünk ezekben a napokban, és ebben tudunk egymásnak segíteni akárcsak azzal is, hogy időt adunk a másiknak, mielőtt az operatív feladatok sűrűjébe vetjük magunkat és egymást - hívja fel a figyelmet a szakérő. Mindez azt segíti, hogy a feladatok és a kapcsolatok szintjén is újra integrálódjunk a munkakörnyezetünkbe, és ezzel a tudattal és érzéssel vághassunk bele az évbe.

Tegyünk reális fogadalmakat!

Az év eleje hagyományosan az az időszak, amikor fogadalmakat teszünk, elhatározzuk, hogy "tiszta lappal" indítjuk életünk valamely területét. Szathmári Edit szerint a munkahellyel kapcsolatos újévi fogadalmaknak is lehet az a csapdája, hogy azt várjuk magunktól, hogy egyik pillanatról a másikra átmenet nélkül megváltoztathatjuk a viselkedésünket. Az igazán komoly változtatások azonban inkább írhatók le egy hosszabb folyamatként, amely már azelőtt elkezdődik, hogy a viselkedésben a környezet ennek a jeleit látná, vagy amelyben akár átmeneti visszaesések is lehetnek. A szakértő szerint ezzel együtt újévkor vagy bármikor kimondani, megfogalmazni magunknak azt, hogy a munkánkban vagy a munka-magánélet egyensúlyában min szeretnénk változtatni, már előrelépés.

Szerző: Fogas Krisztina