"Először mutassa meg, mit tud!" vagy "Ön ezt sokkal jobban tudja, mint az elődje." de akár "Végre van itt valaki, aki el tudja magyarázni, hogyan lehetünk ütőképes csapat." Ezek a mondatok gyakran hangzanak el egy vezetőváltás esetén, ám csalóka szirénhangok. A meglévő csapat tagjai többé-kevésbé így fogalmazzák meg nyíltan a vezetővel kapcsolatos elvárásokat: ám ha ezeknek engedünk, abból komoly nehézségeink származhatnak.

Miért? Mert ha bedőlünk a negatív elvárásoknak, és megpróbálunk megfelelni nekik, más síkra és színvonalra terelődik a vezetői munkánk. Például miért kellene versenybe szállni az elődünkkel? De hasonló helyzet adódhat akkor is, ha egy-egy rivális típus is a csapatunkba tartozik.

Elég gyakran kialakul ez például akkor, ha az adott csapat egy ideig vezető nélkül dolgozott. Eközben felerősödhetett egy irányító mag, akár egyetlen személy jelenlétében, és ilyenkor egy szembenállás érzékelhető az új vezetővel kapcsolatban: "Mutassa már meg, minek jött ide!" és hasonló felhangokkal.

Így válhat bölcs vezetővé az új főnök!

Mit tehet egy bölcs és új vezető ilyen szituációban? Nézzük, ebben a helyzetben mit tanácsol Peter Fisher, menedzsment szakértő:

enlightenedA tapasztalt vezetők ilyen helyzetben türelmesek. Tudják, hogy a dolgozóknak időre van szükségük, amíg elfogadják: nincsenek egyedül, és szükségképpen át kell adniuk kompetenciákat, amelyeket addig maguk gyakoroltak.
enlightened Új vezetőként azt is tudnunk kell: csak idő kérdése, hogy az állandó kihívások közepette lehetőségünk adódjon az aktivizálódásra.
enlightened Közben folyamatosan tájékozódjunk, építsük a kapcsolatokat, és végezzünk tipikus vezetői feladatokat.
enlightened Kérjük meg a csapat egyes tagjait, hogy tartsanak velünk egy-egy ügyféltalálkozóra, értekezletre, és ügyeljünk arra is, hogy a beosztottaink éljenek a lehetőséggel.
enlightened Derítsük ki, mi az, ami hatékonyan működik, és tudassuk a többiekkel, hogy ezt nem is áll szándékunkban felszámolni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az is előfordulhat, hogy a csapat már epekedve vár a megmentő vezetőre, és alig várják, hogy valaki megmondja nekik: mit csináljanak. Ebbe a hibába szintén nem érdemes besétálni, mert visszaüt! "Ez az alapállás tapasztalataink szerint megerősíti a két oldal szerepét: a megmentőét és a gyengéket - fejti ki a szakértő. - Míg az új vezető nem győzi támogatni a munkatársait, ők egyre tehetetlenebbnek érzik magukat. Némi idő után az új főnök csak bámul, hogy miért ütközik egyre nagyobb ellenállásba. A csapata ugyanis bezárkózik az egyoldalúan örök érvényűnek tekintett, alávetett fél pozíciójába, amivel azt éri el, hogy a korábban nagyra becsült vezető javaslatai nem is működnek."

Eltérő kulturális környezetben a fent említett szituációk hatványozottabban jelentkezhetnek. Ekkor vezetőként érdemes tartózkodni az elhamarkodott tanácsoktól. Összességében a legcélravezetőbb magatartás, ha minél több információt gyűjtünk, tájékozódunk a helyi sajátosságokról, kíváncsian és konstruktívan állunk a munkatársak meglátásaira, valamint a saját vezetői attitűdünkhöz következetesen hozzuk meg a döntést.

Forrás: Peter Fisher: Az első 100 nap a főnöki székben, M-érték kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: vezető, főnök, karrier, előléptetés, kollégák, munkahely