Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az intelligencia, a szaktudás és a tapasztalat mellett az érzelmi intelligenciánk is befolyásolja, hogyan végezzük a munkánkat, miben vagyunk igazán jók, miben kell fejlődnünk. Ez a képességünk segít felismeri és kezelni a különböző helyzetekben jelentkező érzéseinket, valamint képessé tesz bennünket arra, hogy olvasni tudjuk mások érzéseit is. Az EQ által tudunk kialakítani és fenntartani kapcsolatokat, együttműködni másokkal és menedzselni saját magunkat.

Hogyan működünk?

Bedő Márta, érzelmi intelligencia tréner szerint, ha ismerjük az erősségeinket, de emellett önostorozás nélkül elfogadjuk a gyengeségeinket is, már meg is találtuk azt az utat, ami a számunkra legmegfelelőbb állás felé vezet. Megéri tehát szembenézni magunkkal!

Így válasszunk munkát az EQ-nk szerint - álláskeresés, karrier, szakma

Az általam is képviselt Enneagram módszer szerint három nagy típus valamelyikébe vagyunk besorolhatóak, ami természetesen nem azt jelenti, hogy egyformák lennénk. Csupán arról van szó, hogy az egyes csoportba tartozók veleszületett eszköztára, belső mozgatórugója egyezik meg, ez pedig meghatározza, hogyan kommunikálunk, teremtünk kapcsolatot, mi motivál bennünket, vagy épp mivel nem foglalkozunk szívesen.

Szív-bázisú típusok

Számukra az érzelmi kötődések a legfontosabbak, maguk is érzelmi hatást váltanak ki, és ők is az érzelmek kinyilvánításából olvasnak. A rájuk irányuló figyelem mozgatja őket, a középpontban érzik jól magukat. Az ő világukban az érzések, megérzések felülírják a verbalitást és a tapasztalatot” – foglalja össze a jellemzőket a szakember.

Ez a karakter rendkívül energikus, innovatív és trend-érzékeny. Igazi húzóerő lehet egy csapatban. „A szív-típus képviselői remek előadók, kiváló kapcsolatteremtő készséggel és meggyőző-erővel rendelkeznek, azonban az adminisztráció, a határidők betartása nem az erősségük. A megfelelő háttértámogatással igazán nagyot tudnak alkotni” – teszi hozzá Márta.

Ha a fentiekben magunkra ismertünk, érdemes szétnéznünk az értékesítés és kereskedelem területén, illetve a marketing és PR állások között, ahol tehetségünk leginkább révbe érhet.

Fej-bázisú típusok

Az ide tartozók a gondolataikkal váltanak ki hatást és gondolati síkon olvassák az üzeneteket. A megértés és megértetés, a tanulás és tanítás, a problémák megoldása, a kérdések megválaszolása mozgatja őket. Az ő esetükben a kimondott, leírt dolgok az érzések és a tapasztalatok felett állnak” – összegzi a tapasztalt tréner.  

A fejkarakterek precízek, pontosan kommunikálnak, átlátják a bonyolultabb feladatokat is, és remek szervezőkészséggel rendelkeznek. „Olykor túlságosan kritikusak, és hajlamosak túlaggódni a helyzeteket. Könnyen belemerülnek a munkába, amikor kissé elszigetelődnek a kollégáiktól. Előfordul, hogy túlvállalják magukat, és a sok teendő a magánélet rovására megy” – figyelmeztet Márta.

Ha ebbe a csoportba tartozunk, asszisztensként, könyvelőként vagy jogi területen biztosan kamatoztatni tudjuk adottságainkat, de vezetőként is megálljuk a helyünket.

Ösztön-bázisú típusok

Az ösztön-bázissal rendelkezők számára a hangsúly mindig a cselekvésen van. Viselkedésükkel váltanak ki hatást, és ők is ebből olvasnak. A gyakorlatiasság, a kézzelfogható dolgok, az erőviszonyok foglalkoztatják őket. Az ő valóságukban a fizikai tapasztalatok és tettek dominálnak a verbalitással és az érzésekkel szemben” – mutat rá a szakértő.

A típus leggyakoribb képviselői jól működtetnek már meglévő rendszereket, nagyon diplomatikusak és együttműködők. „A legjobb ötleteik cselekvés közben születnek, és gyakran egy finom kávét kortyolva lesznek a legeredményesebbek egy megbeszélésen. Megesik, hogy elvesznek a részletekben, táblázatokban, listákban, és nehezen reagálnak a változásokra” - egészíti ki a fentieket Márta.

Ha ösztönkarakterek vagyunk, sikeresek lehetünk az IT és programozás területén vagy mérnökként, de az olyan szakmák is nekünk valók, mint a szakács, a villanyszerelő, vagy az asztalos.

Gondoljuk át a fentieket és keressük meg a leginkább hozzánk illő munkát. Figyeljünk a legfrissebb álláslehetőségekre, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést. Növeljük esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide. Ha még nincs friss önéletrajzunk, használjuk a Profession.hu díjnyertes alkalmazását, vagy a Mobilmunkát, ahol önéletrajz nélkül is pályázhatunk.

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, érzelmi intelligencia