Amikor egy olyan munkahelyen vagyunk kénytelenek dolgozni, ahol nem érezzük jól magunkat, nagy a kísértés, hogy időnk nagy részét azzal töltsük, hogy kiugrási lehetőségek után kutassunk - írja a Reed állásportál egy szakértői cikkében.

Amikor még főállásban dolgozunk, de már komolyan elindítottuk az álláskeresési folyamatot, az óvatosság és szándékaink titokban tartása az egyik legfontosabb szempont. Ha valamilyen oknál fogva ezt nem tudjuk megvalósítani, nemcsak jelenlegi munkaadóink bizalmát veszíthetjük el, de az is esélyes, hogy elbocsátanak.

Íme egy lista arról, mit tegyünk, és mit ne, ha a főnök orra alatt nézelődünk új állás után!

6 tipp, amit tennünk kell:

1. Tartsuk meg magunknak!

Bármennyire is megbízunk munkatársainkban, tervünket kezeljük a lehető legbizalmasabban. Lehet, hogy jó ötletnek tűnik, ha egy másik részlegen dolgozó barátunknak kiöntjük lelkünket és frusztrációnknak adunk hangot a jelenlegi helyzetünkkel kapcsolatban, de vegyük figyelembe, hogy elég egy-egy rossz helyen elejtett szó, és távozási szándékunk máris széles körben ismertté válik.

2. A motivációs levélben kérjünk diszkréciót!

A munkáltatók megértőek tudnak lenni, főleg, ha úgy vélik, megtalálták bennünk a megfelelő jelöltet. Említsük meg jelenlegi cégünket és az ott érvényes felmondási időnket. Egy lépéssel tovább is mehetünk és megkérhetjük őket, hogy amennyiben lehetséges, ne vegyék fel a kapcsolatot, illetve ne kérjenek referenciát jelenlegi munkahelyünktől addig, ameddig felmondásunkat be nem nyújtottuk.

Így tartsuk titokban az álláskeresést!

3. Figyeljünk a megadott e-mail címre!

Sokan nem is gondolnak bele, hogy a rendszeresen levelezésre használt privát e-mail cím megadása nem a legjobb, ha titokban szeretnénk munkát keresni. A munkahelyi e-mail címre kérni az új állásokról értesítő hírleveleket még ennél is veszélyesebb. Készítsünk egy új, csak az álláskeresésre létrehozott postafiókot, és akkor lépjünk be, amikor nem látja senki, mit csinálunk.

4. Hagyjuk ott az íróasztalt!

Habár a munkahelyi íróasztal az első számú helyszín, amikor a jelöltek az ebédszünetben állást keresnek, ez a gyakorlat rengeteg kockázatot rejt magában. A Reed szakértői cikke szerint az irodai asztalnál ülve új munkát keresni egyenlő a munkáltató "megcsalásával", ráadásul az orra előtt. Ebből igen nagy problémánk adódhat. A legtöbb irodában van wifi, így jobban tesszük, ha az okostelefonnal a kezünkben egy másik helyre sétálunk.

5. Használjunk másik eszközt!

Ha nem tudjuk megállni, hogy munkaidőben új munka után kutassunk, legalább arra ügyeljünk, hogy ezt egy másik, lehetőleg kisebb képernyőn tegyük. Az asztali gépen ugyanis óhatatlanul belefuthatunk abba a hibába, hogy véletlenül rossz ablakot hozunk fel egy kolléga, vagy éppen a főnök előtt.

6. Zárjuk le a számítógépet!

Ha valamilyen oknál fogva mégis a munkahelyi gépen intéztük az álláskeresést, ügyeljünk rá, hogy valahányszor felkelünk az asztaltól, zárjuk le a gépet jelszóval és tegyük láthatatlanná a monitort. Az asztalon felejtett mobiltelefon szintén hatalmas rizikót rejthet, tartsuk magunknál, illetve állítsuk némára.
 
5 dolog, amit soha ne tegyünk:

1. Ne jelentsünk beteget!

Amennyiben állásinterjúra hívnak, próbáljuk beiktatni normál időbeosztásunkba. Legyünk távol egyetlen délutánt, vagy vegyünk ki egy nap szabadságot és lehetőleg minél több interjút szervezzünk arra a napra. A betegszabadság, a különböző indokokkal való későn érkezés, illetve a rendszeres korai távozás a munkahelyről a biztos lebukás lehetőségét rejti magában. Ráadásul az sem tűnik túl hihetőnek, hogy legjobb öltönyünket viseljük, amikor az irodából a "fogorvoshoz" megyünk.

2. Ne áruljunk el mindent az önéletrajzban!

Ha egy nagyobb, esetleg multinacionális cégnél dolgozunk, nagy az esélye, hogy a vállalat HR-osztálya a kiválasztásnál használja a nagyobb álláskereső oldalak adatbázisait. Annak érdekében, hogy kikerüljünk a "radarjukból", adjuk meg általánosságban a cég nevét, ahol jelenleg dolgozunk, pl.: "multinacionális adótanácsadó vállalat".

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Ne hagyjuk a pályázatunkat a nyomtatóban!

Lehet, hogy a lehető legtermészetesebbnek tűnik, hogy nem hagyjuk a nyomtatóban az önéletrajz, motivációs levél és az egyéb, álláskeresés céljából kinyomtatott dokumentumokat, de szakértők szerint meglepő, hogy hány jelölt követi el ezt a banális hibát. Ellenőrizzük le, hogy nem maradt-e látható nyoma a nyomtatóban és a kukában fénymásolásainknak.
 
4. Ne írjuk ki a közösségi oldalakra!

Ha titkos álláskeresésről van szó, jobb, ha a közösségi oldalakat messzire elkerüljük. Ez még akkor is igaz, ha szinte biztosak vagyunk benne, hogy a beállításokat privátra állítottuk, illetve főnökünk nincs a "barátok" listáján.
 
5. Ne égessük fel magunk mögött a hidakat!

Bármilyen magabiztosak vagyunk egy-egy jól sikerült interjú után, vagy esetleg már egy jó állásajánlat is van a tarsolyunkban, nem jó ötlet a munkaadónknak "kitálalni" és nyersen megmondani a véleményünket. A munka világában egy szakmán belül mindenki kapcsolatban áll mindenkivel, és nem tudhatjuk, mikor jöhet még jól egy-egy régi kapcsolat.

Címkék: álláskeresés, munkahelyváltás, titkos álláskeresés, interjú, páyázat, főnök

Szemlézte: Fogas Krisztina