A Karrier Biblia című könyv szerzője szerint alkalmazzuk az úgynevezett "D-nap stratégiát", ha meg akarjuk találni álmaink munkáját 2014-ben. Az elmélet lényege, hogy az álláskeresést a végeredmény, vagyis a sikeres felvételi vágyott időpontja felől közelítjük meg. A szerző szerint ennek megfelelően tűzzünk ki egy reális időpontot 2014-ben, legyen ez egy olyan dátum, amelynek reggelén elmondhatjuk magunkról: "Megkaptam az álomállást!".

A "D-nap stratégia" lényege, hogy ez egy olyan időpont, mely mindenképpen el fog jönni, nem lehet menet közben változtatni. Ahhoz, sikeresek legyünk, ki kell tűnnünk, hogy a D-napon birtokában leszünk egy érvényes állásajánlatnak és a munkakezdés pontos időpontjának a vágyott területen - írja a The Life Man magazin.

Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, a szerző szerint az alábbi lépéseket kell követnünk:

Dolgozzunk "visszafelé"

Határozzuk meg a D-napot mondjuk 2014. június 6-odikára. Térképezzük fel, hogy mi mindent kell előkészítenünk ahhoz, hogy ehhez a dátumohz érve elmondhassuk magunkról, hogy megkaptuk az álomállást. Kutatás, dokumentumok előkészítése és az interjúfolyamat mind része a felkészülésnek.

Szerezzünk be egy határidőnaplót annak érdekében, hogy a mérföldköveket meghatározhassuk. Karikázzuk be a D-napot és íruk oda: Az álomállás megünneplése! A szerző javasolja, hogy határozzunk meg egy konkrét ajándékot vagy jutalmat is magunk számára, mely motivációul szolgál.

Határozzuk meg az álomállást

Fontos, hogy olyan cél eléréséért dolgozzunk, amely valóban inspirál. Az állás, amelyért küzdünk, nem szabad, hogy a "csak legyen valami" kategóriába tartozzon. Annak érdekében, hogy kitartóan követni tudjuk a tervet, tisztában kell lennünk az álomállás fogalmával. Milyen területen dolgoznánk a legszívesebben? Mi az a karriercél, amely megvalósításáért érdemes küzdeni?

Alaposan dolgozzuk át a CV-t

A tény, hogy álomállásunkat eddig még nem találtuk meg, illetve nem nyertük el, valószínűleg részben annak köszönhető, hogy az önéletrajzunk nem elég vonzó. Minden megpályázandó álláshoz egyedi CV-t kell készítenünk, ehhez ha szükséges, vegyük igénybe karrier tanácsadó vagy önéletraz szakértő segítségét. Ne halogassuk a CV átdolgozását, tegyük ezt meg még ma, vagy jelöljünk ki egy napot rá a naptárunkban!

   Így találjuk meg az álommunkát 2014-ben   

Végezzünk kutatást

Ne elégedjünk meg a könnyen fellelhető hirdetésekkel, végezzünk kutatást az interneten arról, hogy a kiválasztott területen milyen munkalehetőségeket kínálnak. Térképezzük fel az iparágat, olvassunk szakmai blogokat, cikkeket olyan szakértőktől, akik már a vágyott pozícióban vagy cégnél dolgoznak.

Kutassuk fel, milyen szakmai magazinok léteznek nyomtatott és online változatban, keressünk olyan videókat, dokumentumfilmeket és oktatóanyagokat, amelyek arról szólnak, hogyan csináljunk karriert az adott iparágban. Tudjuk meg, kik a legnagyobb játékosok a szakmában és melyek a legnagyobb cégek. Mindezekhez az információkhoz a helyi könyvtár, az egyetemi karriertanácsadó iroda vagy a munkaügyi iroda juttathat hozzá. 

Legyünk aktívak az interneten

Iratkozzunk fel a közösségi oldalakra is, ahol bizonyos kulcsembereket személyes üzenettel is megkereshetünk. Jelöljük be őket és nézzük meg, milyen csoportokhoz csatlakoztak, majd mi magunk is vegyünk részt ezekben.

Amikor már magabiztosnak érezzük magunkat, kommenteljünk és szóljunk hozzá szakmai témákhoz. Írjunk be a naptárba egy konkrét időpontot, ameddigre kiépített kapcsolati hálóval és aktív online szakmai tevékenységgel kell rendelkeznünk. Szánjunk a feliratkozástól számított minimum egy hónapot arra, hogy belerázódjunk a webes interaktív szakmai kapcsolatépítésbe.

Járjunk konferenciákra

Fontos, hogy az internet után kilépjünk a valódi találkozások világába is. Vegyük elő a naptárunkat és jelöljünk be rajta minden konferenciát, kiállítást, nyílt napot, szemináriumot és rendezvényt, ahová nem fizető vendégként bejuthatunk. Hallgassuk meg a kulcsemberek előadásait és kössünk ismerettségeket, barátkozzunk a szakmabeliekkel.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Jelentkezzünk gyakornoknak

A gyakornoki munka - habár rendkívül alacsonyan fizetett - hatalmas mérföldkő az álommunkához vezető úton. Fontos, hogy olyan gyakorlati helyre adjuk be a pályázatunkat, ahol tényleg szívesen dolgoznánk és a terület közel áll az álommunka kategóriához.

Jelöljük be a naptárban a konkrét időpontot, amikor a gyakornoki munkát el szeretnénk kezdeni és rögtön adjuk is be jelentkezésünket több helyre.

Forduljunk szakértőkhöz

A gyakornoki munka biztokában keressünk fel három ügynökséget, akik a minket érdeklő területre szakosodtak és mondjuk el, hogy munkát keresünk. Rengeteg segítséget fognak nyújtani és olyan pozíciókra is felhívják a figyelmet, amelyeket nem hirdettek meg.

A már bejáratott közösségi média kontaktokat is keressük fel álláskeresési ügyben, valamint figyeljük az ott meghirdetett pozíciókat.

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, interjú, gyakorlat

Összeállította: Fogas Krisztina