Az álláskeresők számára a december holt időszaknak tűnhet, pedig az év végéhez közeledve itt az ideje, hogy az elkövetkezendő pár hetet maximálisan kihasználva a munkakeresésre koncentráljunk.

A Glassdoor szakértői szerint az év hátralévő része éppen elég arra, hogy rövid távú célokat tűzzünk ki és azokat meg is valósítsuk. Ha sikeresek vagyunk, akár már új állásajánlattal is ünnepelhetjük a szilvesztert!

Íme a 8 legfontosabb dolog, amit az év végéig még meg lehet valósítani az álláskeresésben:

1. Iratkozzunk fel néhány szakmai kiadványra!

Keressük meg a legfontosabb blogokat, magazinokat és más kiadványokat, melyek saját szakmánkhoz kapcsolódnak. Iratkozzunk fel napi vagy heti elektronikus hírlevélre, hogy tisztában legyünk a trendekkel és a legfrissebb hírekkel.

2. Sajátítsunk el egy új készséget!

A technológiai fejlődés oly mértékű, hogy soha nem fejeződhet be a tanulási folyamat, ha készségek elsajátításáról van szó.

Ha még egyetemre járunk, az intézmény segítségével juthatunk hozzá azokhoz az eszközökhöz, tanárokhoz vagy kurzusokhoz, amelyek segítségünkre lesznek. Ha már kikerültünk az iskolapadból, keressünk tanfolyamokat vagy internetes oktatóvideókat, melyekkel egy-egy új szoftver használatát, vagy nyelveket is elsajátíthatunk.

3. Szépítsük az önéletrajzunkat!

Ahogy véget ér az év, tekintsük át, mit értünk el az idén. Új állások vagy ösztöndíjak, gyakornoki programon való részvétel vagy akár egy munkahelyi projekt vezetése mind olyan tapasztalat, amelyet hozzáadhatunk az önéletrajzunkhoz. Soha nem tudhatjuk, ki ajánlja fel hirtelen, hogy segít állást keresni, legyen mindig naprakész a CV!

4. Vegyünk részt próbainterjún!

Vegyünk részt próbainterjún karrier-tanácsadó cégeknél, melynek során gyakorolhatjuk a válaszadást a leggyakoribb interjúkérdésekre. Ez által nemcsak az önbizalmunk növekszik, de az interjúztató rámutathat gyengeségeinkre, így tudni fogjuk, miben kell fejlődnünk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Pályázzunk heti 5 állásra!

Kövessük figyelemmel rendszeresen az álláskereső portálok kínálatát és adjuk be minimum heti 5 álláshirdetésre pályázatunkat. Minden egyes alkalommal készítsünk az adott pozícióra szabott CV-t és kísérőlevelet a hirdetésben talált kulcsszavak használatával. 

6. Frissítsük a közösségi oldalainkat!

Ha frissítettük az önéletrajzunkat, feltétlenül írjuk át ennek megfelelően a közösségi oldalakon megadott információt, illetve bemutatkozó szöveget is. Potenciális munkaadónk, illetve interjúztatónk nagy valószínűséggel ránk fog keresni az interneten is.

7. "Kövessük" a közösségi médián a húzóneveket!

A frissített profilunkkal jelöljük be és kövessük iparágunk legsikeresebb neveit, illetve azokat a vállalatokat, amelyeknél szeretnénk dolgozni. Mindez azért fontos, mert az általuk megosztott cikkek, hírek és esetleges álláshirdetések közvetlenül eljutnak hozzánk. Ezen kívül rengeteget tanulhatunk a sikeres emberek példájából.

8. Keressünk új "ismerősöket"!

Azon kívül, hogy iparágunk bizonyos szereplőit követjük a közösségi oldalakon, ha tehetjük, vegyük fel velük a kapcsolatot közvetlenül is. Akár e-mailben is bemutatkozhatunk és kérdezhetjük őket munkájukkal, karrierükkel kapcsolatban. Semmiképpen se kérjünk tőlük azonnal munkát, első lépésként inkább próbáljunk velük kapcsolatot kialakítani.

Címkék: álláskeresés, munka, önéletrajz, interjú, 2014

Szemlézte: Fogas Krisztina