Akár a csípőből tüzelők, akár a heves visszavágót hirdetők vagy megkukultak táborába tartozunk, mutatunk egy jobb módszert a kellemetlen megjegyzések, támadások és vádaskodások azonnali megszüntetésére.

Biztos már rácsodálkoztunk, hogy a filmekben milyen könnyen megy ez a talpraesett szereplőknek. Akkor nekünk miért olyan nehéz a mindennapokban? Ne felejtsük el, hogy ezeken a szövegeken és csattanókon akár több forgatókönyvíró dolgozott hosszasan. Ha valami nem jól sül el felvételkor, azt a jelenetet finomítják és újraveszik. Mi azonban teljesen spontán módon és felkészületlenül kerülünk szembe az élet nehéz szituációival. Azonban létezik egy nagyon egyszerű módszer, amivel garantáltan kizökkenthetjük a provokáló felet támadó fellépéséből.

Így szereljük le a provokáló kollégát!

Mindehhez elegendő két szótag. Több nem is kell egy ilyen frappáns válaszhoz. Azt a célt szolgálja, hogy oldalra lépjünk, amikor az ellenünk fellépő illető nekifut.

Nézzük, melyek ezek a két szótagú szavak!

- Nahát!
- Aha
- Ühüm!
- Tényleg!
- Úgy ám!

Ne becsüljük le ennek a két szótagnak az erejét. Mit érünk el vele? Vegyünk egy példát egy munkahelyi epés megjegyzésre: "Van, aki azért kap itt fizetést, mert formás feneke van!" A jó válasz: "Nahát!" A reakciónk lényege, hogy szinte figyelemre (és szóra) sem méltatjuk a provokáló felet.

Az egyszerű "nahát" szóval azonnali megsemmisítést mérünk az illetőre. Azt üzenjük vele, hogy teljesen mellékesnek tartjuk, amit mondott. A másik azért mart belénk szavakkal, mert valami hasonló szóbeli vitát akar kirobbantani. Ezek után a válaszunkat rendkívül szemtelennek fogja tartani. Olyan, mintha azt közölnénk vele, hogy le van sajnálva.

Lehet, hogy tovább fogja csűrni-csavarni a mondanivalóját, akkor alkalmazzunk egy másik két szótagú szót a fentiek közül. Hamarosan belátja, kár velünk kikezdeni, és a saját érdekében abbahagyja.

A két szótagú kommentárok a következő helyzetekben segítenek sokat:

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Ha a másik fél mindenáron szóbeli választ akar kikényszeríteni, mi azonban nem akarjuk erre pazarolni energiánkat.
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Ha az illető "Fontos Ember", és jobbnak látjuk a vele való éles vitát elkerülni.
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Ha jobb dolgunk is van, mint mások ostoba nézetével foglalkozzunk.
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Ha szóhoz sem jutunk a döbbenettől, de nagyon szeretnénk valami frappánsat mondani.
enlightened Ha először le akarjuk rázni a támadást, hogy később összeszedettebben tisztázzuk a helyzetet.
enlightened Ha valaki butaságot fecseg összevissza, és állást foglalnánk benne, de semmi nem jut az eszünkbe.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ugyan sokan azt vallják, ha nem vágnak vissza hasonló stílusban egy éles megjegyzésre, akkor ezzel elismerik: a másik nyert. Ez azonban nem így van. Mindenkinek van egy verbális intelligencia szintje. Kár lenne olyan szintre süllyednünk, amely nem a miénk. Éppen akkor nyer a másik fél.

A két szótagú megjegyzés egy energiatakarékos miniválasz is ilyen esetekre. Különösen azok számára hasznos, akik lefagynak az udvariatlan hangvételtől, és olyankor semmi nem jut az eszükbe. A két szótaggal pontot tehetünk a helyzet végére. És nagyon fontos szabály: soha, semmilyen körülmények között és késztetés ellenére se mondjuk semmi többet! Akkor ugyanis veszíteni fogunk!

Forrás: Barbara Berckhan: Verbális önvédelem, Bionergetic kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: karrier, kommunikáció, provokáció, munkahely