Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan kezdték ma a napot az otthoni irodájukban, de sokan ugyanúgy folytatják a munkát, mint pár hete vagy hónapja: a futárok rengeteg csomagot szállítanak, a boltok kasszáiban ülők egy percre sem állnak meg, az árufeltöltők is folyamatosan pakolják az újonnan érkezett árut. Most nagyon fontos, hogy mindannyiunk egészségét védő intézkedésekkel tegyünk együtt a vírus terjedésének megelőzésért! Íme néhány gyakorlat a munkáltatók részéről a biztonságosabb munkavégzéshez.

Vásárlás és ételrendelés érintkezés nélkül

Egyre több üzlet hoz új szabályokat a vásárlók és a dolgozók biztonsága érdekében: kérik a vásárlókat, hogy készpénz helyett bankkártyás fizetést használjanak, és legalább 1 méteres távolságot tartsanak a többi vásárlótól a kasszánál történő sorban álláskor. Sok értékesítési helyen az eladók is gumikesztyűben dolgoznak, van, ahol maszkot is hordanak a pénztárosok.

A futárszolgálatok is mindent megtesznek, hogy minimalizálják az érintkezést: az ExpressOne futárszolgálat március 17-től egy mobil applikáció segítségével áll át az érintkezésmentes kézbesítésre. Egy webshopokat kiszolgáló cég a raktár területére és az irodáiban kézfertőtlenítőket, és eldobható papírtörölközőt helyezett ki, partner futárszolgálataik futárjaikat kézfertőtlenítővel látják el, valamint az általuk használt scannerek fertőtlenítésére törlőkendőket használnak.

A Tesco online házhozszállításánál pedig külön gondoltak az önkéntes izolációban lévőkre is. A hozzájuk érkező futárok előre egyeztett helyen és időpontban helyezik le a becsomagolt árut, melyet előre, online kell kifizetni, így itt szintén nem történik érintkezés. A futárok karantén elzárt területen ugyanakkor természetesen nem dolgozhatnak: a Spar weboldalán külön kiemelik, hogy a megrendelők jelezzék rendeléseik leadása során, ha egészségügyi okok miatt zárt területről kérnének kiszállítást, ugyanis munkatársaik veszélyeztetett területekre nem léphetnek be.

A Wolt ételrendelő alkalmazásában megjelent az érintkezés nélküli kiszállítás: e rendeléstípus esetén a futár a rendelést az ajtó előtt hagyja, a fizetés pedig az appnál megszokott módon, előre, bankkártyával történik. A megrendelők szintén az alkalmazásban követhetik a rendelés állapotát, hogy tudják, pontosan mikor érkezik az étel. A Netpincér GO szintén lehetővé teszi az érintkezésmentes rendelést. Ők is felkészültek a védekezésre: a közzétett információk szerint futár partnereiknek minden kiszállítás során a csomag átvétele előtt, majd a csomag átadása után is azonnal fertőtleníteni kell a kezüket, sőt még arra is van iránymutatásuk, hogy hogyan fogják a csomagokat ahhoz, hogy a legkisebb eséllyel legyen indirekt kapcsolat az emberek között.

Megelőzés a közlekedési eszközökön és az irodákban

Bár a tömegközlekedés ritkított járatokkal üzemel, és javasolják, hogy aki teheti inkább ne utazzon közösségi közlekedéssel, a sofőrök ugyanúgy dolgoznak, mint más napokon. A BKK információi szerint a járművek az első iskolamentes napon 20-40 százalékos telítettséggel közlekedtek. A közlekedési vállalat a járművezetők védelmében megszüntette az elsőajtós rendszert, a sofőrökhöz közel eső első üléseket pedig lerekesztette, hogy így csökkentse a fertőzés kockázatát.

Nem ürült ki minden iroda: sok olyan munkahely van, ahol még nem vezették be az otthoni munkát, vagy a munka természetéből adódóan nem megoldható a home office. Sok helyen gyakoribb takarítást és fertőtlenítést vezettek be, gondoskodnak a kézfertőtlenítők kihelyezéséről és a helyzetre való tekintettel az ebédlőkben is eldobható evőeszközöket használnak. Van olyan budapesti vállalat is, ahol az iroda átrendezésével, a közös terek felszabdalásával és ideiglenes falak felhúzásával alakítanak ki az ajánlásoknak megfelelően biztonságosabb tereket.

Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt: a legfontosabb megelőzés a WHO szerint a minél kevesebb érintkezés mellett még mindig a szappanos kézmosás. Kerüljük a közös használatú tárgyakat, fertőtlenítsük a telefonunkat és a belépőkártyánkat is szükség szerint, és mossunk kezet a szokásosnál sokkal gyakrabban!