Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha hosszú idő után először keresünk állást, érdemes az önéletrajzunkat az aktuális trendekhez igazítva frissíteni, nem csak hozzáírni a legutóbbi munkatapasztalatunkat. De hogyan tudunk olyan önéletrajzot készíteni, ami egyszerre informatív, dizájnos és reprezentálja a személyiségünket? A hatékony CV-írás mikéntjéről a Future Talents tanácsadó iroda HR szakemberét, Gyulai Laurát kérdeztük.

A cél a fontos

Önéletrajz készítésénél az első lépés mindig az, hogy eldöntsük, milyen állást szeretnénk megpályázni. „Abból kell mindig kiindulni, hogy mi a cél és ehhez milyen eddigi tapasztalataink és kompetenciáink vannak. Azt kell kiemelni az önéletrajzban, ami releváns a megpályázni kívánt pozícióhoz” – vázolja fel a szakember. – „Egy modern sablont érdemes használni, melynek segítségével nagyon szép önéletrajzokat lehet összeállítani.”

Az Europass önéletrajzok ideje lejárt

„Úgy gondolom, hogy az Europass CV-k kora már lejárt, hiszen az egy egyen önéletrajz, ami szerintem nehezen is olvasható. Ehelyett vannak szép, letisztult és professzionális templatek, amik  abszolút összeszedett látszatot keltenek és nem is túl hivalkodók. A Wordben például vannak   egyszerű, letisztult sablonok, amiket bármilyen pozícióra lehet használni” – magyarázza Laura.

Írjunk-e bele születési évet?

Sokszor merül fel a kérdés, hogy a születési évet kötelező-e beleírni az önéletrajzba. „Sem születési évet, sem pontos lakcímet nem szükséges beleírni. Senki nem kötelezheti erre a pályázókat, ezek szenzitív személyes adatok. Aminek benne kell lennie, az a telefonszám, az e-mail cím és maximum egy város” – világosít fel a szakember.

Fotó: tegyünk bele vagy ne?

„Nem kötelező fotót beletenni az önéletrajzba, viszont mi azt javasoljuk, hogy legyen benne. Ha pedig valaki úgy dönt, hogy tesz, csakis professzionálisat használjon. Az otthon készített szelfik, levágott esküvői képek nem keltenek jó benyomást és ez többet árt, mint használ” – magyarázza Laura. – Egy rossz fotó sokat ronthat az esélyeinken, egy jó kép viszont segítheti a sikeres pályázást, mivel a szimpátia faktor itt is szerepet játszik. Mi szoktunk profi fotóst is javasolni, főleg vezetői pozíciókban, de aki nem teheti meg, az is tud egy professzionális képet csináltatni magáról, akár otthon is. Ez nagyon sokat számít.”

Ha szakterületet váltanánk

Mi a helyzet olyankor, ha teljesen más területen képzeljük el a jövőnket, de nincs még releváns szakmai tapasztalatunk? „Vannak olyan készségek és képességek, amiket minden munkakörben használunk. Úgy kell a meglévő tapasztalatokat megfogalmazni és kiemelni, hogy az passzoljon ahhoz az álláshoz, amit meg szeretnénk pályázni. Természetesen fontos, hogy ez takarja a valóságot, csak olyat írjunk le, amiben valóban kompetensek vagyunk” – magyarázza.

Az önéletrajz elejére egy rövid összefoglalót is írhatunk, amelyben kitérünk arra, hogy karriert szeretnénk váltani; ezzel azonnal érthetővé tehetjük a HR-es számára, hogy miért nincs még tapasztalatunk az adott területen. „Írjuk le, hogy a célunk a karrierváltás, amihez bizonyos korábbi tapasztalatainkat és kompetenciákat fel tudnánk használni, és motiváltak vagyunk arra, hogy ezen az új területen elhelyezkedjünk.”

Fontos, hogy ez a rövid leírás ne legyen sablonos. „Ha valakinek olyan leírása van, ami általános, akkor ezt inkább nem kell erőltetni, ehelyett válasszunk inkább egy ütős idézetet. De lehet olyat írni, ami egy kicsit különlegesebb, a személyiségünket és a motivációnkat mutatja meg és ezáltal is kitűnhetünk a tömegből.”

Találjuk meg az arany középutat

„A fiatalok körében egyre több igényes és szép önéletrajzot látni, viszont sokan beleesnek abba a hibába, hogy túldizájnolt anyagot küldenek. A senior jelöltek esetében sokszor azt tapasztaljuk, hogy nem érzik a beküldött dokumentum fontosságát, vagy nem tudják hogyan is kell kinéznie egy ütős önéletrajznak. Úgy gondolom, hogy az a szakember, aki ad magára és komolyan gondolja az álláskeresést, csináljon egy professzionális önéletrajzot, mert az első benyomást ez fogja megadni róla” – javasolja Laura.

Többféle pozíció – többféle önéletrajz?

Olyan helyzet is előfordulhat, hogy egyszerre több állást is meg szeretnénk pályázni, de más-más területeken. „Egy általános önéletrajzunk mindenképpen legyen és egy picit mindig módosítsunk rajta az álláshirdetésekből kiindulva. Ha viszont két teljesen különböző területre szeretnénk pályázni, akkor érdemes kétféle önéletrajzot készíteni” – magyarázza. – „Volt egy jelöltem, akinek alapvetően banki területen volt tapasztalata, de elvégzett egy bérszámfejtő képzést, és az utóbbi 1-2 évben bérszámfejtőként is dolgozott. Őt érdeklik bankos és bérszámfejtő pozíciók is, mivel ez két külön terület, neki azt javasoltam, hogy csináljon két CV-t. Az egyikkel pályázza a bankos állásokat, a másikkal a bérszámfejtőket.”

Hogyan tűnhetünk ki a többi jelentkező közül?

Fontos, hogy ne általánosságokban írjunk magunkról, hanem használjunk az állás szempontjából releváns, ütős kulcsszavakat. „Minél több adat és konkrétum van az önéletrajzban, ami megragadja a figyelmet, annál jobb. Arra gondolok például egy vezető esetében, hogy konkrétan hány fős csapatot irányított, mekkora büdzséért felelt, mi volt a legnagyobb eredmény, amit elért.”

A dizájn is sokat dobhat az önéletrajzunkon. „Ha van egy dizájnja az önéletrajznak, ami rögtön ad rólunk egy benyomást, tükrözi a személyiségünket, akkor azzal kitűnhetünk. Sok helyen olvashatjuk, hogy egy HR-es 20-30 másodpercet tölt az önéletrajzok átnézésével; ez a valóságban még kevesebb, pár másodperc. Ez alapján dönti el, hogy tovább fogja-e olvasni vagy sem. Ha szerepelnek benne a megfelelő kulcsszavak, jól formázott, jól olvasható, tagolt, illetve van benne egy professzionális kép, akkor sokkal nagyobb rá az esély, hogy megragadja a figyelmét és végül eljuthatunk az interjúig.”

Menjünk el egy tanácsadásra

Annak, aki már régen pályázott, hasznos lehet elmennie egy interjútanácsadásra, ahol felkészítik a várható helyzetre. „Nekem az a tapasztalatom, hogy aki rég nem volt kint a munkaerőpiacon, annak nincs megfelelő interjúrutinja, nem feltétlenül tudja magát eladni, bármennyire jó szakember. A pályázók sokszor bizonytalanok abban is, hogy milyen bérigényt mondjanak, mit kell kiemelni, kihangsúlyozni az eddigi tapasztalatokból ahhoz, hogy jól szerepeljenek az interjún. Úgy gondolom, hogy aki bizonytalan, annak érdemes felkeresnie egy szakembert, akihez el tud menni egy rövid tanácsadásra, mert megéri - utána sokkal sikeresebb és hatékonyabb lesz az álláskeresés.”

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala