Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A vezetőknek nagy szerepe van abban, hogy az év végi karriercélokból valódi célkitűzések, és aztán konkrét eredmények legyenek. A kérdés csak az, hogyan tehetjük valóban hatékonnyá, praktikussá az év eleji, év végi fogadalmakat? Bite Barbara coach, tréner, a Coaching Team ügyvezetője pont ezekről a kérdésekről beszélt a Profession.hu-nak.

Akár a vezető saját fogadalmáról van szó, akár egy munkatársa év eleji fogadalmát, vágyát támogatja, érdemes azt konkrét céllá fogalmazni. Egy cél akkor SMART, ha a fogadalmat tevőre kellően specifikus, időben behatárolt, kellően ambíciózus, de azért a realitás talaján éppen megmarad, tehát elérhető. Fontos továbbá, hogy mérhetővé is tegyük, tudjuk, mikor, miből vesszük észre, hogy elértük. További praktika, hogy a célhoz vezető “úton” építsünk be mérföldköveket, időről-időre nézzünk rá, hol tartunk az elérésében, mi van meg, mi a következő lépésünk, akciónk.” 

Természetesen mindez csak akkor működhet, ha megfelelő célkitűzéseket fogalmaznak meg a kollégák és azokat be is tudják tartani.

„A vezető egyrészt példával jár elől, a saját céljához való hozzáállása, az eléréséhez tett erőfeszítések inspirálóan hatnak másokra is. Másrészt időt szán minden kollégára, segíti őt a célja megfogalmazásában, beépítik közösen a napi életbe, közös naptárba a nyomon követést. Következetes, támogató, lelkesítő és elérhető az elakadásoknál a kollégák számára.”

Így motiváljuk a munkatársakat év végén

A nagy igyekezet ellenére is vannak olyan tipikus hibák, melyeket gyakran elkövetnek a jövő évi tervek kialakításakor. Ezekre azért is érdemes figyelni, mert egy-egy rossz koncepció vagy elhibázott gyakorlat miatt vakvágányra futhatnak erőfeszítéseink. Ha a szándék megvan, érdemes Bite Barbara gondolatait figyelembe venni:

„Sok esetben a teljesítményértékelés része a jövő évi célkitűzések megbeszélése is. Ezt még mindig, bár egyre ritkábban tekintik kötelező elemnek a vezetők és munkatársak egyaránt és egy bürokratikus kötelező elemként kerülnek meghatározásra célnak nevezett vágyak, amik aztán nincsenek nyomon követve, nem inspirálóak és így nem is valósulnak meg. Egy célkitűző beszélgetés és annak támogatása a megvalósításban sosem rövid távú “befektetés” a munkatársba, így sokszor a sok sürgős, fontos vezetői feladat között háttérbe szorul.”

Pedig jól végezve vezetőként folyamatosan magas motivációs szintet tudunk fenntartani a munkatársainkban.

„Érdemes ezért minden kollégával 1-2 órát beszélgetni a jövő évi tervekről, segíteni őt céllá alakítani. Előre tervezetten negyed évente leülni átbeszélni kimondottan a cél elérésében hol tart a kolléga és nem a napi feladatokra terelni a szót.

Továbbá folyamatos visszajelzéseket adni ad hoc is és nem várni a következő negyed éves megbeszélésre. Ha a cél mellett a munkatársunk kellően elkötelezett, fontos, hogy folyamatosan felelősségben is tudjuk tartani őt vezetőként. És még egy dolog: mindig érvényes az újratervezés. A mérhetőség, a mérföldkövek segítenek abban, hogy a cél ne legyen irreális vagy túl könnyedén elérhető.”

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és építsük be az év végi időszakba. Közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra ittMinél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala