Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkahelyi stresszt mindannyian átéltük már, és bizonyos mértékig elkerülhetetlen, sőt, hasznos is lehet, ám ha állandósul és a mindennapok folyamatos kísérőjévé válik, akkor tennünk kell ellene. Természetesen ezt mondani könnyebb, mint megvalósítani, ezért is fordultunk szakértőnkhöz, Ridira-Bócsi Ritához, aki trénerként és coach-ként számtalan formában találkozott már ezzel a jelenséggel, és segített megoldást találni. A Profession.hu-nak most arról beszélt, milyen technikákat alkalmazhatunk, ha a munkahelyi stressz krónikussá vált. 

Így küzdjük le a munkahelyi stresszt!

Profession.hu: Milyen apró "mindfulness" tanácsokat adhatunk azoknak, akik úsznak a stresszben a munkahelyen és ez már kihatással van a magánéletükre is?

Ridira-Bócsi Rita: Először is, fontos beazonosítani, hogy mi okozza a stresszt. A lehetséges kiváltó faktorok közül az egyik, amikor úgy érezzük, annyi munkánk van, hogy semmire nincs időnk, ilyenkor előfordulhat, hogy:

-  a feladatokat nem megfelelően priorizáljuk;

-  nem tudunk kérésekre nemet mondani;

-  nem tudunk megfelelően delegálni (vagy nincs kinek);

-  nem fókuszáltan dolgozunk, egyszerre több dologgal foglalkozunk, vagy kapkodunk;

- azon aggódunk, mit fog mondani a főnök, mi lesz majd, ha nem leszek kész, a gondolataink máson sem járnak, csak a munkán.

Profession.hu: Ha a fentiekben magunkra ismertünk, milyen technikákat alkalmazzunk?

Ridira-Bócsi Rita: Ha sikerül beazonosítani, mi okozza igazán a stresszt akkor érdemes azon változtatni, ha van rá lehetőség, akár segítséggel is. De addig is, hasznos lehet, ha:

- A hét/nap elején átgondoljuk a feladatokat és fókuszáltan, egyszerre csak egy feladatra koncentrálva dolgozunk. Ez egyébként a hatékonyságot is növeli, amely hosszú távon csökkentheti a stresszt.

- Érdemes nap közben többször megállni, akár csak 1 percre és magunkra, pl. a lélegzetünkre figyelni. Hasznos, ha egyszer megszámoljuk, nyugodt állapotban 1 perc alatt mennyi levegőt veszünk, s onnantól kezdve már óra sem kell e „légzésmeditáció” elvégzéséhez. Ez a gyakorlat segít abban, hogy a figyelmünket a légzésre helyezzük, ezáltal lecsendesedhet erre a kis időre az elménk.

    Így küzdjük le a munkahelyi stresszt!    

Profession.hu: Napjaink munkahelyeinek egyik stressz forrása az "állandó rendelkezésre állás", vagyis a folyamatos elérhetőség az okostelefonok világában. Hogyan küzdhetünk ez ellen?

Ridira-Bócsi Rita: Vannak olyan munkakörök, ahol ez elengedhetetlen. Ugyanakkor a legtöbb esetben csak mi gondoljuk, hogy egy beérkező emailre, hívásra azonnal reagálni kell, hogy az állandó elérhetőség és online jelenlét létszükséglet, s ha ez nincs, akkor lemaradunk valamiről. Nem küzdeni, hanem tudatosan tenni kell és lehet is tenni ellene.

Fontos munkák esetén érdemes lenémítani a telefont, kikapcsolni az internetet, hogy fókuszáltan, zavaró körülmények nélkül lehessen dolgozni, majd a munkánk végzetével újra elérhetővé válni.

Ha meg tudjuk határozni saját határainkat, (pl. meddig vagyok munkahelyi okok miatt elérhető este, vagy a hétvégén), s ezt kommunikáljuk is (akár azzal, hogy nem reagálok), akkor a gondolataink nem e körül forognak. A magánéletünkre, párunkra, családra, hobbinkra tudunk koncentrálni, s ez jelentős mértékben csökkentheti a stresszt.

Profession.hu: Szakértőként hogy látja, melyek azok a hibák, amelyeket a stressz kezelésben a legtöbb munkavállaló elkövet?

Ridira-Bócsi Rita:A stressz kezelésben talán az egyik legmeghatározóbb nehézség, hogy nem ismerjük fel a stresszt kiváltó valós okot, csak a felszínt látjuk (pl. nem érünk a feladatok végére, de a valós ok, hogy nem tudunk delegálni, vagy elvesztettük a motivációt, de valójában nem tisztázottak a munkahelyi elvárások és célok). Ha a felismerés meg is van, sokszor nincs rá stratégia vagy bátorság ahhoz, hogy (külső) segítséget kérjünk és halogatunk, nem beszélünk róla, nem merünk változtatni, jelezni felettesünknek, kollégánknak. Ilyenkor csak őrlődünk a helyzeten, amely tovább mélyíti a stressz állapotát.

Ha érdekel, hogyan tehetnénk jobbá mindennapjainkat a munkahelyen, hogyan csökkentsük a stressz és hogyan érezhetnénk magunkat a lehető legelégedettebbnek, akkor kövessük a Profession.hu Facebook oldalát! Rá fogunk jönni, hogy milyen sok minden történik a munkaerőpiacon, és mennyi új, önfejlesztő és karrier jellegű információ közül szemezgethetünk!

Poroljuk le önéletrajzunkat is, és tegyünk egy lépést a jobb, stressz mentes állásért már ma! A leghatékonyabb, ha letöltjük az álláskereső mobil applikációt: Androidra ittiPhone-ra itt.

Ne feledjük: mindenki megérdemli, hogy olyan helyen dolgozzon, ahol stressz mentesen tud dolgozni, értékelik kreativitását, szorgalmát és tehetségét! Minden eszköz és lehetőség a rendelkezésünkre áll: ne érjük be kevesebbel!

 

Készítette: Khojaste K

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala