Északkeleten és Dél-Dunántúlon sokkal több a munkanélküli, mint a fővárosban vagy az északnyugati országrészben - ahol egyébként sokszor szakemberhiánnyal is küzdenek a cégek, és akár magasabb is lehet a fizetés. Ám ennek ellenére nehezen indul el a magyar.

5 ok, hogy miért nem indulunk el

1. Magyarországon sokkal jellemzőbb, hogy az embereknek van saját lakása vagy háza, mint Európában (nálunk 90, az európai átlag pedig 60 százalék). Emiatt nehezen megyünk el egy másik városba.

2. Az ingatlanárak között komoly különbségek vannak a régiók szintjén: egy zsákfaluban lévő ház áráért nem kapunk Budapesten lakást.

3. Drága a költözés.

4. A bővebb család és a barátok elhagyása nagyon nehéz. Nemcsak az érzelmi kötelék , hanem a félelem miatt is: ha az idegen környezetben valami baj történik, senkire sem számíthatunk.

5. Ha például a férj elmegy egy távoli városba dolgozni, akkor a fizetéséből "két családot" (önmagát és az otthon maradt feleségét, gyerekeit) kell eltartania. Erre azonban sokszor nem elég a fizetése.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Így könnyíthetik meg a költözést

1. Lakhatási támogatás

Egy éve, hogy lakhatási támogatást igényelhetnek az államtól azok, akik a lakóhelyüktől messze dolgoznak.

Akkor kaphatnak pénzt, ha a munkavégzés helye az állandó lakóhelyüktől 100 kilométernél is messzebb van, vagy 5 óránál is hosszabb az oda-vissza út.

A támogatást a munkaügyi kirendeltségnél lehet igényelni. 18 hónapig lehet igénybe venni, az első fél évben legfeljebb 100 ezer, a második 6 hónapban 60 ezer, utána pedig 40 ezer forintot kaphatnak a pályázók. (Részletek.)

Így költözzünk egy állás miatt

2. Utazási költségtérítés

A munkába járás költségeit is fizetheti a munkaadó: ha az alkalmazott másik településről jár dolgozni, akkor a bejutás költségének 86 százalékát a cég állja.

Olyan vállalatok is vannak, amelyek céges buszjáratot hoznak létre a munkások szállítására. A csoportos személyszállításra is kérhetnek támogatást a cégek, ezt kormányrendelet szabályozza.

3. Albérlet-támogatás, munkásszálló

Vannak munkaadók, amelyek úgy segítik a dolgozói mobilitást, hogy támogatják az albérlet díját, vagy egy egyszeri, nagyobb összeget adnak a munkásnak, amivel a letelepedésben segítik. Sőt van olyan munkaadó is, amely munkásszállót épít a dolgozóinak.

4. Egyedi megoldások: támogatások már a képzések ideje alatt

A győri önkormányzat és a helyi cégek is szerveztek egy programot, amelynek keretében észak-magyarországi állástalan fémmunkásokat hívtak a városba. A képzés ideje alatt a résztvevők keresetpótló juttatást, utazási, lakhatási és étkezési támogatást is kaptak. A 15 borsodi forgácsoló szakmunkás közül csak ketten nem vizsgáztak le idén májusban, és 12-en állást is kaptak Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter tagvállalatainál. Nekik a foglalkoztatás ideje alatt is jár lakhatási és útiköltség-támogatás.

Ennyi magyar költözik

Magyarországon évente a lakosságnak mintegy 4 százaléka költözik új településre - írja a munkajog.hu-n megjelent elemzésében Sebők Marianna, a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola doktorjelöltje. Az is kiderült: az iskolázottak közül költöznek többen, és őket a fejlett régiók ipara vonzza.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munka, lakhatási támogatás, mobilitás, költözés