Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy hozzá nem értő menedzser vagy egy kiállhatatlan vezető rengeteg dolgozó életét keseríti meg, és a munkahelyi elégedetlenség egyik fő okozója. Az alábbiakban három főnök típust mutatunk be, és arra is tippeket adunk, hogyan kezelhetjük őket.

„A munkahelyi személyiségtípusokat nehéz szűk kategóriákba sorolni, de a nehezen kezelhető főnökökkel kapcsolatban felmerülő problémákból kiindulva három személyiségtípust biztosan elkülöníthetünk. Természetesen ezek a kategóriák nincsenek kőbe vésve és a szóban forgó vezetők akár több típus keverékei is lehetnek”- árulta el a Profession.hu-nak Endre, aki főiskolai docensként szociálpszichológiát tanít, emellett rendszeresen tart csapatépítő tréningeket kisebb vállalati csapatoknak. Endrével a három alaptípusról beszélgettünk, kiemelve azt, hogyan működhetünk együtt jól egy rosszul kommunikáló főnökkel.

1. Az ötletlopó

Nem mindenki látja be, hogy a munkatársakat nyilvánosan megdicsérni nemcsak az illető motivációjára, de az egész csapatra és a főnökre is jó hatással van. Ismerős a szituáció, amikor a főnök a saját maga ötleteként állít be olyan dolgokat, amik a mi fejünkből pattantak ki? Az ilyen esetekben a főnök úgy érzi, hogy tekintélyét csak úgy tudja megőrizni, ha a munkatársak szemében ő a „mindentudó”. Habár nagy a kísértés, hogy ilyenkor önérzetesen a sarkunkra álljunk és tudassuk mindenkivel, hogy a mi ötletünkről van szó, ez természetesen nem jó taktika.

Hogyan kezeljük?

Ilyenkor a legjobb megoldás, ha megerősítjük jelenlétünket és szerepünket abban a csapatban, ahonnan a projekt származik. Ha például azt halljuk, hogy „Nagyszerű ötlet volt a projektvezetőtől, hogy az éves konferenciát két évvel előre kell hozni” – tegyük hozzá a következőt: „Igen, az egész csapat fantasztikus ötletekkel állt elő annak érdekében, hogy a tavalyi rendezvény sikerét megismételjük.” Ezzel a kijelentéssel nemcsak megerősítjük, hogy jó csapatjátékosok vagyunk, hanem magát a főnököt is emlékeztetjük arra, hogy elképzeléseit egy egész csapat támogatja.

Így kezeljük a rossz főnököt

2. A kontrollmániás

A fennhatósága alá tartozók folyamatos megfigyelés alatt érzik magukat. Ő az, aki két elütés miatt visszadobja a jelentést, amin az elmúlt hónapban dolgoztunk. Az ilyen vezető nem tud folyamatokat kiengedni a kezei közül, mindent a legapróbb részletekig át akar látni és folyamatos kötözködése frusztrálttá, lehangolttá és motiválatlanná teszi a dolgozókat.

Hogyan kezeljük?

A legrosszabb, amit tehetünk, az a passzivitás. Az ilyen főnök ugyanis természetes módon vonzódik azokhoz a munkavállalókhoz, akik folyamatos kommunikációt folytatnak velük. A legfontosabb, hogy a kontrollmániás főnök csak azt a fajta tevékenységet tekinti kiválónak, amely megegyezik az általa elképzelt ideális munkavégzési móddal.

A feladat: megtudni, milyen a főnök által kedvelt munkavégzési stílus. Tegyünk fel kérdéseket, egyeztessünk gyakran és figyeljük meg, mennyi információt igényel és milyen sűrűn.

3. A passzív-agresszív

Az ilyen főnök erőből kommunikál, emögött pedig nagy valószínűséggel egy belső bizonytalanság áll. Meglehet, hogy hirtelen nevezték ki, vagy átgondolatlanul vették fel, így olyan pozícióba került, melynek betöltéséhez nem rendelkezik a megfelelő képzettséggel vagy készségekkel. Az is előfordulhat, hogy az illető szakmaiságával nincsen gond, de a vállalati workflow teljesen eltér attól, amihez eddig hozzászokott, vagy beosztottjai jóval régebben vannak a vállalatnál és jelentős információ főlényben vannak hozzá képest.

Hogyan kezeljük?

Ahelyett, hogy panaszosan visszavonulót fújnánk, tegyük félre büszkeségünket és osszuk meg vele tapasztalatainkat és tudásunkat anélkül, hogy elmaradásait a szemére vetnénk. Álljunk élére „betanításának”, ajánljunk neki segítséget. Fáradozásunk nem lesz hiábavaló, értékes szövetségesre és bizalmasra találhatunk benne a jövőben!

Endre szerint fontos, hogy mielőtt bármilyen lépésre szánjuk el magunkat, jó, ha átgondoljuk, hogy a főnökünk valószínűleg nincs tudatában annak, hogy ő „rossz”. A nem megfelelő főnök definíciója ugyanis az alkalmazottak elvárasaitól, a menedzser képességeitől és a körülményektől is függ.

„A visszajelzés és útmutatás hiánya a főnök szemszögéből lehet, hogy éppen annak a bizonyítéka, hogy beosztottjaiban megbízik és biztosítja számukra a szabad döntéshozatalt. Az is előfordulhat, hogy a főnököt túl gyorsan léptették elő, nem részesült megfelelő tréningben, és annyira el van foglalva azzal, hogy megfeleljen új munkakörének, hogy nincs ideje a kollégák munkáját segíteni.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és építsük be mindennapi kommunikációnkba. Közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra ittMinél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala