Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha úgy tűnik, bármilyen keményen is dolgozunk, nem vagyunk képesek időben hazaindulni a munkahelyről, akkor ideje, hogy stratégiát váltsunk.  Ne is próbálkozzunk azzal, hogy gyorsabb munkára kényszerítjük magunkat, hiszen valószínűleg már így is csúcsra járatjuk magunkat a munkahelyen. A siettetett munka csak még nagyobb stresszt okoz, így célra vezetőbb, ha az időbeosztásunkon próbálunk csiszolni.

1. Határozzunk meg hamis határidőket

Lehetséges, hogy ki nem állhatjuk a tervezést, mert félünk, hogy megöli a spontaneitást és rosszabbul fogjuk kezelni, ha valamilyen váratlan feladattal megkeresnek, esetleg hirtelen felkéréseknek kell megfelelni. Valójában épp az ellenkezője igaz. Minél inkább megtervezzük a napunkat, annál nagyobb választási lehetőségünk lesz a nap során olyan döntéseket hozni, aminek eredményeként időben hazamehetünk a munkahelyünkről.

A hamis, vagy fiktív határidők módszere ebben segíthet. Írjunk be naptárunkba heti emlékeztetőket a különböző határidős feladatokról, csak arra figyeljünk, hogy a valós határidőnél egy nappal korábbi dátumot tüntessünk fel. Ily módon, ha bármi váratlan közbejön, még mindig időben haza tudunk menni, és kényelmesen be tudjuk fejezni a munkát az elkövetkezendő 1-2 napban. Amikor megtervezzük a napunkat, tegyük fel magunknak a kérdést: „Mi az, ami miatt ma túlóráznom kellene?”

Bármi legyen is a válasz, tegyük azt a feladatot a másnap reggeli listánk elejére. Fontos, hogy ez a feladat valóban az első helyen szerepeljen, és ne halogassuk. Ha azt mondjuk magunknak, hogy majd a nap folyamán később megcsináljuk, akkor azzal csak azt érjük el, hogy a munkahelyen töltött utolsó órában vesszük elő, addig ugyanis mindig bejön majd valami sürgős, ami a már egyébként is halogatott feladatot késő estére csúsztatja.

2. Tervezzünk be két „blokkot” a kisebb feladatoknak

Amikor egy nagyobb projekten dolgozunk, nagy a kísértés arra, hogy az e-maileket vagy adminisztratív munkát a nap végére hagyjuk. Ezzel csak az a gond, hogy a levelek megválaszolása vagy az adminisztráció elvégzése szinte mindig több időt emészt fel a vártnál, és gyakran komplexebb feladatnak bizonyul a tervezettnél. Ha nem akarunk estig bent maradni a megválaszolatlan e-mailek és egyéb, kisebb feladatok miatt, akkor különítsünk el a nap folyamán két olyan időszakot, - lehetőleg kora reggel és késő délután -, amikor a nagyobb projektből kiszakadva ezeket a feladatokat elintézhetjük.

Próbáljuk úgy időzíteni, hogy az utolsó tárgyalásunk, megbeszélésünk a munkaidő lejárta előtt minimum fél órával befejeződjön, így indulás előtt még lesz idő arra, hogy gyorsan jegyzeteket készítsünk az elhangzottakról, illetve megválaszoljuk a sürgős leveleket.

Így kerüljük el a túlórát

3. Készítsük elő a távozást

Nem tervezhetünk meg mindent, de azt megtehetjük, hogy valamilyen rendszerességet viszünk a munkanapunkba még akkor is, ha váratlan feladatok esnek be. Például ha hajlamosak vagyunk arra, hogy elveszítjük időérzékünket, akkor állítsunk be emlékeztetőt telefonunkon körülbelül 20 perccel a tervezett indulás előtt. Bármilyen felkérés, ami ez után érkezik, már másnap reggelre tevődhet át. Ha hajlamosak vagyunk arra, hogy folyamatosan ellenőrizgetjük az e-maileket, akkor szokjunk rá arra, hogy az indulás előtt 15 perccel bezárjuk postafiókunkat és aznap már nem olvasunk leveleket.

Ezek a szokások és emlékeztetők olyanok, mint egy filmes forgatókönyv, és arra ösztönöznek, hogy kiszámítható módon cselekedjünk a kiszámíthatatlan körülmények ellenére. Ha egy kis rendszerességet viszünk az életünkbe, az által elvárásaink is megváltoznak. Ha például rendszeresen alulértékeljük az elinduláshoz szükséges időt, akkor egy figyelmeztető jelzés a telefonon segít abban, hogy 15 perccel azelőtt, hogy kilépnénk az ajtón, bezárjuk a számítógépet, felöltözzünk, elmossuk a kávéscsészét, összepakoljuk az iratokat, stb. Mire ezekkel végzünk, már éppen indulhatunk is, pontosan akkor, amikor azt elterveztük.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat a túlóra elkerülése végett, ha pedig munkát keresünk, akkor figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala