"Tévhit azt gondolni, hogy a nyár az álláspiac szempontjából uborkaszezon. Az elmúlt két-három évben azt tapasztaljuk, hogy ebben az időszakban is sok a nyitott pozíció, az ősszel induló projektekhez ekkor választják ki a megfelelő embereket. Nálunk például 10 000 aktuális álláshirdetés van jelen pillanatban fent az oldalon. Az viszont igaz, hogy a szabadságolások miatt lelassul a felvételiztetési procedúra" - magyarázza Sámson Dorottya, a Profession.hu toborzási szolgáltatások csoportvezetője.

A szakember szerint nem érdemes nyáron sem leállni az álláskereséssel, mert ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy karrierünket tervezetten építsük.

7 tipp a siker érdekében:

1. Ismerjük meg a munkáltatók elvárásait!

Már pályakezdőként is tisztában kell lenni például azzal, hogy a munkaadót a naprakész nyelvtudás érdekli, a nyelvvizsga sokkal kevésbé. A felvételi beszélgetés során sokszor idegen nyelvre váltva kell folytatni az interjút, ami csak aktív nyelvtudással megy gördülékenyen.

A nyári időszak alkalmas arra, hogy élővé tegyük meglévő nyelvtudásunkat, amit nemcsak költséges nyelvtanfolyamokkal lehet megoldani. Az online nyelvoktató alkalmazások nagyon jók a tudásbázis erősítéséhez, de hasznos az is, ha anyanyelven nézzük a sorozatokat és a filmeket.

Így keressünk állást nyáron

Az aktív szókincsünk bővítéséhez ragadjunk meg minden olyan alkalmat, amikor idegen nyelven beszélgethetünk valakivel. Rengeteg külföldi diák tanul Magyarországon, a nagyvárosok pedig élénk turistaforgalmat bonyolítanak. Jó lehetőség, ha itt élő külföldi diákokkal építünk ki kapcsolatot. Megmutathatjuk a város számukra még kevésbé ismert izgalmas arcát, mi pedig a beszélgetésekkel magabiztosabbak, naprakészebbek leszünk az adott nyelven.

2. Folyamatosan fejlesszük a készségeinket!

Vannak olyan területek, ahol már néhány hetes gyakorlással is jelentősen fejlődést lehet elérni. Ilyenek például a számítógépes ismeretek: ma már nincs olyan szellemi munkához kapcsolódó pozíció, ahol az Excel, Word, vagy a Power Point magabiztos használatára ne lenne napi szinten szükség. Ezek otthon, ingyen fejleszthető készségek, amihez rengeteg online segítséget, útmutatót találunk és a belefektetett energia biztosan megtérül.

3. Végezzünk átmeneti munkát!

A főiskolások, egyetemisták számára már egyértelmű, hogy nem lehet frissdiplomásként, nulla munkatapasztalattal az első komoly munkahelyre bejutni. A legtöbben diákmunkával és szakmai gyakorlattal a hátuk mögött vágnak bele az álláskeresésbe. Pályakezdőként releváns területen érdemes akár átmeneti pozíciót is elvállalni annak reményében, hogy ez lesz az első lépés egy későbbi magasabb szintű munkakörhöz.

Jó kezdőlépés lehet egy pénzügyi asszisztensi pozíció, akkor is, ha később a pénzügy más, összetettebb területe a cél. Fontos, hogy próbáljunk meg az egyetemi évek alatt is olyan területen dolgozni, ami, ha távolról is, de kapcsolódik hosszú távú céljainkhoz. Nemcsak az önéletrajzunkban mutat jól a munkatapasztalat, a saját képességeinket is jobban megismerhetjük az adott területen.

4. Ne riadjunk vissza a pozíció-leírástól!

A frissdiplomásokat célzó állásajánlatok szigorú feltételeket szabnak. Ezek ijesztőek lehetnek egy pályakezdő számára, de ne engedjük, hogy megrémisszenek!

Fontos tudni, hogy azért tűnnek zordnak az elvárások, mert érett, fegyelmezett, teljesítményben gondolkozó munkatársat keresnek a munkáltatók a karrierjük elején lévők között is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Ne aprózzuk el magunkat!

Aki idén nem jutott be a felsőoktatásba, de úgy tervezi, hogy jövőre újra felvételizne, érdemes 4-6 órás asszisztensi pozíciókban gondolkodni. Jó megoldás lehet például egy eladói munka, ha üzleti területen szeretnénk továbbtanulni később. Megfontolandó egy a felvételi területünkhöz kapcsolódó OKJ-s képzést, vagy szaktanfolyamot elvégezni. A lényeg, hogy ne aprózzuk el magunkat, a törekvéseink egy irányba mutassanak.

6. Önkénteskedjünk!

Minden álláskeresőnek pluszt jelent, ha vállal önkéntes munkát. Így nem esel ki a munkarutinból és a kapcsolatrendszered is bővül, de ami a legfontosabb, hogy a munkáltatók értékelik, ha valaki alapítványnál, vagy egyetemi hallgatói szervezetben tevékenykedett.

7. Építsük a kapcsolatrendszerünket!

Nyáron jobban pezseg az élet, ezért menjünk el minél több programra, legyünk nyitottak, ismerjünk meg minél több embert, mert sosem lehet tudni, később melyik ismeretség válik majd hasznossá. Sok impulzus érhet bennünket, ami új lehetőségeket vet fel és még néha konkrét segítséget is kaphatunk a keresésben.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munka, nyár, pályakezdő, frissdiplomás