Az állások egy része nem publikus, nem közvetítő vagy fejvadász keresi a megfelelő jelöltet. Minden életkorban, és a szakterületek többségében a kapcsolatrendszer kihasználása a leghatékonyabb módszer a nyitott állások megtalálására - árulta el Juhos Andrea karrier-tanácsadó, a Lee Hecht Harrison magyarországi vezetője. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy valakit, függetlenül attól, hogy alkalmas-e az állásra, felvesznek csak azért, mert valaki ajánlotta, hanem azt, hogy a kapcsolatrendszeren keresztül lehet rátalálni a rejtett álláslehetőségekre - hangsúlyozta a szakértő. 

Kapcsolatépítés: késő csak az álláskereséskor mozgósítani

Az iskolai barátok és csoporttársak a család, a volt és jelenlegi kollegák és a barátok mellett a legfontosabb tagjai a kapcsolatrendszerünknek. Juhos Andrea kiemelte: különösen igaz az angol közmondás, mely szerint " késő akkor elkezdeni építeni egy kapcsolatot, amikor hirtelen szükségünk van rá."  Tehát ha a végzés óta semmilyen kapcsolatban nem voltunk egy iskolatársunkkal, akire az álláskeresési folyamatban szükségünk volna, nagyon disszonáns, ha most hirtelen felvesszük vele a kapcsolatot és azonnal kérünk is valamit - fejtette ki.  A kapcsolatrendszerünk karbantartása folyamatos figyelmet érdemel, és azt is érdemes megfontolni, hogy először mindig mi adjunk valamit, és csak aztán kérjünk.  És soha nem éljünk vissza azzal, hogy valakit ismerünk - tanácsolja Juhos Andrea.

A kapcsolatrendszer életben tartásában nagy szerepet kaphatnak a felsőoktatási intézmények is. Juhos Andrea szerint a karrierkövetésnek nagyon sok előnye van. Egyrészt segíti az érettségizőket abban, hogy tudatosan válasszanak felsőoktatási intézményt, hisz pontosan tudhatják, az adott egyetemen végzettek milyen eséllyel indulnak a munkaerőpiacon. A végzősöket pedig abban segíti, hogy pontosabban meg tudják fogalmazni a fizetési igényeiket a pár évvel korábban végzettek tapasztalatai alapján. Az igazán hatékony alumni programok a kapcsolatrendszer életben tartására tökéletes fórumok - tette hozzá.

Út a karrierhez: levelezőlisták, öregdiák rendezvények

,,Az alumni már csak az által, hogy többszáz, esetleg többezer teljesen más hátterű embert hoz össze nagyon nagy mértékben kitágítja az álláskereső, de bátran mondhatjuk, hogy az ember egész személyiségének horizontját is" - fejtette ki Frehr Ágnes, Alumni Specialista. Az öregdiák rendezvények híján sok értékes ember máshogyan talán nem is találkozna egymással, hiszen kevés az a fórum, ahol szakmai kapcsolatépítésre, "networkingre" nyílik mód - tette hozzá.

A különböző öregdiák levelezőlistákon rendszeresen megosztjuk az állásajánlatokat.  Minél több ilyen levelezőlistán kap híreket valaki, annál jobban képes tartani a lépést - hívja fel a figyelmet Frehr Ágnes, hozzátéve, hogy az öregdiák közösségek egyfajta szűrőt is jelentenek a munkáltatóknak.   A szakértő szerint természetesen nemcsak az aktív álláskeresés ideje alatt kell a kapcsolatot tartani, hanem később is, az elhelyezkedés után is.  Sőt, elvárható, hogy aki segítséget kapott a közösségtől, az próbálja meg viszonozni.

  Így keressünk állást kapcsolataink segítségével

Sokan járnak középiskolákba, egyetemekre is előadásokat tartani önkéntesként.  ,,Arra biztatom a diákokat, hogy keressék a továbbtanulási lehetőségről szóló tájékoztatókat, találkozzanak és beszélgessenek olyan öregdiákokkal, akik át tudják adni a tapasztalataikat" - mondta Frehr Ágnes.  Fontos, hogy aki növelni akarja az elhelyezkedési esélyeit vagy esetleg a későbbiekben vállalkozásban gondolkodik, már a középiskolai és egyetemi évei alatt vállaljon kisebb munkákat, építse a kapcsolati hálóját, hívja fel magára a figyelmet.  Az ilyen befektetés sokszorosan megtérül az évek alatt, hiszen a már befutott, karrierjük csúcsán álló öregdiákok sokszor keresnek olyan fiatalabb munkavállalót a cégükhöz, akinek a hozzáállása, a törekvése fiatalabbkori önmagukra emlékezteti őket - mutat rá Frehr Ágnes.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Keressük a szakmai csoportokat, emberi értékeket

Az öregdiák hálózatokban léteznek az azonos érdeklődésűeket tömörítő, szakmai csoportok, van, aki csak ezt keresi. Ennél jobb stratégia, ha minél több emberrel ismerkedünk meg, más szakmabeliekkel is és a beszélgetések során nemcsak az álláskeresés a témánk - javasolja Frehr Ágnes. Így amikor egy alumni tag tud egy állásról vagy a munkahelyén keresnek szakembert, akkor eszébe fog jutni, hogy korábban találkoztak egy szimpatikus jelölttel, akinek meg is van a névjegykártyája.   Különösen fontos a külföldről hazatérőknek, akik már régen elveszítették a hazai kapcsolati hálójuk egy részét vagy egészét, hogy megpróbáljanak integrálódni a közösségekbe, szakmai csoportokba - tette hozzá.

Rengeteg példa van arra, hogy az egyik öregdiák hívta fel a másiknak a figyelmét egy állásra vagy öregdiákok alakítanak együtt céget - mutat rá Frehr Ágnes. A szakértő szerint Magyarországon nagy jelentősége van az álláskeresésében a személyes ismeretségnek.  Ez nem minden esetben jelent rosszat, korrupciót, de meg tudja nehezíteni a "kívülről jövő", esetleg külföldről hazatérő álláskereső dolgát. Ha kisebb-nagyobb küzdelmek, külföldi kitérők, árán is, de az alumni tagjai elhelyezkednek és a közösségeik húzóerejévé válnak - emelte ki Frehr Ágnes.

Szerző: Fogas Krisztina

Címkék: álláskeresés, munka