Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy arról már korábban is írtunk, egy vállalat sikerét nagyban befolyásolja, hogy munkavállalói mennyire illenek bele a cégkultúrába és a közös pontok mentén milyen hatékonyan tudnak együttműködni.  „Érdemes már a kiválasztás során törekedni arra, hogy a csapatmunkát igénylő pozíciókra jó kooperációs és kommunikációs készségekkel rendelkező munkavállalókat találjunk. Bár a kérdések, a szituációs gyakorlatok és a referenciák nagy segítségünkre lehetnek, hogy választásunk minél pontosabb legyen, mégis sok mindenre csak a gyakorlatban derül fény. Ha munkavállalóink jó szakemberek, érdemes időt és energiát fektetni a gyengeségek felfedésére, azok fejlesztésére, mert nemcsak a végeredmény, de maga a folyamat is pozitív hatással lehet a csapat kohéziójára” – vallja Zsolt, szervezetfejlesztő, coach.

Lássunk tisztán!

A csapatmunkát leginkább befolyásoló jellemzők, az alázat, a lelkesedés és az emberismeret nem velünk születettek, vagyis tanulhatók illetve fejleszthetők. Ha zavar érzékelhető a rendszerben, akár új, akár összeszokott kollégák között, fontos annak tisztázása, mi is okozza a fennálló problémát. „A legjobb, ha a három említett jellemvonás mentén értékeljük munkatársainkat, és az eredmények alapján határozzuk meg az egyének fejlesztendő területeit. Lehetséges, hogy csak egy-két munkavállaló esetében találunk majd hiányosságokat, de ezek korrigálása látványos javulást eredményezhet a csoport teljesítménye szempontjából” – mutat rá a szakember. 

Így képezzük a legjobb csapatjátékosokat! - álláskeresés, csapatmunka, fejlődés

Az értékelést elvégezheti a vezető, de ennél pontosabb eredményt hozhat, ha önértékelésre kérjük fel a munkavállalókat. „Természetesen hibafaktorral ez esetben is számolnunk kell, ugyanis akiből hiányzik az alázat, általában nem képes szembenézni a hibáival, aki pedig nem elkötelezett a munkája iránt, az ezt nagyon nehezen vallja be. De ha kihangsúlyozzuk, az őszinte önkritika nem von büntetést maga után, hanem fejlődésre ad lehetőséget, az emberek többsége pozitívan áll hozzá. Fogalmazzunk meg egyszerű kérdéseket, és kérjük meg a dolgozókat, hogy azt írják le, mit gondolnak róluk munkatársaik” – osztja meg a hatásos módszert a coach.

Így viselkedik, aki alázatos

Az alázat fejlesztése a legkényesebb, legnagyobb energia-befektetést igénylő feladat. Az alázat hiánya általában valamilyen bizonytalanságból fakad, ami gyökerezhet akár a gyermekkorban, vagy egy korábbi munkahelyi élményben. „A legfontosabb az okok feltárása, ez azonban a legtöbbször nem könnyű, az érintettnek ugyanis gyakran a szégyenérzetével is meg kell küzdenie.  Ha a vezető vagy a coach képes megmutatni, példákkal igazolni, milyen kihívásokkal küzd maga is az alázat terén, azzal nagyban segíti, hogy a munkavállaló szembenézzen a saját problémájával, és önmagának, kollégáinak is be tudja vallani, mire is vezethető vissza ez a hiányossága. A felismerés nagy megkönnyebbüléssel jár, ami komoly lendületet ad a változás felé” - fejti ki Zsolt.

A szakember szerint az alázattal kapcsolatos nehézségek leghatásosabban viselkedésterápiával orvosolhatók: „ez azt jelenti, hogy az érintett úgy tesz, mintha jellemző lenne rá az alázat, vagyis tudatosan megdicsér másokat, elismeri a hibáit, érdeklődik társai iránt. Ha megtapasztalja a viselkedés előnyeit, úgy azt könnyebben teszi magáévá. Vezetője, kollégái azonnali visszajelzésekkel segíthetik a folyamatot, ami lehet bátorítás, vagy szükség szerint figyelmeztetés is.

Lelkesítsünk!

Ha egy munkavállaló nem elkötelezett, azon nagyon nehéz változtatni. Akadnak ugyanis olyanok, akik kimondottan élvezik a helyzetet, hogy több a szabadidejük, kevesebb a felelősségük. Természetesen sokan vannak, akik ténylegesen vágynak arra, hogy bele tudjanak merülni feladataikba, és nőjön a hatékonyságuk. Az ő fejlődésükkel érdemes foglalkozni.

A lelkesedés hiánya leggyakrabban abból ered, hogy a dolgozók nem látják az összefüggést a munkájuk, és annak másokra – ügyfelekre, munkatársakra – gyakorolt hatása között. Ezt mindenképpen tisztázni kell, ahogy azt is, hogy pontosan mit is várunk el az illetőtől. Ha rögzítjük a teljesítménnyel, önálló munkavégzéssel kapcsolatos követelményeket, a fejlődésre törekvő alkalmazott elszántan reagál majd. Fontos azonban tudni, hogy a változás nem egyik napról a másikra megy végbe! A folyamatos visszacsatolás elengedhetetlen ehhez, ami sok türelmet követel a vezetőtől, és empátiát a kollégáktól.  Ez időigényes, és olykor kellemetlen is, azonban ha a következetesség elmarad, tartós változásra sincs esély” – részletezi tapasztalatait Zsolt.

Bárki lehet jó emberismerő

Abban támogatni egy munkatársat, hogy jobb emberismerővé váljon, nagy kihívás, de egyben hálás küldetés is. „Ha valaki nem rendelkezik kellő emberismerettel, az sok kellemetlen helyzetet von maga után, a magánéletben és a munkahelyen egyaránt. Aki ezt rendszeresen átéli, jellemzően szeretne változtatni. A társas készség fejlesztésének első lépéseként tegyük egyértelművé, hogy az okozott problémák, konfliktusok nem szándékosak, egyszerűen abból fakadnak, hogy az illető nincs tisztában szavai és tettei következményeivel. Ha ezt az érintett fél és kollégái is tisztán látják, sokkal egyszerűbben és hatékonyabban tudnak segíteni neki” – foglalja össze a coach. 

Ha a munkavállaló ténylegesen fejlődni szeretne, nagyon hálás lesz az őszinte iránymutatásokért. Ha a szituáció megkívánja, szakítsunk félbe egy megbeszélést, vagy reagáljunk az esetlegesen nem megfelelő hangnemben megfogalmazott e-mailre. Tartózkodjunk a kioktatástól, legyünk kedvesek, és ha mégis sértődést éreznénk a levegőben, emlékeztessük munkatársunkat arra, hogy mindezt segítségképp tesszük, érte és a csapatért.  

Amennyiben épp jó csapatjátékosokat keresünk, a Profession.hu csapata nagy segítségünkre lehet  az optimális jelöltek kiválasztásában. Ezzel sok időt és energiát spórolhatunk meg. Ráadásul az állásportál adatbázisában több százezer önéletrajz is rendelkezésünkre áll, amely naponta kb. 400 további önéletrajzzal bővül.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

Címkék: álláskeresés, kiválasztás, munka, csapatmunka, fejlődés