Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy időről időre kissé kikapcsolódjunk a munkából, de mihez kezdjünk, ha már így is túl sokszor jelentettünk beteget, és nem hiányozhatunk többet a munkahelyről? Ha állandóan azt érezzük, hogy nincs értelme a munkánknak, nincs miért dolgoznunk, pánikrohamok gyötörnek, kiégés vagy depresszió jeleit fedezzük fel magunkon, forduljunk szakemberhez.

Az általános kedvetlenség leküzdéséhez azonban elegendő lehet pár apróság, amely lendületet ad. A Huffington Post szakértői szerint az alábbi 10 dolog segíthet:

1. Ösztönözzük magunkat

Tűzzünk ki magunk elé a munkanap elején egy olyan apró ösztönzőt, amelyre gondolva könnyebben indulunk el reggel. Legyen ez egy ebéd a kollégákkal, egy kulturális program a munka után, baráti találkozó, vagy csak egy jó film este otthon a tévé előtt. Ezek az apró örömök összességében kellemesebb érzéssel töltenek el, mintha reggel beteget jelentettünk volna. Utóbbi esetben az egész napos lelkiismeret-furdalás mellett ott lebegne a szemünk előtt, hogy másnap még több bepótolni való munka vár. 

2. Ismételjünk egy mantrát

Válasszunk egy pozitív üzenetet, amelyet időről időre felidézhetünk. Például: "Amikor a tőlem telhető legjobbat teszem, a legjobb énem bontakozik ki". 

 Így kapjuk össze magunkat, ha nincs kedvünk dolgozni 

3. Haladjunk apró lépésenként

Amikor reggelente úgy ébredünk, hogy képtelenek vagyunk rávenni magunkat arra, hogy elinduljunk a munkahelyre, ne próbáljuk az egész munkanap terhét egyszerre a nyakunkra venni. Koncentráljunk a legapróbb következő lépésre, amelyet meg kell tennünk. Készüljünk el, igyunk egy kávét és lépjünk ki az ajtón. Ha mindig csak a közvetlenül előttünk álló lépésre figyelünk, oldódik a munkába járás okozta feszültség. 

4. Könnyítsünk saját helyzetünkön

A motivációhiány által okozott cselekvésképtelenség oldására jó, ha könnyítünk az aznapi teendőkön. Húzzunk ki néhány dolgot az elvégzendő feladatok listájáról, vagy hagyjunk ki pár extra, kötelességszerű programot. Kérjük szeretteink bíztatását és fogadjuk el az általuk nyújtott segítséget.

5. Kapcsoljunk "automata" üzemmódba

Nem dolgozhatunk minden áldott nap teljes sebességgel. Amikor elérkezünk a teljes passzivitás állapotába, kovácsoljunk előnyt belőle. Ha olyan munkakörben tevékenykedünk, engedjük, hogy az ügyfelek vagy kollégák vegyék át a kezdeményezést: javasoljanak ötleteket vagy tartsanak beszámolókat. A lassúság ebben az esetben nem negatívum, amikor ugyanis cselekvőből aktív hallgatóvá válunk, hirtelen nagyobb rálátásunk nyílhat a folyamatokra. 

6. Váljunk észrevétlenné

Amikor érezzük, hogy lelkesedésünk mélyponton van, tartózkodjunk a főnökkel vagy a csapatunkkal való aktív párbeszédtől. Behajtott irodaajtóval vagy zenehallgatással jelezzük, hogy aznap inkább magunkba mélyednénk. A szükséges kommunikációt intézzük röviden és udvariasan.

7. Végezzük el az egyszerű munkát

Bármilyen csekély előrehaladást tudunk felmutatni a legrosszabb munkanapjainkon, emlékezzük rá, hogy ez még mindig több, mintha beteget jelentve otthon maradtunk volna. Koncentráljunk rutinfeladatokra, vagy rendszerezzük a már elvégzett teendőket. Tegyük rendbe asztalunkat és a polcokon sorakozó mappákat, vagy töltsük ki a kötelező hivatalos papírokat. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

8. Legyünk kollégáink segítségére

Próbáljunk kikerülni a saját magunk által gerjesztett negativitásból úgy, hogy másoknak segítünk. Ha vesszük a fáradtságot és odafigyelünk a kollégáink igényeire, átvesszük az ő nézőpontjukat és új szemszögből láthatjuk a saját életünket. Dicsérjük meg valaki munkáját, adjunk ötletet, legyünk önzetlenek! 

9. Legyünk hálásak

Ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, hogy miért nem szeretnénk munkába menni (rossz időjárás, rettegett tárgyalás, határidős munkák, kiállhatatlan munkatársak), fókuszáljunk mindarra a jóra, amelyért hálásak lehetünk. Értékeljük, hogy van munkánk, nem vagyunk betegek, és a cégnél számítanak ránk! A hála pozitív gondolkodásra sarkall, és ez bearanyozhatja a napunkat!

10. Kényeztessük magunkat

Szakítsunk időt munka közben egy rövid sétára a szabad levegőn, végezzünk légzőgyakorlatokat és étkezzünk egészségesen. Fontos, hogy motiválatlanság esetén ne hanyagoljuk el a testedzést és aludjunk a megszokottnál többet.

Címkék: munkahely, motiváció, rutinfeladat, betegszabadság

Szemlézte: Fogas Krisztina