Ha programozói munkára vágyunk, a kulcsszó a képzettség és a különböző programozói nyelvek ismerete.

A rengeteg programozói állás közül nem könnyű választani, ezért munkaadókat kérdeztünk meg arról, hogy az általuk meghirdetett pozíciókra kiknek a jelentkezését várják!

Mit várnak el a jelöltektől?

Cégünk számos területre is fejleszt alkalmazásokat (üzleti célra, államigazgatásnak, nagy nyilvánosság számára), méghozzá több platformon (web, mobil, hagyományos), így a jelöltekkel szemben támasztott igények is változhatnak. Legtöbb esetben C#, HTML/JavaScript (minimális CSS), ASP.NET és SQL - emelte ki Bokor András, az Innosmart Kft. ügyvezetője.

Ritkábban PHP tapasztalat, illetve Android fejlesztéshez Java nyelvismerete szükséges (iOS fejlesztéssel nem foglalkozunk). A programozási nyelv azonban önmagában nem elegendő tudás, hiszen egy célplatform sokszor nyelvfüggetlen is lehet (lásd: .NET).

Így jelentkezzünk programozói állásokra: tippek és elvárások!

Bokor András elmondta: egy programozás nyelvet pár hét alatt meg lehet tanulni, de azon technológiai ismeretek elsajátításához, melyekre a fejlesztések során szükség lehet, és amelyek használatához a programozási nyelveken keresztül vezet az út, sokszor évek kellenek.

Ilyen lehet például a .NET keretrendszer működése, WCF - Windows Communication Foundation, WPF - Windows Presentation Foundation, EF - Entity Framework, ADO.NET, WinRT (Modern UI), és természtesen maga a webfejlesztés technológiája és szokásai (mivel ezek meglehetősen eltérnek a hagyományos alkalmazásfejlesztéstől).Ezért a programozók felé (hacsak nem kezdő az illető), a technológiai tudás is egyfajta elvárásként jelenhet meg - tette hozzá.

A Multi Alarm Zrt.-nél a Delphi, C, C++, HTML5, JavaScript, PHP, Java, SQL, ezeknek a programnyelveknek az ismeretét várjuk el - mondta el Jaksits Tibor szoftverfejlesztési igazgató helyettes.

Mi az, ami nincs ugyan feltüntetve, de ismerete előnyt jelenthet?

Egyrészt minden attól függ, hogy az illetőt milyen területen kívánjuk alkalmazni, másrészt többnyire azoktól az ismeretektől vagy tapasztalatoktól, melyekre szükség lehet ugyan, de az elsajátításuk a munkakezdéshez nem elengedhetetlen, mert később is meg lehet tanulni - mondta Bokor András.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Például egy-egy speciális adatbázis és/vagy SQL nyelvismeret (MySQL, PostgreSQL és PG/SQL, Oracle és PL/SQL, Microsoft SQL Server és T-SQL, stb). Alapos CSS ismeretek (webfejlesztéshez, ha design programozói feladatok vannak). 

- Fejlesztési folyamatok és módszertanok alapszintű ismerete (pl.: vízesés modell, agilis módszer elvei, részei, tevékenységei stb.).

- Alapvető objektum orientált technológiai ismeretek, tervezési minták és mondjuk UML ismeret.

- Alkalmazástervezési ismeretek és tapasztalatok (üzleti folyamatok, szoftver architektúra, adatmodell stb.).

- Valamilyen alkalmazás-életciklus menedzsment és/vagy verziókezelő rendszer ismerete (Microsoft TFS, SVN, Git).

- Egységtesztek készítésében szerzett tapasztalat.

- Speciális webszerver ismeretek (pl.: Microsoft IIS vagy időnként Apache telepítése, paraméterezése).

- Alapvető operációs rendszer üzemeltetési ismeretek (szerver oldali telepítések, hálózati-tartományi jogok, CMD vagy PowerShell szkriptek stb.).

- Telepítőprogram készítési ismeretek (pl.: InnoSetup, Wix stb.).

- Alapvető üzleti folyamatok ismerete (raktár vagy szolgáltatás kezelés, számlázás, üzleti elemzések, termelési folyamatok stb.).

- Konkrét ügyviteli, egyéb informatikai rendszerek ismerete, vagy a készítésükben való jártasság.

A Multi Alarm Zrt.-nél a PostgreSQL adatbázis kezelő rendszer ismerete és szakirányú tapasztalat jelent előnyt a pályázók számára.

A szakmai ismereteken kívül milyen tulajdonságokat várnak el a jelöltektől?

Mindenképpen előnynek számít a UI/UX tapasztalat (pl.: affinitás felhasználóbarát grafikus felületek önálló tervezéséhez és készítéséhez), bár a nagyobb munkák esetén ezt a feladatot dedikált szakemberek végzik - mondta el Bokor András.

Továbbá ma már alapvető a szakmai angol nyelv ismerete és a megfelelő dokumentálási képesség (teszt dokumentumok, kisebb programtervek, műszaki leírások készítéséhez) - tette hozzá.


Fontos a kiemelkedő szintű alkalmazkodó készség és rugalmasság, valamint a fegyelmezett munkavégzési képesség is. További előny a kreativitás, pontosság, igényesség és akár önálló munkában, akár csapatmunkában történő együttműködési képesség - foglalta össze Bokor András.

Jaksits Tibor pedig a csapatmunkára való alkalmasságot, a jó kommunikációs képességet és a pontos igényes munkavégzést emelte ki.

AZ ÖSSZES IT FEJLESZTŐ, PROGRAMOZÓ ÁLLÁST ITT TALÁLJUK!

Készítette: Khojaste K

Címkék: állásinterjú, álláskeresés, IT, programozás, fejlesztés, tippek