A munkaadók gyakran gondolják azt, hogy drágább az idősebb álláskeresők alkalmazása, emellett az az előítélet él bennük, hogy elavult a tudásuk, nem fogékonyak a változásokra, nehezebben kezelik a számítógépet és idegenkednek a mai fejlett technológiától.

Ha az idősebb álláskeresők néhány apró trükköt bevetnek az önéletrajz összeállításakor, akkor elkerülhetik azt, hogy "túl öregnek" bélyegezze őket a munkáltató. Nyilvánvalóvá tehetik a szövegben, hogy haladnak a korral, profik, a képességeik kiemelkedőek és a tudásuk naprakész - tanácsolja a Alison Doyle a jobsearch.about.com-on megjelent írásában.

10 önéletrajz tipp az idősebb álláskeresőknek

1. Kevesebb korábbi munkahelyet említsünk meg

Az önéletrajzban elég csak az elmúlt 15 év munkahelyeit érdemes felsorolni. Az ennél korábbi munkatapasztalat valószínűleg már nem is számít, hiszen nagyon sok idő eltelt, és megkopott a tudásunk, fejlődött az iparág.

2. Csak azokat a végzettségeket írjuk le, amelyek szükségesek a megpályázott álláshoz

Ha valakinek többféle, egymáshoz nem kapcsolódó végzettsége van (és minden területen éveket dolgozott), de csak az egyik szakma releváns a megpályázott álláshoz, akkor csak az erre vonatkozó tapasztalatokat írjuk bele. Ezzel is éveket "nyerhetünk".

3. Hagyjuk ki a dátumokat

Ne írjuk bele az önéletrajzba, hogy mikor végeztük el a középiskolát vagy az egyetemet. Csak a képzettséget és az intézményt, illetve a munkahelyeket, a pozíciót, a feladatainkat írjuk bele a CV-be.

4. Óvatosan soroljuk fel a tapasztalatokat

Ha túl sokat említünk meg, akkor a munkaadó a valós korunknál is idősebbnek gondolhat minket.

5. Mindig az adott pozícióra készítsünk önéletrajzot

Szakítsunk időt arra, hogy célzottan, testre szabottan írjuk meg a CV szövegét. Figyeljünk a hirdetés szövegére, és mindig a megpályázott pozícióhoz illő tapasztalatokat említsük.

6. Ne kronologikusan építsük fel az önéletrajzot

A korábbi teljesítményeink felsorolásából, a képességeink, készségeink leírásából állítsuk össze az önéletrajz szövegét. A dátum szerinti felsorolás alapján a HR-es azonnal rájön az életkorunkra.

7. Emeljük ki a képességeinket

Be kell bizonyítanunk, hogy jó barátságban vagyunk a fejlett technológiákkal, ismerjük a legújabb programokat, és képesek vagyunk arra is, hogy megtanuljuk a jövőben a még ennél is fejlettebb eszközök használatát.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

8. Mutassuk meg magunkat a közösségi oldalakon

Ha az önéletrajzunkban szerepel például, hogy jelen vagyunk a LinkedIn-en, azzal megmutatjuk, hogy nem idegen számunkra a közösségi média.

9. Az önéletrajz külleme legyen fiatalos

Nemcsak a tartalom, hanem a tálalás is számít. Ha szürke és régimódi a CV, akkor azt gondolhatják rólunk, hogy mi is ilyenek vagyunk.

10. Használjuk bátran az internetet

Az önéletrajzokat manapság e-mailben kérik a munkaadók, vagy a cég saját honlapjára kell feltölteni. Ha nem biztos abban az álláskereső, hogy jól csatolja a mellékleteket, vagy megfelelő-e az elektronikus levél kinézete, akkor küldjön saját magának egy példányt belőle, mielőtt elküldi a munkáltatónak.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, önéletrajz, 50 felett