Így illeszkedjünk be villámgyorsan a munkahelyen!

A változás, az új helyzetek, szituációk több energiát és odafigyelést kívánnak. Különösen igaz ez akkor, ha munkahelyet váltottunk, és minél gyorsabban szeretnénk felvenni a ritmust, betanulni a folyamatokba, és - nem mellékesen - nagyon jó benyomást gyakorolni a főnökünkre és a kollégáinkra.

Cikkünkben ehhez a gyorsított beilleszkedéshez adunk 8 jól bevált tippet!

1. Ismerjük meg a vállalati kultúrát!

Ne feledjük, a vállalati elbocsátások kb. 70%-a azért történik, mert az illető nem alkalmazkodott a vállalati kultúrához. Nem pedig azért, mert nem végezte el megfelelően a munkáját - bár a kettőnek kihatása lehet egymásra. Nem kell teljesen azonosulnunk ezekkel az íratlan vagy írott szabályokkal, még csak nem is kell hinnünk bennük, de be kell illeszkednünk. Például ha mindenki pontosan érkezik reggel, akkor tegyük mi is ezt - még ha a fű sem nő, mondjuk reggel 8.00-kor.

2. Tanuljuk meg a vállalati szlenget és rövidítéseket!

Az előző pont folytatása ez, és azt jelenti, hogyha vannak bevett, általános rövidítések - multinacionális cégeknél még akár egy kisszótár is fellelhető ezekről -, akkor azonnal sajátítsuk el őket, és használjuk teljesen természetesen. Persze legyünk tisztában a jelentésükkel, és ha idegen nyelvű kifejezés, helyesen mondjuk-írjuk. Ne akadjunk fenn azon sem, ha az újdonsült kollégáink, feletteseink keverve beszélnek, fonetikusan leírva például: "Van egy issú, búkolj egy mítinget délután 4-re." A káromkodást, az ügyfelek és a kollégák szidását azonban ne vegyük át!

3. Magoljuk be a szervezeti hierarchiát!

Nyomtassuk ki a szervezeti felépítést, és memorizáljuk a neveket, az arcokat, az osztályokat. Jó módszer, ha az ábra mellé írjuk a legfontosabb munkatársainkat.

munkahelyi beilleszkedés

4. Vegyük át az öltözködési normákat!

Első nap természetes, ha túlöltözzük a többieket, és inkább így tegyünk, mint fordítva. Azonban figyeljük meg alaposan az öltözékeket is, különösen a velünk egy szinten dolgozókét! Tartsuk magunkat ehhez a jövőben mi is.

5. Ha kell, hallgassunk!

Minden bizonnyal óriási energiával, lelkesedéssel fogunk hozzá az új munkánkhoz, ám ne feledjük, hogy az alkalmazkodással és a rugalmas hozzáállással sikeresebb karriert építhetünk. Egyrészt ezzel azt sugalljuk a többieknek, hogy tiszteljük azt, amit már eddig letettek az asztalra - és hát mégiscsak több tapasztalattal bírnak ennél a cégnél. Másrészt sokat tanulhatunk az ilyen hozzáállás során, és többre vihetjük ezáltal. Ne akarjunk mindenkit azonnal lenyomni, letorkollni, inkább egy kicsit figyeljünk, hallgassunk, tanuljunk!

6. Tartsunk a többiekkel - munka után is!

Jól tudjuk, hogy a büfé és az ebédlő környékén mélyülnek el a munkahelyi kapcsolatok, ne kerüljük ezeket a helyeket mi sem! Sőt, találjuk meg a módját, hogy a munka utáni programokhoz is csatlakozni tudjunk, például közös sport, foci, jóga, vagy éppen egy új bisztró tesztelése.

7. Derítsük fel a véleményvezéreket!

A főnök asszisztense? Vagy a mellettünk ülő "Mancika"? Esetleg a titkosügynökre hajazó, hallgatag és figyelmes "Béla"? Általánosságban jellemző, hogy a véleményvezérek sosem egy-egy kiemelt vezető személyében találhatók meg, hanem az alatta lévő szinten, vagy akár külsős tanácsadóként dolgoznak. Figyeljünk alaposan, és ki fogjuk őket szúrni!

8. Kerüljük a kritikát és a negatív véleményt!

Azt talán már nem kell megemlítenünk, hogy új munkahelyen (is) szigorúan tilos szidni a korábbi kenyéradóinkat. Azonban határolódjunk el a jelenlegi pletykáktól és kritizálásoktól is. Meghallgathatjuk, de ne foglaljunk állást.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ugye, nem is olyan nehéz betartani ezeket, ráadásul jóval gyorsabban be is illeszkedhetünk a fenti tippek alkalmazásával. Közben ne feledjük, mi a legfőbb célunk: a próbaidő leteltével a munkaszerződés véglegesítése, és egy sikeres karrier megvalósítása. Jusson ez eszünkbe a nehezebb periódusokban is!

Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a helyzetet, azt se feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! A sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Így illeszkedjünk be villámgyorsan a munkahelyen!KÖZEL TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT!
SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, beilleszkedés, kollégák, kommunikáció