Sokan azt hiszik, hogy az irodai munka kevésbé veszélyes, mint a kemény, fizikai munka, pedig egy átlagos irodai munkanap számos láthatatlan veszélyforrást rejteget, mely az idő múlásával fejti ki negatív hatását. 

Számítógép és monitor

A mai folyadékkristályos monitoroknak, - beleértve az asztali gépeket és laptopokat is - nincs káros sugárzásuk, ellentétben a régi katódsugárcsövek monitorokkal. Éppen ezért a mai monitorokra nem kell sugárszűrő, és nem kell nem dioptriás sugárvédő szemüveg - mondta el lapunk kérdésére Kerek Judit, az Egészséges Munkahelyért Egyesület főtitkára.

A képernyő előtti munkavégzésnek ettől függetlenül három veszélyforrása van: a szem elfáradása, esetleg a látásélesség romlása, a mozgásszervi panaszok és a munkahelyi pszichés elváltozások - fejtette ki a szakember. Hogy lesz-e ebből a három veszélyből valódi kockázat, attól függ, hogy mennyit ülünk egyfolytában a monitor előtt, betartjuk-e a kötelező óránkénti szüneteket, hogy milyen a munkahely kialakítása, milyen az asztal, szék, megvilágítás és ennek árnyékolása és egyéb tényezők. 

Kerek Judit szerint a számítógépes munkavégzés egyik legtipikusabb egészségkárosító tünete a látásromlás, amely a számítógép monitor térbeli elhelyezkedése miatt jelentkezhet, ezért kell biztosítani a munkáltatónak éleslátást biztosító szemüveget. A helyzetet rontja, hogy a monitor nézése közben harmad-negyed annyit pislogunk, mint egyébként, ezért a könnyfilm kiszárad, a pislogás során a szemhéj megsérti a szemgolyó felületét és égető érzés a következmény.

A számítógép előtt történő munkavégzésnél a pihenő idők be nem tartása esetén mozgásszervi megbetegedések, emésztő rendszeri problémák is jelentkezhetnek. Erőltetett munkatempónál fáradtság, teljesítménycsökkenés, és ezek miatt fellépő stressz lehet a következmény - hívta fel a figyelmet Kerek Judit.

Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa szerint a feladat, illetve a munkavégzés befejeztével a panaszok általában megszűnnek, de sajnos olyan problémák is kialakulhatnak - mint például a szemszárazság, a szem romlása - amely orvosi segítséget igényelnek. A tüneteket enyhíthetjük, vagy megelőzhetjük, ha gyakran pislogunk, időnként megszakítjuk a munkát, vagy néha a megfelelő könnyréteget pótló szemcseppet használunk.

Légkondicionálás

Kerek Judit elmondása szerint klíma esetében sokkal többen panaszkodnak arra, hogy nincs légkondicionálás az irodájukban, mint azok, akik ennek ártalmairól panaszkodnak. Amennyiben van, akkor meg kell követelni a megfelelő karbantartást és a huzathatás mentes működtetést.

Nagy-László Nóra szakorvos szerint ha az irodai klímaberendezéseket nem - vagy nem megfelelően - tisztítják és fertőtlenítik, betegségeket okozó baktériumokat, vírusokat és gombákat juttathatnak a levegőbe. Hogy a fertőzéseket elkerüljük, a nyári hőség előtt mindenképp fertőtleníttessük a berendezéseket. A hőmérséklet szabályozására legalább ennyire oda kell figyelni. Ha túl nagy a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, vagy kellemetlen huzathatás, légáramlat lép fel, annak könnyen megfázás, torokfájás lehet az eredménye, aki pedig a beömlőnyílás alatt ül, az ízületeiben is érezheti a kellemetlen tüneteket. Érdemes tehát úgy beállítani a berendezést, hogy a kinti hőmérsékletnél nagyjából 5-7 fokkal hűvösebb levegőt biztosítson - javasolja a szakorvos.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kerek Judit, az Egészséges Munkahelyért Egyesület főtitkára felhívta a figyelmet: ahol klíma van, azt általában állítani is lehet, kisebb hatásfokúra, el lehet fordítani más irányba. Ennek ellenére a klímával kapcsolatos panaszok nagy részét saját magunk idézzük elő és nagyon könnyen meg lehetne előzni őket. Általában azt csinálják a munkavállalók, hogy bemennek az irodába a 40 fokból és beállítják a klímát 18 fokra - számol be a tapasztalatokról a szakember. Ezután biztosan lesznek mozgásszervi panaszaik, kötőhártya -és orrmelléküreg-gyulladásuk. Sokan éjszakára is úgy hagyják a klímát az irodájukban és reggel bemennek a 16-17 fokos szobába, ezzel saját maguknak és a környezetnek is kár okoznak. Amennyiben az irodában nincs légkondicionálás, úgy a pihenő idő és a megfelelő hőmérsékletű védő ital biztosítása ügyében kell eljárni - tette hozzá.

Az irodai szék

Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa szerint folyamatos ülés során gerincünket rendszerint egyoldalúan, statikusan terheljük, amely derék-, háti- és nyaki fájdalmat, de hosszabb idő alatt akár súlyosabb problémákat, mint például porckorong eltéréseket is okozhat.

Az irodai széken ülve a hátizmok működése háttérbe szorul, a nyaki izmok görcsössé válnak, amely rossz testtartáshoz vagy akár végtagzsibbadáshoz is vezethet - figyelmeztet a szakértő. Az egy helyben ülés során előforduló másik súlyos probléma az alsó végtagi vénás pangás, mely növelheti a visszeresség kialakulásának kockázatát. Az ülőmunka során ugyanis a lábakat hosszabb ideig nem használjuk, így az alsó lábszár izmai nem húzódnak össze és nem segítenek a vénás vér lábból történő eltávolításában - fejtette ki.

Mit tehetünk mindezek kialakulása ellen? Bizonyos időközönként tartsunk szünetet, álljunk fel és sétáljunk, illetve ülés közben is az asztal alatt mozgassuk néha a lábainkat, hogy a vádlink összehúzódjon - javasolja Nagy-László Nóra. Végezzünk fej-, derék- és vállkörzést, valamint nyújtó hatású gyakorlatokat.

Nagyon fontos, hogy a széken helyesen üljünk: csípőnket toljuk hátra, a medencénket billentsük előre, hogy a szék háttámlája megtámassza hátunkat. Ha szükséges, ne csak nyakunkat nyújtsuk előre, hanem teljes hátunkkal dőljünk a monitor felé, vagy menjünk közelebb az asztalhoz. A monitort és a billentyűzetet úgy helyezzük el az asztalunkon, hogy használatukhoz ne kelljen elfordulnunk, a szék magasságát pedig úgy állítsuk be, hogy talpunk leérjen a padlóra, térdünk pedig derékszögben hajoljon be - tanácsolja a szakorvos.

Mint ahogyan arról a Profession.hu-n már korábban beszámoltunk, az irodai környezet konkrét egészségkárosító hatásai miatt a dolgozók nagy része hajlamos bizonyos étkezési és viselkedésbeli rossz szokások rabjává válni, melyek szintén hozzájárulhatnak a betegségek kialakulásához.

Összeállította: Fogas Krisztina

Címkék: iroda, ülőmunka, légkondicionálás, munkahely, védőital, számítógép