Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A jelenlegi hőségriadó augusztus 10-e éjfélig tart, de a későbbiekben is számíthatunk nagy melegre: lássuk, hogyan tehetjük elviselhetővé ezeket a napokat?

A legfontosabb talán, hogy a munkaadóknak a hőséghullámok idején különösen a szabadban végzett fizikai munkáknál (mint például útépítés, aszfaltozás, mezőgazdasági tevékenység) 14-16 Celsius fokos hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítaniuk a munkavállalóknak a higiénés követelmények betartásával, a munkaszervezésnél pedig rendszeres pihenőidőket kell beiktatniuk - ismertette jelentésében a Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztálya a tárca honlapján. 

Ajánlott, hogy minél rövidebb ideig tartózkodjanak a tűző napon, szükség esetén felváltva dolgozzanak hűvösebb illetve napnak kitettebb helyeken. Fontos, hogy a szabadban dolgozók felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit, bármilyen egészségi állapotukkal összefüggő panasz, rosszullét esetén, valamint sérülésnél a munkát azonnal hagyják abba, és igényeljék a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást. Ne feledkezzünk meg a telefonunkról, mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen arra az esetre, ha segítséget kell hívni.  

Hőségriadó a munkahelyen

Sok munkahelyen lazítanak ilyenkor a szigorú öltözködési szabályokon is: elképzelhető, hogy szellősebb öltözetet is hordhatunk, mint a megszokott, irodai környezetben ilyenkor az egyenruha sál, nyakkendő részétől majdnem mindenhol eltekintenek, ugyanakkor más munkakörökben például a testet védő munkavédelmi ruházatról ilyenkor sem szabad lemondani.

Kérdés merült fel a hőségben történő munkavégzéssel kapcsolatban? A munkavédelmi főosztály által működtetett, ingyenesen hívható, telefonos Munkavédelmi tanácsadó szolgálat a 06 80 204 292 zöld számon érhető el, a munkáltatóknak, a munkavállalóknak és az érdekképviseleti szerveknek is tájékoztatást nyújt a munkavédelemmel összefüggő jogosultságokról és kötelezettségekről.