Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkavállalókban időről időre felmerülnek a kérdések: Jó helyen vagyok? Mikor érdemes munkahelyet váltanom? Kutatások bizonyítják, hogy az Y és a Z generációnál az átlagos 1,5 évről, 9 hónapra csökkent az első munkahelyen eltöltött idő. Sámson Dorottya karrierszakértő, a Profession.hu toborzási szolgáltatások divíziójának vezetője szerint ez jól mutatja, mennyire sokat változott a hozzáállás, és mennyire megnőtt a verseny a munkaerőpiacon.

A szakértő szerint az Y és a Z generáció (az 1980-1995, valamint az utánuk született fiatalok) megszólítása munkáltatói oldalról új hozzáállást kíván. Már nem megszokott, hogy egy munkavállaló 10-15 évet is eltölt ugyanazon a munkahelyen, az önéletrajzban sem mutat jól, ha ugyanott, ugyanabban a pozícióban ül valaki 5-6 évig. 

Felmerül a kérdés: Mikor érdemes munkahelyet váltani és mennyi az optimális idő, amit egy pozícióban érdemes eltöltenünk?

Sámson Dorottya kiemelte: a lehetőségek tárháza igen széles, így még mielőtt hirtelen munkahelyváltásra adnánk a fejünket, mindenképpen nézzünk körül vállalaton belül, egyeztessünk a HR-osztállyal és feletteseinkkel, mert előfordulhat, hogy nem vagyunk tisztában azzal, milyen belső lehetőségek kínálkoznak a fejlődésre, előrelépésre. Ne feledjük, hogy a munkáltatónak elemi érdeke, hogy a már meglévő munkaerőt hosszú távon meg tudja tartani, természetesen ehhez mindkét fél szükséges.

Honnan tudhatjuk, hogy munkahelyet kell váltanunk?

Ne engedjük, hogy a munkaerőpiac elmenjen mellettünk! Jelezzük, ha úgy érezzük, hogy szakmailag már nem ér minket elegendő inspiráció. Ha a munkaadó felé kimutatjuk személyes motiváltságunkat, azzal máris versenyelőnyben vagyunk azokkal szemben, akik csupán a kötelező köröket futják – tette hozzá a szakértő.

Íme 3 jel, hogy ideje frissíteni karrierünkön, és adott esetben váltani, akár házon belül is!

1. A kommunikáció hiánya

Ha azt vesszük észre, hogy egyre ritkábbá és személytelenebbé válik a feletteseinkkel való kommunikáció, az egyértelműen annak a jele lehet, hogy a vállalatnál szinte "láthatatlanná” váltunk. Nem kérik ki véleményünket szakmai dolgokkal kapcsolatban, illetve már nem számítunk tényezőnek bizonyos folyamatokban.

Tegyünk lépéseket, hogy újra felfedezzenek! Jelentkezzünk új munkafolyamatokra és továbbképzésekre, vagy csak tegyük fel a kérdést: mikor léptünk túl utoljára a komfortzónánkon?

2. A teljesítményünk "egyenletessé” vált

Ha végignézzük az elmúlt évek teljesítményeit és teljesítményértékeléseit, és jóleső érzéssel látjuk, hogy egyenletesen hozzuk, amit várnak tőlünk, akkor jobb, ha tudjuk: ez annak a jele, hogy már nem teszünk munkánkba extra erőfeszítést, vagyis semmi olyat nem végzünk, ami hozzáadott értéket képviselne az eddigiekhez képest.

Ez még önmagában nem is lenne gond, de ha mindezt úgy tesszük, hogy magunkhoz képest sem fejlődtünk, vagyis nem tudjuk gyorsabban, jobb időbeosztásban elvégezni feladatainkat, akkor változtatnunk kell. Nem jó tendencia, ha a három éve ránk bízott munkaköri feladatokat ma is csak 8 óra alatt vagyunk képesek elvégezni, a szakmai fejlődésnek abban is meg kell mutatkoznia, hogy már gyorsabbak, jobbak vagyunk önmagunkhoz képest is. 

3. Nem léptetnek elő

Azon vesszük észre magunkat, hogy "várunk” valamire, jelen esetben az előléptetésre, ami azonban nem következik be. Ez egyértelmű jele annak, hogy erőfeszítéseink nem érik el céljukat. Gondoljuk át, mi lehet az oka annak, hogy a sok fizetetlen túlóra és extra munka nem elegendő ahhoz, hogy meggyőzzük a főnököt: kiérdemeltük a fizetésemelést vagy előléptetést.

Lehetséges, hogy rajtunk kívül igen kevesen vannak tisztában azzal, mi mindent teszünk a vállalat érdekében. Legyünk proaktívak, kérjünk visszajelzést és rendszeresen üljünk le a főnökünkkel beszélgetni. Bátran mondjuk ki, hogy szeretnénk minél több értéket vinni a munkánkba és vázoljuk fel elképzeléseinket!

Készítette: Khojaste K

Címkék: munkahely, előrelépés, fejlődés, karrier, munkahelyváltás