Home office: így alakítsuk ki

2018. május 31. Forrás: Profession.hu/Istók Nikoletta

Hasznos: - + Nyomtat

Akár alkalomszerűen dolgozunk otthonról, akár a home office az állandó munkahelyünk, egyáltalán nem mindegy, milyen körülményeket teremtünk a munkavégzéshez.

Önnek ajánlott állások

Az otthoni munkavégzésről sokaknak az jut eszükbe először, Home office: így alakítsuk kiahogy ülnek a kanapén vagy a teraszon, és laptopjukkal az ölükben végzik el aktuális feladataikat. Aki már kipróbálta ezt a felállást, pontosan tudja, hogy rendkívül kényelmetlen így dolgozni, ráadásul a munka és a magánélet terének ilyen szoros összefonódása már rövidtávon is problémákat okozhat. Hogy ezt elkerüljük, és hatékonyságunkat is megőrizzük az otthoni kereti között, Ercsényi Katalintól, a Pivot270 belsőépítészeti stúdió alapítójától és vezetőjétől kértünk tanácsokat a számítógépes munkákhoz igazított home office helyes kialakításához.

Hol legyen az irodánk?

A legideálisabb megoldás az, ha egy különálló, ajtóval lezárható helyiségben rendezzük be az irodánkat. „Sajnos erre ritkán van lehetőség, ezért szokott a hálószoba, az étkező vagy épp a kert ideiglenes munkahelyként szolgálni, ezek azonban csak nagy odafigyelés mellett lehetnek alkalmasak a fókuszált munkára. Amennyiben nem külön szobában kap helyet az irodasarkunk, törekedjünk rá, hogy a tér többi részétől egy polccal, függönnyel vagy paravánnal elválasszuk. Ha megvan a dedikált helyünk a munkára, gondoskodjunk a megfelelő infrastruktúráról: legyen elosztónk, és ha szükséges, szerezzünk be egy wifi jelerősítőt is” – kezd bele a témába Ercsényi Katalin.

A szakember szerint a fény a legnagyobb hatékonyságnövelő eszközünk, ezért érdemes jól kihasználnunk: „a legoptimálisabb a természetes fény, ezért ennek közelében ajánlott elhelyeznünk az íróasztalunkat. Ha káprázás-mentes monitorunk van, akkor is figyeljünk rá, hogy a fény ne a hátunk mögül érkezzen, mert az állandó tükröződés rendkívül zavaró és fárasztó. A legjobb, ha mellettünk, vagy velünk szemben van az ablak, ennek ugyanis térnövelő hatása van. Fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő árnyékolásról, mert biztosan lesz olyan napszak, amikor be fog sütni a nap. Egy jó minőségű sötétítő vagy fényáteresztő függöny több funkciót is ellát: kellő mennyiségű fény jut a szobába, hangulatossá teszi azt, de egyben biztosítja, hogy ne tereljék el figyelmünket a kinti történések.

Home office: így alakítsuk ki - munka, home office, hatékonyság

Mesterséges fényre is szükségünk lesz, ami az általános és a lokális világítást is magában foglalja. „Mindenképp legyen fali vagy mennyezeti világításunk, egy trendi íróasztali lámpa ugyanis önmagában nem elegendő, akkor sem, ha világító billentyűzetet használunk. A lokális világításhoz érdemes egy állítható, forgatható, karos asztali lámpát választanunk. A mesterséges fény kapcsán lényeges kérdés a színhőmérséklet: a természetes fényhez legközelebbi, négyezer Kelvines izzó a legélénkítőbb, anélkül, hogy fárasztaná a szemünket, szemben egy kékes vagy sárgás fénnyel” – osztja meg interjúalanyunk.

Milyen berendezést válasszunk?

Katalin azt tanácsolja, hogy a széken, amin akár napi nyolc órát is ülünk, ne spóroljunk! „Egy étkezőszék vagy egy bárszék biztosan alkalmatlan erre a funkcióra. A legfőbb szempontok, amelyeket az irodai széknél vegyünk figyelembe, hogy legyen állítható a magassága, a háttámlája, a karfája és legyen gurulós. A fej és deréktámasz is segítheti a kényelmes testtartást, de ezeket utólag is megvásárolhatjuk, néhány ezer forintért. Jó alternatíva a szék mellett egy ülőlabda is, vagy praktikus megoldás lehet egy félig felfújt, rücskös felületű ülőpárna is. Ezek az eszközök a testet apró mozgásokra késztetik, elkerülve, hogy egy-egy testhelyzet órákra beálljon.”

Ami az íróasztalt illeti, a legoptimálisabb az állítható magasságú verzió lenne, de ezt is kiválthatjuk. „Ha nagyrészt akkor dolgozunk otthon, amikor egyedül vagyunk, laptopos tevékenység esetén megvan a lehetőségünk, hogy átüljünk a lakásban máshová, kicsit felálljunk, esetleg egy konyhapult vagy annál magasabb felület mellett fél órát állva dolgozzunk. A hangsúly, akárcsak a korábban említett ülőalkalmatosságok váltogatása esetén, a testhelyzetek változtatásán van, nincs ugyanis egyetlen olyan pozíció sem, amely hosszú órákon keresztül kényelmes lenne” – figyelmeztet a szakember. 

Az íróasztalunk mérete legalább 120x60 centiméter legyen. „Természetesen a munkánk jellegétől függően nagyobb asztalra is szükségünk lehet, de ezen elfér a számítógép és néhány A4-es lapnyi szabad terület is marad. Bár jellemzően a laptop az otthoni munkavégzés eszköze, a külső perifériákat érdemes beszereznünk, vagyis az egeret, a billentyűzetet és a megfelelő magasságú monitort, mivel ezekkel kezünket és nyakunkat is sok fájdalomtól kímélhetjük meg” – fejti ki interjúalanyunk.

Mire figyeljünk még?

A belsőépítész tapasztalata szerint a home office kialakításakor a tárolást sokan félvállról veszik. „Azokat az irodaeszközöket, amelyeket naponta használunk, például tol, tűzőgép, gemkapocs, tároljuk az asztalunkon. Amire nincs állandóan szükségünk, azt ajánlott egy fiókos tárolóban elhelyeznünk, ezt egy teljesen egyszerű íróasztal kiegészítéseként is beszerezhetjük. Emellett elengedhetetlen egy polc is, ahol az irattartókat, mappákat, szakkönyveket átláthatóan rendszerezhetjük. Jó, ha ezt karnyújtásnyira helyezzük el a munkaállomásunktól, így bármikor könnyen hozzáférhetünk a papírokhoz.

Növeli hatékonyságunkat, ha a dolgozósarokban kizárólag a munkával kapcsolatos eszközöket helyezzük el. „A személyes tárgyak, családi fotók könnyen elvonhatják a figyelmünket. Természetesen a hangulatos környezet motiválóan hat ránk, bátran játsszunk a falszínekkel, de tartsuk szem előtt, hogy a harsány tónusok inkább idegesítőek, mint élénkítenek. A dekoráció tekintetében a kevesebb több elvet kövessük: válasszunk az egyéniségünkhöz illő kiegészítőket, inspiráló képeket, idézeteket” – tanácsolja a szakember.

Kövessük a fenti útmutatást, és teremtsünk optimális feltételeket az otthoni munkavégzéshez. Amennyiben épp keressük a számunkra megfelelő munkát, nézzünk szét a legfrissebb lehetőségek között, vagy használjuk személyre szabott beállításainkat. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkaadók ránk találhassanak. Leendő munkáltatónkról, a körülményekről és juttatásokról itt gyűjthetünk értékes információkat.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

Címkék: álláskeresés, munka, munkahely, home office, hatékonyság

- Profession.hu

További cikkek a karrierépítésről
További cikkek a karrierépítésről
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a hosszú hétvégénkből

2019. április 18.
Sajnos a munkahét vége kevesek számára jelenti valóban a munka végét is. Pedig a hétvégének valóban a feltöltődésről kellene szólnia! Bővebben

-

Megállni kötelező!

2019. április 17.
A kiégés valós és nagyon komoly probléma, ráadásul sokkal többeket veszélyeztet, mint gondolnánk. Honnan vehetjük észre, hogy baj van, és mit tehetünk? A szakértő elmondja. Bővebben