Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A magyar munkaadók a legoptimistább Munkaerő-piaci Mutatót jelentették a felmérés kezdete óta: valamennyi ágazatban, régióban és cégméretben pozitív lesz a felvételi kedv a következő 3 hónapban. A legtöbb munkalehetőséget a pénzügyi és üzleti szolgáltatások, valamint a gyártás területén kínálják majd – derült ki a ManpowerGroup Munkaerőpiaci Felméréséből.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerőpiaci Mutató értéke +13 százalék, ami a legmagasabb érték a magyarországi felmérés kezdete, vagyis 2009 harmadik negyedéve óta. A felvételi szándék növekedett az előző negyedévhez és a tavalyi év azonos időszakához képest is. (A mutató nettó értékét úgy számítják ki, hogy az elbocsátást tervező munkaadók számából kivonják a munkaerő-felvételre készülők számát.)

Hol lesz munka?

"Egyre erősebben jelentkezik a magyar munkaerőpiacon a szakemberhiány. Kiugróan erős felvételi kedvet jelzett például a pénzügyi és üzleti szolgáltató szektor, ami leginkább arra vezethető vissza, hogy a Magyarországon működő szolgáltató központok folyamatosan küzdenek azzal, hogy megfelelően képzett, idegen nyelveket beszélő munkavállalókat találjanak. A gyártás területén minden ötödik munkaadó jelzett felvételi szándékot a következő negyedévre, a legjobb szakemberekért azonban nem csupán egymással, hanem más európai cégekkel is versenyezniük kell. Márpedig bérek tekintetében a hazai cégek nem versenyképesek a legerősebb európai gazdaságokkal, de még a szomszédos országokkal sem” - kommentálta az adatokat Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetője.

Hol lesznek állások?

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területéről jelentették, ahol a mutató értéke +22 százalék.

Változatlanul jók a kilátások a gyártás területén, ahol a mutató +20 százalékon áll, míg a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció kedvező, +18 százalékos mutatót produkált. Az építőipar munkaadóinak csaknem ötöde ugyancsak felvételt tervez, +12 százalékos mutatót jeleztek, míg a közszférában és a szociális területen +11 százalék a mutató értéke.

A legkevésbé optimista várakozásokat a közüzemi szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet, halászat területéről jelezték, ezekben az ágazatokban +4, illetve +3 százalék a mutató értéke.

Az előző negyedévhez viszonyítva 9 szektorból négyben növekvő felvételi kedvet jelentettek. Legnagyobb mértékben, 15 százalékponttal a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén, míg 6 százalékponttal a köz- és szociális szférában erősödött a mutató. Ugyanakkor 4 ágazatban romlottak a kilátások, a legjelentősebb mértékben, 6 százalékponttal a vendéglátóiparban. Az előző negyedévhez viszonyítva változatlan mutatót produkált a mezőgazdaság, vadászat, erdészet, halászat.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva a kilátások 9 szektorból hatban javultak. 21 százalékponttal erősödött a tavalyihoz képest a pénzügyi és üzleti szolgáltatások mutatója, 12-12 százalékpontos növekedést produkált a közüzemi szolgáltatások területe, valamint a köz- és szociális szféra. A gyártás mutatója most 8 százalékponttal erősebb, mint egy évvel ezelőtt. Két ágazatból jelentettek gyengébb mutatót, mint egy éve.

A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál terveznek létszámbővítést, náluk +20 százalék a mutató értéke, míg +17 százalék a közepes, és +12 százalék a kis cégeknél. A mikrovállalkozások ennél jóval óvatosabbak (+7 százalékos a mutatójuk).

Romániában nagyon erős a toborzási kedv

Indiában, Japánban, Taiwanon, Guatemalában, Romániában és az Egyesült Államokban lesz a legerősebb a toborzás, míg a brazil, olasz és svájci munkaadók jelentették a legalacsonyabb felvételi kedvet.

Az EMEA régió (Európa, Közel-kelet és Afrika) 25 országából 23-ban a munkaerő bővítésével számolnak a munkaadók a következő három hónapban. A román munkaadók jelentették a régió legerősebb felvételi kedvét, míg a leggyengébb előrejelzés Olaszországból és Svájcból érkezett. Nyolc éve ez az első alkalom, hogy az EMEA régióból nem érkezett negatív jelentés.

A kutatásban most először szerepel Portugália, így a Manpower Munkaerőpiaci Felmérés már az EMEA régió valamennyi országára kiterjed, így a kutatásban szereplő országok és területek száma 43-ra nőtt.

Hol lesznek állások?

A felmérésről:

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 750 magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig 43 ország több mint 59 ezer munkaadóját.

A kutatásban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest?" Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, vagy nem tudom.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: előrejelzés, munkaerőpiac, állásajánlat, álláskeresés, hiányszakma